Новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е ключов човек за политическата кариера на Румен Радев още от 2016 г. насам.

И Стоянов, и Радев са завършили Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. И двамата са работили в Авиобаза "Граф Игнатиево" - Радев като неин командир, а Стоянов като началник на щаб в базата.

Докато Румен Радев е командир на Военновъздушните сили, Димитър Стоянов също расте в длъжност в командването на ВВС. Когато Радев встъпи в първия си мандат, той назначи Стоянов за главен секретар на Президентството (пост, който той заема и досега). И двамата бяха сред най-големите критици на сделката за придобиване на първите 8 изтребители F-16 от САЩ.

И двамата са твърди противници на изнасянето на въоръжение към Украйна.

В последните седмици той беше спряган и за евентуален служебен премиер, но изборът на Радев в крайна сметка е паднал върху доста по-неутралната фигура на Гълъб Донев.

Стоянов поляризира мненията особено силно по време на управлението на кабинета на Кирил Петков, след като няколко пъти си позволяваше да влиза в задочни конфликти с премиера, началника на кабинета му Лена Бориславова и с вицепремиера Корнелия Нинова през профила си във Facebook.

На 16 юли, когато Бориславова описа Румен Радев като "политик от миналото", Димитър Стоянов реши на свой ред да защити честта на президента, като обвини действащото правителство, че лъжело "безскрупулно и за всичко", "излага на българите на риск от студуване или гладуване", и е неспособно да приема критика.

Стоянов се изказа пренебрежително и по повод потенциала на новия политически проект на своя бивш колега в президентската администрация и предшественик в Министерството на отбраната - Стефан Янев.

През април, когато Янев тъкмо сформираше партията си, Димитър Стоянов публикува кратък коментар: "Новият "възход" се е задал на хоризонта! А не, благодаря".

В края на юни Стоянов се замеси в доста сериозен скандал с Нинова, която го обвини за това, че нанася "петно върху президентската институция" заради подвеждаща и невярна информация.

Отново през FB той беше публикувал изрезка от вътрешен документ от ВМЗ-Сопот, с който внушаваше, че е направен износ на военни изделия от България към Украйна - без дата и без контекст, но с намек, че това е станало, докато Корнелия Нинова отрича за подобни сделки.

Нинова реши да покаже цялото некласифицирано съдържание на въпросния документ, от което се оказа, че става дума за докладна записка от 2021 г. още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев, и обяви, че когато е поела управлението на Министерството на икономиката, тя е спряла сделката.

Скандалът не свърши дотук: отстраненият от Нинова директор на ВМЗ Сопот Никола Стоянов на свой ред обвини вицепремиера в лъжа, като заяви, че сделката не е спряна, а само е променена официалната крайна дестинация за изнасяното оръжие.

Никола Стоянов също взема реванш срещу Нинова при съставянето на служебното правителство, защото именно той ще оглави Министерството на икономиката и индустрията, което тя ръководеше от декември досега.

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца