Новият министър на отбраната Димитър Стоянов: Не харесва F16, Нинова и Петков и с ясна проруска ориентация

Новият служебен министър на отбраната Димитър Стоянов е ключов човек за политическата кариера на Румен Радев още от 2016 г. насам.

И Стоянов, и Радев са завършили Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. И двамата са работили в Авиобаза "Граф Игнатиево" - Радев като неин командир, а Стоянов като началник на щаб в базата.

Докато Румен Радев е командир на Военновъздушните сили, Димитър Стоянов също расте в длъжност в командването на ВВС. Когато Радев встъпи в първия си мандат, той назначи Стоянов за главен секретар на Президентството (пост, който той заема и досега). И двамата бяха сред най-големите критици на сделката за придобиване на първите 8 изтребители F-16 от САЩ.

И двамата са твърди противници на изнасянето на въоръжение към Украйна.

В последните седмици той беше спряган и за евентуален служебен премиер, но изборът на Радев в крайна сметка е паднал върху доста по-неутралната фигура на Гълъб Донев.

Стоянов поляризира мненията особено силно по време на управлението на кабинета на Кирил Петков, след като няколко пъти си позволяваше да влиза в задочни конфликти с премиера, началника на кабинета му Лена Бориславова и с вицепремиера Корнелия Нинова през профила си във Facebook.

На 16 юли, когато Бориславова описа Румен Радев като "политик от миналото", Димитър Стоянов реши на свой ред да защити честта на президента, като обвини действащото правителство, че лъжело "безскрупулно и за всичко", "излага на българите на риск от студуване или гладуване", и е неспособно да приема критика.

Стоянов се изказа пренебрежително и по повод потенциала на новия политически проект на своя бивш колега в президентската администрация и предшественик в Министерството на отбраната - Стефан Янев.

През април, когато Янев тъкмо сформираше партията си, Димитър Стоянов публикува кратък коментар: "Новият "възход" се е задал на хоризонта! А не, благодаря".

В края на юни Стоянов се замеси в доста сериозен скандал с Нинова, която го обвини за това, че нанася "петно върху президентската институция" заради подвеждаща и невярна информация.

Отново през FB той беше публикувал изрезка от вътрешен документ от ВМЗ-Сопот, с който внушаваше, че е направен износ на военни изделия от България към Украйна - без дата и без контекст, но с намек, че това е станало, докато Корнелия Нинова отрича за подобни сделки.

Нинова реши да покаже цялото некласифицирано съдържание на въпросния документ, от което се оказа, че става дума за докладна записка от 2021 г. още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев, и обяви, че когато е поела управлението на Министерството на икономиката, тя е спряла сделката.

Скандалът не свърши дотук: отстраненият от Нинова директор на ВМЗ Сопот Никола Стоянов на свой ред обвини вицепремиера в лъжа, като заяви, че сделката не е спряна, а само е променена официалната крайна дестинация за изнасяното оръжие.

Никола Стоянов също взема реванш срещу Нинова при съставянето на служебното правителство, защото именно той ще оглави Министерството на икономиката и индустрията, което тя ръководеше от декември досега.

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024