Генчовска ще бъде в екипа на новия военен министър Снимка: © Getty Images

Теодора Генчовска, която заемаше поста на външен министър в кабинета "Петков", ще бъде част от екипа на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов. Това стана ясно по време на церемонията по встъпването му в длъжност.

В предишното правителство Генчовска беше министър, издигнат от "квотата" на "Има такъв народ". В хода на работата си обаче тя сподели за "сериозни противоречия" с екипа на премиера Кирил Петков, засягащи най-вече политиката спрямо Северна Македония. Генчовска обвиняваше "Продължаваме промяната" и министър-председателя, че се прокарват "две външни политики" по въпроса.

Темата за отношенията със Скопие беше и една от обявените причини, заради които лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтегли министрите си, сред които и Генчовска, от управляващото правителство. Така това доведе до приемането на вота на недоверие и последствие до предстоящите предсрочни избори.

Генчовска два пъти беше номинирана за министър на отбраната в провалилите се проектокабинети на "Има такъв народ" - този на Николай Василев и на Пламен Николов.

Тя има опит като експерт по отбрната и въоръжените сили и е била главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

По време на церемонията в Министерството на отбраната служебният министър Стоянов обясни, че ще заеме поста в изключително труден момент заради войната в Украйна. Той се обяви, че "няма да политизира българската армия", която по думите му е "стожер на държавността".

Новият министър на отбраната Димитър Стоянов: Не харесва F16, Нинова и Петков и с ясна проруска ориентация

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024