МВР пази в "държавна тайна" дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията

Министерството на вътрешните работи (МВР) отказва да каже дали убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен сътрудник към ведомството. Според институцията разкриването на тази информация ще е престъпление, тъй като тя представлява държавна тайна. Това става ясно от прессъобщение, разпространено от пресцентъра на МВР по повод казусите около Божанов.

"Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона", посочват от там.

Парламентарната комисия, която разследва дейностите и мрежата около Божанов вече попита официално МВР дали убитият е бил сътрудник на полицията. Отговор обаче няма - както официален, така и неофициален.

Още през февруари съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд заяви, че Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. На последното заседание на парламентарната комисия депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също каза, че Нотариуса вероятно е бил секретен сътрудник на Трето районно полицейско управление в София.

МВР отказва да каже дали Божанов е помагал на ведомството, но вместо това решава да отговори на друг въпрос. Ведомството пусна заповедта за назначаването на съпругата му Гергана Грънчарова в ГДБОП.

"В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване", се казва в прессъобщението.

От публикуваната снимка става ясно, че Грънчарова е била назначена в ГДБОП със заповед за назначаване на стажанти от 19 май 2021 г. Тя е подписана от Бойко Рашков във времето, в което той е служебен вътрешен министър в кабинета на Стефан Янев. Заповедта е издадена 7 дни след неговото официално стъпване в длъжност.

Назначаването на въпросните стажанти, сред които е и съпругата на Нотариуса, е станало след конкурс. Той обаче е обявен и се е провел преди Рашков да стъпи в длъжност - през ноември 2020 г., когато МВР се оглавява от Христо Терзийски.

Съдът опроверга данни на АКФ за конфликт на интереси по делото на съпругата на Нотариуса

Бойко Рашков: Нотариуса и Еврото са получавали данни за "жертвите" си от изпълнителната власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024