1:0 за Гешев срещу Зарков: Конституционният съд не откри проблем в "надзора за законност"

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на служебния министър на правосъдието Крум Зарков да „отмени“ правомощия на прокуратурата, свързани с т.нар. надзор за законност. Те са регламентирани в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и бяха оспорени от служебното правителство, което поиска тълкуване и на основния закон по отношение на надзора за законност. Поводът - Зарков е на мнение, че главният прокурор и подчинените му напоследък се месят в работата на най-различни институции, използвайки като аргумент именно "надзора за законност".

Конституционният съд още при допускането на делото, поискано от Зарков, отказа да тълкува Конституцията в частта за "надзор за законност". Остави да се занимава само с текстовете от ЗСВ, посветени на това правомощие на държавното обвинение.

Самият Конституционен съд съобщи, че е взел решение по делото, след като в същия ден вече беше каза, че се разпространява "невярна информация", че такова решение е взето. В крайна сметка членовете на КС са били единодушни в отхвърляне на искането на Зарков, макар актът още да не е публичен, за да се видят мотивите. Двама съдии са се подписали, но са добавили и различно становище от това на колегите си - Соня Янкулова и Янаки Стоилов. И тези документи още не са публикувани.

Министърът поиска да бъдат обявени за частично противоконституционни две разпоредби от ЗСВ. Зарков твърди в мотивите си, че в атакуваните частично разпоредби са уредени правомощия, присъщи на отменения общ надзор за законност, предвиден в Конституцията от 1971 г., но не и в тази от 1991 г., припомня правният сайт "Лекс". Според министъра конституционният проблем идва от това, че съдебният закон дава възможност на прокурора да възлага проверки не само, когато има данни за незаконосъобразни актове (както е предвидено в основния закон), а и при незаконосъобразни действия. Според него така вместо последващ, надзорът на прокурора се превръща в предварителен и се разпростира върху неограничени по характер дейности на изпълнителната власт.

Как КС е оборил аргументите на министъра ще се разбере, когато излезе решението им в цялост. От публикуваните в сайта на институцията предварителни становища се вижда, че Върховният касационен съд, Съюзът на юристите в България и Съюзът на съдиите в България подкрепят мнението на Крум Зарков. Главният прокурор Иван Гешев, Върховният касационен съд и Висшия адвокатски съвет смятат, че с правомощията на прокуратурата по "надзора за законност" няма проблем, както в крайна сметка е заключил и Конституционният съд по отношение на оспорените текстове от ЗСВ.

Гешев е доволен от развоя - стана ясно от негова публикация в Twitter.

Пресцентърът на прокуратурата пък заяви, че институцията "ще продължи да изпълнява задълженията си в съответствие с Конституцията и законите на страната за защита на сигурността на българските граждани, и няма да позволи да бъде превърната в заложник за постигане на политически цели“.

В Конституционния съд е и друг казус, който засяга отношенията Гешев - Зарков, но там основно действащо лице са депутатите от ГЕРБ. Те сезираха КС с питане дали проектозаконът на служебния министър, внесен в предишния парламент и засягащ разследване на главния прокурор, противоречи на Конституцията. Решение още няма, а Гешев твърди, че идеите независим орган да води такива разследвания е в конфликт с основния закон и зад нея има политически мотиви.

От години и Европейската комисия, и Венецианската комисия, и на база решение на Европейския съд по правата на човека срещу България, партньорите ни настояват за изработване на механизъм за реална възможност за разследване и контрол над главния прокурор. Но за това никога досега няма парламентарно мнозинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023