Първи капан: Гълъб Донев е уволнил всички зам.-министри преди да сдаде властта

На изпроводяк - малко преди Народното събрание да избере редовното правителство с премиер акад. Николай Денков и служебният кабинет да сдаде властта, премиерът Гълъб Донев е освободил всички заместник-министри във всички министерства. Съобщението дойде и от правителствената информационна служба, потвърди го и Денков по време на церемонията по встъпването на правителството във функциите му след клетвата в парламента.

До момента не е имало случай, в който отиващ си кабинет да уволни всички зам.-министри в деня на встъпването на новия. Практиката е смените в т.нар. втори ешелон на политическите кабинети да се случва в седмиците след избора. Сега ще трябва да се случи "по спешност".

"Действително се изненадвам защо изборът на редовно правителство може да е проблем както за някои партии, така и за институции, каквато е президентството", каза Денков, когато взе думата на церемонията след отчет и "препоръки" от страна на Донев към новия кабинет. Един от съветите на служебния премиер беше да има "приемственост".

Денков призова периодът на конфронтация да бъде загърбен и да се премине към предаване на властта по ресори, така че работата да започне бързо. И продължи:

"Аз наистина не разбирам какъв е смисълът на този акт днес всички зам.-министри - с едно или две изключения - да бъдат освободени, което очевидно създава проблем за работата на новия кабинет и очевидно не помага за приемственост както по отношение на приоритети, така и по отношение на многобройните, всекидневни дейности, с които всеки един министър ще трябва да се справи в следвация период".

Той припомни например, че в образованието само след дни предстои да се проведе национално външно оценяване. А без зам.-министри структурите практически не могат да работят. Самият Денков каза, че политическите кабинети бързо ще трябва да бъдат попълнени, но и като бивш министър, а преди години и зам.-министър на образованието познава служителите от администрацията и вярва, че работата няма да зацикли.

"Нека да погледем и делата, не само думите", настоя още новият премиер и изрази надежда, че "всичко, което не помага на плавния преход", ще остане в миналото. Призова и служебните министри да предадат не само успехите, които Донев подчерта в речта си, но и проблемите и това, която трябва да се свърши.

Новото редовно правителство на България с премиер Николай Денков Със 131 гласа "за" парламентът избра ново редовно правителство след 1 година служебна власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024