10 реклами, състезаващи се в 70-ия рекламен фестивал "Cannes Lions" Снимка: © Cannes Lions

Започна 70-ото издание на най-известния рекламен фестивал Cannes Lions. "Лъвовете" се смятат за еквивалент на статуетките "Оскар" в рекламната индустрия, освен това форматът е създаден по идентичен модел с филмовия фестивал.

Cannes Lions отличава най-добрите в творческата реклама. С течение на времето фестивалът еволюира в събитие с лекционни панели и работилници, в които участват търговци и ръководители на агенции. Основният фокус е върху топ изпълнителните директори, които обсъждат състоянието на индустрията, отчитат успешни кампании от изминалата година и предстоящи иновации.

Тазгодишното издание се провежда от 19 до 23 юни, като всяка вечер от 19:00 (20:00 българско време) ще има награждаване за победителите в различните 30 категории.

През 2023 г. са подадени 26,992 заявки за участие (6% ръст спрямо 2022 г.) от които стотици или десетки се допускат до надпреварата, спрямо категорията.

Представяме ви селекция от 10 кампании, състезаващи се "Лъв", които изпъкват с творческата си идея.

Volkswagen Франция "Inside Jobs"
Агенция: DDB Париж

На хартия задачата за намиране на механици за работа във VW може да звучи скучно, но начинът, по който тук е изпълнена просто озарява. Директен и логичен, но същевременно бунтарски.

Heinz "AI Ketchup
Агенция: Rethink

10 реклами, състезаващи се в 70-ия рекламен фестивал "Cannes Lions" - AI кетчуп HEINZ

Изкуственият интелект се е прокраднал нявсякъде, така че не е изненада, че влиза и в сюжета на огромна част от рекламите през изминалата година. Това, което отличи Heinz е, че компанията беше първата, която се възползва от тази проста и гениална идея, за да илюстрира отново, че брандът ѝ наистина се оказва синоним на кетчуп.

Regal Spring "Heaven Fish"
Агенция: Ogilvy Хондурас

В Хондурас всяка пролет се случва едно от най-сюреалистичните природни събития, а именно дъждът от риби. Буквално валят риби. Адмирации към №1 производителя на премиум устойчиво отглеждана риба Regal Springs за находчивото използване на този природен феномен за създаването на "Heaven Fish“. Това новаторско начинание насърчи екосистема около марката за купувачите, местните общности и ресторантите.

Независимо дали сте почитатели на рибата, не може да се отрече, че проектът е въздействащ.

ITV и CALM "The Last Photo"
Агенция: adam&eveDDB

"The Last Photo" не се забравя, ако веднъж изгледате клипа. Темата за самоубийството често се представя чрез опасни стереотипи, които не носят решения.

Кампаниите за осведомяване, свързани с проблемите на психичното здраве, винаги са предизвикателство. Разговорът за самоубийството е обвит в табута и стигми. "The Last Photo" е проект, който ни напомня, че можем да променим не само начина, по който виждаме и говорим за самоубийството, но ако го направим - може и да помогнем за предотвратяването му. Кампанията хвърля нова светлина върху това колко малко разбираме предупредителните знаци, че някой около нас може би има нужда от помощ.

Tubi "Interface Interruption"
Агенция: Mischief

Всяка година за реклама на Супербоул се харчат милиони долари и досега никой не се бе сещал за това. Междувременно голяма част от нас харчат за стрийминг услуги с цел да имаме достъп до любими заглавия от филмовата библиотека. Но не бързайте да отказвате абонамента си, Tubi е достъпна услуга само в САЩ. Поне засега.

Национална полицейска агенция в Корея "Knock Knock"
Агенция: Cheil Worldwide

"Knock Knock“ със сигурност трябва да бъде широко отличена като интелигентно решение на сериозен проблем.

В Корея много жени са в капана на дома с насилниците си - ситуация, засилена по време на пандемията от коронавирус. Тази кампания дава възможност на жените да изпратят тихо съобщение с морзов код до Корейската национална полицейска агенция. След "почукването" служителите на реда могат да проследят местоположението на обаждащия се и да идентифицират сцената чрез камерата на смартфона в реално време. Освен това има и режим на таен чат, така че човекът да комуникира с полицията, без насилникът да чува, че той говори с някого.

Фантастична технологична идея, която може да се интегрира в световен мащаб.

Apple "The Greatest"
Агенция: Ин-хаус

Привлекателна илюстрация на продукт, чиито характеристики отговарят на реални човешки нужди. "The Greatest" е класическа технологична реклама – демонстрация на гама от джаджи, показани чрез емоционален сюжет – но фактът, че представя истории за успеха на хора от маргинализирана група по завладяващ начин, я прави специална. Вътрешният маркетингов екип на Apple за пореден път показва, че знае какво прави.

Budweiser "Bring home The Bud"
Агенция: Wieden+Kennedy Ню Йорк

Спомняте ли си, когато Катар забрани бирата на футболните стадиони само дни преди началото на Световното първенство, на което беше домакин? Само си представете лицата на хората от централата на Budweiser, когато са разбрали. За щастие рекламната агенция на бранда направи ефект от дефекта. Похвално е и че оттам реагираха бързо като по учебник с кампания, а да дадат цялата тази бира на гражданите от държавата на печелившия отбор бе най-логичното решение.

Unseen UK "Ukraine Welcome Text"
Агенция: BBD Perfect Storm

Когато Русия нахлу в Украйна, 14 милиона души бяха принудени да бягат от войната. Имаше множество идеи, опитващи се да се справят с проблема с трафика на хора, но това е едно от най-елегантните предложения.

Колко ли преговори са били необходими, за да бъдат накарани дузина големи телекомуникационни компании да се споразумеят бързо за общо решение и наистина да го осъществят. Множество доставчици синхронизират мрежите си, за да гарантират, че пристигащите във Великобритания хора моментално получават жизненоважна информация за безопасността си. Впечатляващо постижение.

McDonald’s "Raise Your Arches"
Агенция: Leo Burnett Лондон

Тези вежди стигнаха и до България - ако сте шофирали в последните месеци няма как да не сте виждали билбордовете (ако гледате билбордове) из големите градове и магистралите.

Трудно е да измислиш нещо ново и оригинално за 68-годишен бранд, за който е правено какво ли не. Прозрението този път отговаря идеално на въпроса: Как да говорим за обяд в "Макдоналдс", без всъщност да говорим за обяд в "Макдоналдс"?

Cannes Lions, рекламен фестивал в Кан 2023 победители, радио, принт, външна реклама, фарма, здраве Вестник във вестника, иновативно приложение за болни от Паркинсон: първите наградени на рекламния фестивал Cannes Lions


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024