Венеция забранява шумните тълпи туристи Снимка: © Getty Images

Венеция се опитва да ограничи прекомерния туризъм с нови мерки.

В града на каналите ще бъдат забранени мегафоните, както и туристическите групи над 25 души, в опит да облекчи въздействието на масовия туризъм върху италианския град.

Новите правила ще влязат в сила от юни, се казва в изявление на града. Използването на високоговорители е забранено, тъй като те могат да "създадат объркване и смущения", се добавя в него.

Свръх туризмът е широко признат за неотложен проблем за града на канала, едно от най-посещаваните места в Европа.

Мерките са "насочени към подобряване на управлението на групи, организирани в историческия център" на живописния град.

Венеция стана първият град в света, който въведе входна такса за посетителите си.

Така всеки, който реши да посети италианския град за един ден, трябва да плати между между €3 до €10 – в зависимост от натовареността на туристическия сезон.

Таксата ще се дължи само от туристите, които не нощуват във Венеция. Идеята на въвеждането на тази мярка е да се ограничат посетителите, които просто преминават през града, без да носят особени приходи за местния бизнес.

Италианският град е постоянно пренаселен от години, като гостите му генерират значително количество боклук и натоварват тесните улици.

ЮНЕСКО препоръча една от най-популярните туристически дестинации в Италия да бъде добавена към Списъка на световното наследство в опасност.

Според доклад на организацията на ООН Венеция е изложен на риск от "необратими" щети, причинени от прекомерния туризъм, презастрояването и покачването на морското равнище вследствие на климатичните промени. Агенцията си поставя за цел да насърчи по-доброто опазване на обекта за в бъдеще.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са обявени за обекти на световното културно наследство и които имат "изключителна универсална стойност" поради своите културни или природни дадености. Градът е известен като "La Serenissima", което в превод означава "много спокоен" - но това прозвище вече не е подходящо.

Докладът на ЮНЕСКО обвинява италианските власти в "липса на стратегическа визия" за решаване на проблемите, пред които е изправен един от най-живописните италиански градове. Властите са критикувани, че не са успели да защитят историческия град и заобикалящата го лагуна.

Включването на Венеция в списъка на опасните места вече беше предложено от ЮНЕСКО преди две години, но в последния момент беше спряно поради някои спешни мерки, които италианското правителство предприе тогава. Една от тях беше решението да се забрани влизането на големи кораби - като круизните - в канала "Сан Марко", както и обещанието да се стартира амбициозен план за опазване на града.

Забраната за големите кораби към момента се спазва, въпреки че според ЮНЕСКО тя трябва да обхваща и други модели лодки, които силно замърсяват околната среда. Планът за спасяване и опазване на Венеция така и не е осъществен.

В доклада се казва, че властите, които трябва да ръководят извънредната ситуация в града, нямат стратегия за справяне със заплахите, пред които е изправен Венеция.

Една от тях е големият туристически поток - около 28 млн. туристи посещават мястото всяка година, а според ЮНЕСКО това води до все повече проекти за разширяване на градската среда, което от своя страна вреди на околността.


"Добре дошли във Венеция. Таксата за вход е 10 евро"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024