11 от новите регистрирани с COVID-19 са се заразили на парти Снимка: © Getty Images

Случаите на заболели с новия коронавирус у нас остават 23, а 11 от новите пациенти, които дадоха положителни проби вчера, са се заразили на парти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

"Няма нови положителни проби след обявените през нощта. Потвърдените вчера са на хора предимно от София и от област Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”, обяви той.

"Една от причините за разрасналата се епидемия е една фамилия – семейството в „Пирогов”, и едно празненство, на което са присъствали 24 души. 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние“, заяви началникът на ВМА.

Вчера положителни проби дадоха 16 лица, а три от тях са деца – на 4, 7 и 11 години.

„Те не са болни, нямат симптоми. Те са контактни лица. Дали са положителни проби. Две деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница. Третото е изолирано вкъщи“, обяви ген. Мутафчийски.

Той обяви, че има много сигнали за нарушаване на домашната карантина и повтори, че най-важната мярка против заразата е самоизолерането и социалното дистанциране.

„Апелираме към гражданите, пристигащи от рисковите дестинации, че трябва да проявяват голяма гражданска отговорност и съвест да останат изолирани вкъщи", заяви Мутафчийски.

Той даде информация за починалата вследствие на заразата 66-годишна жена – първата жертва у нас.

"Няма кой да погребе починалата от коронавирус жена, защото всичките са под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат", съобщи началникът на Националния оперативен щаб.

Четете още:

Борисов ще поиска извънредно положение заради COVID-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022