В 12 без 5: ГЕРБ поиска да вкара 6 свои нови министри в кабинета, но срещна отпор от ПП-ДБ Снимка: © Screenshot

В ГЕРБ са склонни да подпишат споразумението с ПП-ДБ за управление след ротацията, но само ако се постигне съгласие за нов състав на Министерски съвет, който е силно "наситен" с партийни кадри на Бойко Борисов.

Списъкът беше разпространен почти едновременно в БНТ и "24 часа" точно преди Мария Габриел да се яви на връчването на мандата при президента Румен Радев.

Премиерът в оставка Николай Денков обаче заяви пред медиите, че ПП-ДБ виждат "за първи път" предложените имена и смятат списъка за "неприемлив в този вид".

"Тепърва ще го обсъждаме. Когато има общо съгласие, тогава с г-жа Габриел можем да ви кажем какво може да бъде прието от двете страни", каза Николай Денков.

  • Според този списък - Деница Сачева трябва да замени Иванка Шалапатова като министър на труда и социалната политика, пост, който Сачева заемаше в последния кабинет на Бойко Борисов.
  • Депутатът Жечо Станков е посочен като нов министър на енергетиката на мястото на Румен Радев. Станков беше зам.-министър в кабинета "Борисов 3" при Теменужка Петкова, в периода на скандалния проект "Турски поток".
  • Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев иска да поеме Министерството на отбраната от Тодор Тагарев. Досега ПП-ДБ не е давала каквито и да е индикации, че ще се откаже от Тагарев.

Това са три министерства, които не присъстваха в снощната заявка на Кирил Петков за готовност за освобождаване на позиции за кадри, посочени от ГЕРБ.

  • Досегашният председател на Народното събрание Росен Желязков е посочен като титуляр за Министерството на иновациите - позиция, за която Кирил Петков посочи, че е съгласен да се заеме от Желязков.
  • Красимир Вълчев е посочен за кандидат за министър на образованието - той също е екс-министър на ГЕРБ. МОН беше едно от министерствата, за които Кирил Петков намекна, че има опция за управление от ГЕРБ. Досега министър беше проф. Галин Цоков.
  • В състава на МС, предложен от ГЕРБ, присъства и Ивелина Василева като "нов стар" министър на околната среда.

Интересното е, че на мястото на Христо Хинков като здравен министър е посочена Катя Панева от ДБ. Досега името ѝ не е публично споменвано като кандидат за поста от нито една от партиите в коалицията ПП-ДБ.

Всички останали "спорни" за Бойко Борисов членове на кабинета "Денков" като Димитър Илиев, Зарица Динкова, Богдан Богданов и др. си остават по местата, което също провокира съмнения дали списъкът е окончателната позиция на ГЕРБ.

Проектът за нов състав на Министерския съвет идва и малко след като Делян Пеевски призова лидерите на двете коалиции да подпишат споразумението за общо управление, като "обеща" подкрепата на ДПС за кабинета.

Какво пише в споразумението за ново управление, което ГЕРБ не подписва?

Пеевски към ГЕРБ и ПП-ДБ: Подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024