На фона на украинския флаг: Путин обяви, че мир няма да има, докато не изпълни целите си

Мир в Украйна няма да има, докато Русия не "изпълни целите на специалната военна операция" - това обяви Владимир Путин по време на първата си годишна пресконференция след началото на войната.

Цялото събитие беше белязано от символи, свързани с Украйна - фонът зад Путин беше оформен в синьо-жълто, самият той се появи с ярко жълта папка.

По-наблюдателните зрители обърнаха внимание и че на масата пред него стои специален термос, а не обикновена чаша за вода или чай - вероятно като мярка за сигурност срещу евентуален опит за отравяне.

Въпреки че годишната му пресконференция е внимателно режисирана от Кремъл, през екраните в залата се видяха няколко въпроси, които директно атакуват пропагандните постановки на властта:

  • "Здравейте, как можем да стигнем до онази Русия, за която разказват по Първи канал", гласи един от тях.
  • "Защо вашата реалност се разминава с нашата действителност", пише в друг въпрос.
  • "Дадохме газ на Китай, дадохме газ на Европа, а кога ще има газ в Хакасия най-после?"
  • "Защо поскъпва газът? И цената на бензина не пада?, питат други граждани.
  • "Защо местната власт работи така, че хиляди хоrа са принудени да се обръщат лично към президента? Трябва ли ни такава власт?
  • 'Кога ще престанат руснаци да убиват руснаци?"

Какви са посланията на Путин:

  • Няма никакви индикации за готовност за отстъпки във войната с Украйна - Путин продължава да обвинява Киев за "нацизъм" и "фашизъм", повтори опорната точка, че бил "принуден" да нахлуе в съседната страна заради "неудържимия стремеж на НАТО да допълзи до нашите граници".
  • Путин не смята Володимир Зеленски за човек, с когото може да преговаря.
  • Русия очаква пълна капитулация на Украйна - "Ако Украйна не иска да се договаря за демилитаризация на страната, Русия ще предприеме други мерки".
  • Похвали за Роберт Фицо и Виктор Орбан - проруските лидери на Словакия и Унгария, които според Путин били "пронационални" и не зависели от "големия брат".
  • Похвала прозвуча и по адрес на Реджеп Тайип Ердоган заради ролята му в конфликта между Израел и Газа.
  • Путин обяви, че в Украйна "нямало нищо подобно" на разрушенията в Ивицата Газа - доста невярно твърдение на фона на пълната разруха в големи градове като Мариупол по време на инвазията.
  • Към момента "няма нужда" от нова мобилизационна вълна в Русия - привикването на стотици хиляди мъже без професионален опит на военни, на фронта в Украйна е един от най-големите проблеми за Путин заради силното недоволство на общественото мнение.
  • Над 480 000 души, според него, участват във войната. Представител на доброволчески батальон обаче се включи в пресконференцията, за да се оплаче от неравностойно отношение спрямо тях и останалата част от армията на фронта. Голяма част от тях не получават и нормална медицинска помощ във военни болници.
  • В момента "няма фундаментални условия за изграждане на отношения със САЩ", но "Русия от своя страна е готова да ги възстанови", обяви още Путин.

В един от въпросите "по сценарий" - изведнъж по-слаб AI-двойник на Путин се включи, за да му зададе въпрос в качеството си на "студент от Санкт Петербург".

"Искам да питам вярно ли е, че имате много двойници? И как се отнасяте към опасностите, които внася в живота ни изкуственият интелект?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024