"Мястото ни е в ЕС": Бившият премиер на Северна Македония подаде оставка като партиен лидер Снимка: © Getty Images

"Мястото ни е в НАТО и Европейския съюз. Блокирането на пътя към Европа не само ще доведе спад в жизнения ни стандарт, но и ще увеличи етническото напрежение и ще наруши отношенията ни със съседите".

С тези думи бившият премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски се оттегли от председателския пост на доскоро управлявалия страната Социалдемократически съюз (СДСМ).

На извънредните парламентарни избори на 8 май партията му претърпя неуспех и след няколко години в опозиция в управлението се върна ВМРО-ДПМНЕ, която с позициите си се очаква да отдалечи страната от бъдещето ѝ членство в ЕС.

В писмо до ръководството на партията Ковачевски посочва, че оттеглянето му е морален акт в контекста на изборното поражение на СДСМ и призовава цялото ръководство на партията да направи същото.

Новият премиер на Северна Македония се очаква да е лидерът на ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски, който вече влезе в задочен спор с българските власти, като обяви, че "чака по-разумен кабинет, за да преговоря за отстъпки".

Коалицията около ВМРО-ДПМНЕ "Твоя Македония", която се противопоставя на условията на България за започване на преговори с ЕС, излъчи победител и в президентските избори - Гордана Силяновска-Давкова.

Позицията на новия президент е, че ако новият парламент приеме промените в конституцията на страната за вписването на българско малцинство, ще ги подпише, въпреки че е против тях.

На клетвата ѝ не присъства българският държавен глава, посланикът на Гърция напусна демонстративно, след като Силяновска-Давкова не използва думата "Северна" пред името на страната.

Властите в Атина я призоваха да се придържа към Преспанското споразумение между двете страни, с което през 2018 г. беше сложен край на спора за името.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мехмед Дикме призова Доган и Пеевски да се оттеглят

Той определи ДПС като "машина за избори"

18:06 - 23.06.2024
Живот

Джентълменът на модата - Драйс ван Нотен излезе за финалното си шоу в Париж

По-лесно е да се качиш, отколкото да слезеш от голямата сцена на модата

17:35 - 23.06.2024
Важно днес

FT: Сърбия си затваря очите за боеприпасите, с които подпомага Украйна

Белград е изпратил към Киев муниции за 800 млн. евро чрез западни компании

16:51 - 23.06.2024
Живот

Допълнителна доза романтика и интрига очаква феновете на "Бриджъртън" в Storytel

Storytel пуска тематична аудиоселекция с над 30 култови исторически романса за още по-вълнуващо лято

13:53 - 23.06.2024