Магдалена Тодорова:  Cambridge Day 2024 предлага решения за предизвикателствата пред учителите по английски език

Издателство "Клет България" ежегодно провежда най-голямото събитие за българските учители по английски език в страната - Cambridge Day.

Тази година, в деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий – 11 май, се състоя 18-о издание на конференцията, което събра над 400 преподаватели от цялата страна.

За ролята на чуждоезиковото образование и темите свързани с него разговаряме с Магдалена Тодорова, ръководител отдел "Маркетинг и ключови клиенти" в издателството.

На 11 май се проведе осемнадесетата конференция Cambridge Day. Споделете какво всъщност е тя за преподавателите по английски език в България?

Cambridge Day e преди всичко празник. Ден, изпълнен с полезна информация и активно общуване, с много емоции и положително настроение.

Ден, в който учителите по английски език, Cambridge University Press and Assessment, издателство "Клет България" и много наши партньори сме заедно.

Ден, в който обменяме опит и добри практики в подкрепа на едно по-добро и качествено образование за нашите деца.

Как се е развил този ден, посветен на преподаването на английски език в България, през годините?

За осемнадесетте години, в които провеждаме Cambridge Day, много неща се промениха и вярвам, че успяхме да надградим конференцията и даваме възможно най-много на нашата аудитория.

Денят на Кеймбридж се превърна в най-голямото събитие за преподавателите по английски език в страната, факт, който може само да ни радва.

Две от изданията на събитието през годините се наложи да бъдат проведени онлайн – това ни показа, че независимо от обстоятелствата сме създали една традиция със стабилни основи, която е търсена и най-вече полезна за учителите в България.

Радвали сме се на форум на живо с над 700 участника, като след периода на Covid-19, това се промени с провеждането на редица онлайн формати през цялата учебна година.

Въпреки това, последните две години продължаваме да се виждаме с над 400 участника от цялата страна.

Как подбрахте темите и лекторите за тази година?

Благодаря Ви за този въпрос, защото мисля, че той е в основата Cambridge Day да се провежда вече 18 години в България и да се радва на изключително висока оценка не само в нашата страна.

Получавали сме признание от десетки лектори, от чуждестранните ни партньори, че на Балканите това е може би най-голямото и добре организирано събитие за преподавателите по английски език.

Всичко това е благодарение на честната и градивна обратна връзка, която получаваме от участниците. Стремим се чрез сесиите и лекторите да подберем правилните теми и да застъпим онези въпроси, които нашата аудитория през годините е посочила като важни за нея.

Подготовката на едно такова събитие изисква над 6 месеца организация, така че съвсем скоро ще започнем да търсим лектори за 2025 година.

Какъв беше акцентът на Cambridge day 2024 г.?

Няма да скрия, че най-усмихната част от целия ден е по време тържественото награждаване на финалистите от националния кръг на престижното международно състезание Kangaroo Global Linguistics (KGL), както и на победителите от Художествено-музикалното състезание, организирани ежегодно в рамките на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Асоциацията е обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език, като в нея членуват училища и центрове с най-разнообразна насоченост.

Щастливи сме да видим как деца от цяла България, благодарение на техния труд и отличната подготовка на учителите им, получават завидни високи резултати.

Децата, които участват в KGL показват наистина невероятни знания по английски език, а тези от тях, които се явяват и на международния кръг, традиционно се прибират с отличия.

Cambridge Day е моментът, когато гордо излизат на сцената със своите преподаватели, за да получат своите медали, грамоти и заслужените аплодисменти на публиката.

Магдалена Тодорова е част от екипа на издателство "Клет България" от 2006 година.

Професионалният ѝ път преминава през различни позиции в компанията, а към днешна дата е ръководител Маркетинг и ключови клиенти в издателството.

През годините е отговаряла за комуникацията с книжарниците, работила е по редица кампании и инициативи в подкрепа на чуждоезиковото обучение за деца и възрастни, както и по подбора и вноса на учебници и учебни помагала от чуждестранни партньори.

Какви са предизвикателствата пред учителите и по-конкретно тези по английски език, според вашите наблюдения?

Предизвикателствата пред всеки един учител, независимо дали е по чужд език или не, са огромни. Нашият стремеж е да подкрепим с качествени ресурси, полезни инициативи и актуални и модерни учебни материали учителската общност.

Светът и изискванията към образователния формат, в това число и образователните похвати, се променя с бърза скорост.
Учебникът е ключов елемент за провеждането на часовете, защото той представлява структурата и последователността на учебното съдържание.

Всичко останало обаче е в ръцете на учителите, а изискванията към тях се повишават всеки ден. Дигиталните ресурси, индивидуалният подход, мотивацията към децата, общуването с родителите и не на последно място - изграждането на положителна нагласа към ученето като процес е все по-важно за 21. век.

"Клет България" е едно от водещите издателства на образователни издания в България. Според вас какво е мястото на чуждоезиковото обучение в нашата образователна система?

Като водещ образователен издател винаги сме се стремяли да предлагаме на българския учител качествено съдържание, чрез издаваните от нас учебници и учебни помагала, да внедряваме новите технологии и постоянно да се развиваме. В дигиталната образователна среда iZZI има над 65 000 ресурса и продължаваме да ги актуализираме и допълваме.

В този светкавично променящ се ритъм на живот, мястото на чуждоезиковото образование е ключово - в днешно време свободното владеене на чужди езици, както и грамотното владеене на майчиния език, се наблюдава от работодателите.

Децата говорят много по-свободно, с лекота се справят в нови ситуации, но тук е мястото на образователната система да помогне натрупаното знание да се използва максимално качествено и ефективно, и повтарям - грамотно.

Това може да се случи като в процеса на учене се интегрират методи и технологии, които са в крак с времето и развитието на децата и ние от "Клет България" сме щастливи да споделим, че в България има стотици учители, които се стремят тъкмо към това. А то е - децата ни да са щастливи докато учат, да са уверени и отговорни граждани на страната си и целия свят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024