Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки Снимка: © Getty Images

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в знак на солидарност с Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски бомбардировки по североизточната си граница.

Това е първото посещение на високопоставен американски служител в Украйна, след като Конгресът прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната в размер на 61 млрд. долара миналия месец.

"Задачата му тук е да говори за това как нашата допълнителна помощ ще бъде изпълнена по начин, който да подпомогне укрепването на тяхната отбрана и да им даде възможност все повече да си върнат инициативата на бойното поле", каза пред репортерите в Киев официален американски служител, пожелал анонимност.

По думите му артилерията, ракетите с далечен обсег, известни като ATACMS, и прехващачите за противовъздушна отбрана, одобрени от президента Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили.

Очаква се по-късно днес Блинкен да произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна.

От месеци насам Киев изпитва затруднения на бойното поле, породени от недостига на украински войници и артилерийски снаряди.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон се опитва да ускори "темпото на доставките" на оръжия за Украйна.

"Забавянето постави Украйна в затруднено положение и ние се опитваме да ѝ помогнем да се изкопае от това положение възможно най-бързо", заяви Съливан, като добави, че тази седмица ще бъде обявен нов пакет оръжия.

В момента Русия контролира около 18% от територията на Украйна и набира сили след неуспеха на контраофанзивата на Киев през 2023 г. да направи сериозни пробиви срещу руските войски.

Рано сутринта в петък руските сили атакуваха град Вовчанск в североизточната част на Харков, като нападението откри нов фронт в агресивната ѝ война срещу Украйна, която продължава вече две години.

Опасенията за допълнителни военни действия на Кремъл в Харковска област нараснаха през март, когато руският президент Владимир Путин призова за създаването на буферна зона в рамките на украинската територия. Той иска тя да бъде обособена, за да се спрат все по-честите украински нападения срещу Болгород и други руски гранични райони.

Русия вероятно не може да превземе Харков, който е вторият по големина град в Украйна, пише Associated Press. Но военната ѝ тактика може да принуди украинското командване да изпрати повече войски в региона, оставяйки други райони по-уязвими за нападение.


Снимка от руската атака срещу Харков Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната
Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Руската атака срещу Харков продължава, Москва твърди, че е превзела пет села


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024