Знамето ни е синьо и жълто и друго няма да вдигаме. Как Украйна отвърна на папата Снимка: © Getty

Украйна реагира на думи на папа Франциск, които бяха изтълкувани в различни медии като призив страната "да развее бяло знаме" и да пристъпи към преговори за мир с Русия.

Външният министър на нападнатата страна Дмитро Кулеба написа в социалната мрежа Х, че "най-силен е този, който застава на страната на доброто в битката между доброто и злото, а не се опитва да ги изравни, наричайки това "преговори".

"Нашето знаме е синьо и жълто. Под него живеем, умираме и побеждаваме. Други знамена няма да вдигаме", написа още Кулеба.

"Що се отнася до бялото знаме, ние знаем тази стратегия на Ватикана от историята на първата половина на 20 век. Призовавам ви да не повтаряте исторически грешки и последователно да подкрепяте Украйна и нейния народ в справедливата борба за собствения им живот", допълни украинският министър.

Самият той не назовава папа Франциск, но изявлението му звучи като отговор на публикациите за казаното от него. Интерпретациите на думите на главата на Католическата църква - част от интервю, чието публикуване предстои, накара и Ватикана да излезе с уточнение, че не става дума за призив за капитулация, а за призив за хуманност.

Призова ли папа Франциск Украйна да развее бялото знаме

Примерът на Кулеба от началото на миналия век вероятно е свързан с датата 20 юли 1933 г., когато е подписан договор между управляваната от нацистите на Адолф Хитлер Германия и Ватикана. Целта на документа е спиране преследването на католическите институции.

"Благодарни сме на Негово Светейшество папа Франциск за неговите постоянни молитви за мир и продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи повече от един милион украински католици, повече от пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", добави още министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Божанков: ГЕРБ е машина, а горивото ѝ е ниската избирателна активност

Задкулисието, което стои на първия ред, е избрано за първа сила, а най-бързата реформа е гласуването, казва депутатът от ПП-ДБ

08:21 - 14.05.2024
Важно днес

Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки

Това е първото посещение на високопоставен американски служител в Украйна, след като Конгресът прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната.

07:30 - 14.05.2024
Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024