Стотици български учители се обучавали в руския комплекс "Камчия" въпреки санкциите Снимка: © СОК Камчия

Учители и директори от различни учебни заведения в страната продължават да ходят на обучения в руския санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", въпреки че България е сред държавите, въвели санкции срещу Русия, включително и изгонване на руски дипломати. Руският комплекс с детски лагер и училище на брега на българското Черноморие е собственост на Департамента по имуществото на град Москва.

738 обучения на учители и директори са били проведени в комплекса за последните 11 г., показва справка на Министерството на образованието и науката, поискана от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, съобщава "Сега".

На тях са били изпращани български учители от детски градини, основни и средни училища, професионални гимназии, регионални управления по образованието от цялата страна.

Организатори на обученията са били асоциации, издателства, неправителствени организации, МОН и дори Синдикатът на българските учители.

Темите са били разнообразни: от преодоляване на стреса при учителите и превенция на насилието до ековъзпитание.

Цената на едно обучение варира между 30 и 15 000 лв., заплащани най-често от самите училища. По груби сметки това прави около 400 хил. лв. за последните няколко години.

Част от обученията са били финансирани от общините или оперативни програми, но има и такива, финансирани от руското министерство на образованието - например за научно-методическите основи на преподаването по руски език или от държавния институт по руски език "А. С. Пушкин" - Москва.

Най-скъпото обучение е било през 2021 г. То е на тема "Съвременен модел на учебно занятие" на учители от СУ "Л. Каравелов" в Несебър. Проведено е от издателство "РААБЕ България". Финансирането е по европроект "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти" по оперативната програма - около 15 000 лв.

По същата програма през 2014 г. са проведени близо 80 обучения на училища, градини и гимназии, предимно от Варна, но за тях няма посочена стойност.

Пред "Сега" експерти коментират, че най-сериозните суми са скрити тенденциозно.

"Интересно е знае ли ЕС колко от европейските пари за квалификация са отишли за наем на руската база, т.е. за Москва", казват те.

Скандално е и, че от Варна, която е най-близо до базата, са се обучавали около 100 учебни заведения, а от София, до която има доста по-близки бази на МОН, те са 250.

На курсовете е имало и повече училища и градини от Плевен, Търговище и Сливен, отколкото от сравнително по-близко намиращия се Добрич.

От справката личи, че близо 100 обучения са на Съюза на българските учители, чийто председател Янка Такева е в Националния съвет на движение "Русофили" от 2020 г.

Вижда се още, че и след началото на войната в Украйна обученията не намаляват - през 2022 г. те са били над 60, през 2023 г. - около 35, а през първите два месеца на 2024 г. - 7.

Сред честите посетители на базата са учители от 57-мо училище "Св. Наум Охридски" в София. Всяка година от 2013 до 2022 то е било на обучения в руската база, без 2020 г. Друг чест посетител на базата е 117-то училище "Св. Св. Кирил и Методий" в София - през 2022 г. то е посетило 3 пъти "Камчия", което му е коствало над 5000 лв. от бюджета, а през 2023 г. - 5 пъти, отново срещу около 5000 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024