Пошлост или мода с послание? "Голата" рокля на Киара Ферани предизвика бурни реакции в Италия Снимка: © Getty Images

Киара Ферани е една от най-известните инфлуенсърки в света. Тя е в списъка на 500-те най-влиятелни личности в сферата на модата за последните години и има над 28,6 млн. последователи в Instagram. Преди дни Киара направи своя дебют като водеща на най-големия музикален конкурс в Италия - Sanremo, и бързо се превърна в една от най-обсъжданите личности в страната. Причината за това обаче не беше начинът ѝ на водене, а нейната рокля, под която известната инфлуенсърка изглеждаше гола.

Италианката предизвика фурор в социалните мрежи, след като се появи в тоалет, който наподобява гола женска фигура. Роклята е дело на творческия директор на Dior Мария Грация Киури и е украсена с хиляди микрокристали, които на практика светят под прожекторите.

Изборът на Ферани не е случаен, с дрехата си тя казва, че иска да насочи вниманието към "правата на жените, техните тела и за това как демонстрирането на женското тяло все още се счита за неприятно и смущаващо".

"Искам тази илюзия за голота да напомни на всички за правото и равенството на половете", казва Ферани.

Творческият директор на Dior също отправя послание, като добавя, че с тоалета "отдава почит на красотата на женското тяло във време, в което в някои страни по света репродуктивните права на жените са застрашени, свободата им да учат и работят е ограничена, а правото им на спокоен живот е отнето от войната".

"Голата" рокля веднага предизвика редица реакции в социалните мрежи и раздели онлайн обществеността на два лагера. Едните отправят похвали към Ферани за смелостта да се облече така в национален ефир и с нея да изпрати силно послание към всички жени по света. Други критикуват избора ѝ, като изтъкват, че "това не е мода" и инфлуенсърката го е направила "единствено и само за внимание".

Това обаче беше само една от четирите рокли, които водещата носеше в първата вечер от Sanremo. Веки от тоалетите ѝ имаше собствено послание, засягащо теми за омразата, насилието и сексизма.

Ферани облече още елегантна бяла рокля, върху която бяха изписани обидни думи като "отвратителна", "фотошош", "тя не е майка за пример". Това са коментари, направени по нейн адрес в социалните мрежи, които сега тя използва, за да покаже на хейтърите среден пръст. И преносен, и буквален.

Водещата облечеи рокля, на която беше изписана фразата "Pensati Liberta" (Мисли свободно). В Instagram Ферани коментира:

"Тези прости, но силни думи идват от творба на Клер Фонтен, която се надявам да вдъхнови всички жени да се чувстват свободни да излязат от ролята, наложени им от обществото".

Последният ѝ тоалет включваше елементи, които наподобяваха клетка. А посланието зад него беше свързано с освобождаването от "половите стереотипи, в които жените се чувстват в клетка".

Някои смятат, че участието на Ферани на Sanremo ще се помни дълго време. Според италианското издание на Vogue, тя вече няколко пъти е била канена да води конкурса, но едва сега е събрала увереност да приеме.

Инфлуенсърката често е канена като гост в различни шоу програми и си сътрудничи с най-известните модни къщи. Ферани е омъжена за италианския рапър Fedez и е майка на две деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Близо 200 служители на митниците, НАП и МВР влизат в данъчните складове на „Лукойл“ в България

Чакат се резултати от "инвентаризацията" на наличностите на горива

12:01 - 10.05.2024
Важно днес

ЦИК отговори на Главчев: Няма да се забавят изборните резултати

Росица Матева призовава да не се внася излишно напрежение преди вота

11:17 - 10.05.2024
Важно днес

Израел е готова да се бие "сама" в Газа, ако САЩ спрат доставките на оръжия, каза Нетаняху

Израелският премиер отговори на предупреждението, отправено от Джо Байдън

11:15 - 10.05.2024
Технологии

Open AI готви конкурент на търсачката на Google

Разширението на ChatGPT се очаква да бъде обявено официално на 13 май

10:23 - 10.05.2024
Живот

Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на многохиляден протест и освирквания

Хиляди протестираха в Малмьо срещу участието на Израел в "Евровизия"

09:40 - 10.05.2024
Важно днес

ГЕРБ - ДПС са близо до мнозинство в следващия парламент, показва проучване на "Маркет линкс"

Според проучването само 5 партии влизат в следващия парламент

09:37 - 10.05.2024