Снимка: © Getty Images

Само за един ден в България са установени общо 16 нови пациенти с Covid-19. Първите 9 случая бяха съобщени в 17 ч. от началника на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, като всички от тях бяха концентрирани в София.

В 19 ч. Министерството на здравеопазването обяви, че са потвърдени още 7 случая на заболяване от новия коронавирус.

Общият брой на потвърдените случаи с Covid-19 в България вече достигна 23, с един починал пациент.

11 от новите 16 случая са на хора, които са контактували с  Първа жертва на Covid-19 в България , която почина на 11 март в "Пирогов" от тежки усложнения след коронавируса. Четирима от тях се намират в Белодробната болница в София, като по първоначални данни те нямат клинични симптоми. 

В най-сериозно състояние е пациентка, приета във Военномедицинска академия с двустранна бронхопневмония. Тя е пътувала в Англия и Испания заедно с 62-годишната лекарка, която беше диагностицирана с Covid-19 в сряда. Във ВМА са настанени още двама от пациентите с положителни проби. Състоянието им е задоволително. 

Във ВМА ще бъдат транспортирани още двама пациенти, дали положителна проба. За тях няма данни, че са тежко болни. 

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

74-годишният пациент, приет на 8 март в „Пирогов”, продължава да е в критично състояние. При него няма нито подобряване, нито влошаване на здравния статус. Той е съпруг на 66-годишната жена, която почина от усложнения от инфекцията с коронавируса на 11 март. Първите четирима диагностицирани пациенти с Covid-19 от Габрово и Плевен нямат негативно развитие. 

Футболист от ПФК "Левски" е постъпил на тестове за новия коронавирус в четвъртък следобед. Очаква се неговият резултат да стане ясен в петък. 

Борисов иска внос на респиратори от Русия

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, като една от обсъжданите теми е била кризата с Covid-19. Борисов е поставил въпроса с възможността България да закупи от Русия респираторни апарати, които са важни за лечението на пациенти в остри форми на заболяването. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети