Първа жертва на Covid-19 в България Снимка: © Булевард България

66-годишната жена с положителна проба за Covid-19, която беше приета в "Пирогов" във в критично състояние, e починала. Информацията е съобщена от Министерството на здравеопазването.

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, съпруг на починалата пациентка.

Това е първият смъртен случай от усложнения вследствие на новия коронавирус в България. Възрастното семейство е пристигнало в София преди няколко дни на гости на своя син. На 8 март съпругът е постъпил в "Пирогов" с обострена дихателна недостатъчност. За него има данни за предишно белодробно страдание. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски казва, че мъжът не е тестван за коронавирус още в неделя, защото "и преди се е лекувал в болницата, поне два пъти годишно я е посещавал".

Жената е приета по спешност във вторник, след като е припаднала по време на свиждане.

Общо 89 души, които са контактували със семейството - включително други пациенти в "Пирогов" - са отделени в карантина и се наблюдават. Осем от тези пациенти са настанени в Белодробната болница в София

Нов случай на Covid-19 e установен във ВМА

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че има още един случай на заболяла жена от новия коронавирус. Тя е 62-годишна жена, лекарка, която не е контактувала с пациенти от 22 февруари насам. Тя се е върнала в България преди дни, след като е посетила конгреси във Великобритания и Испания.

Пациентката е постъпила в Инфекциозната клиника на Военна болница със симптоми на грип. Направени са й тестове във ВМА и в Националната референтна лаборатория, като и двете изследвания са позитивни за болестта. Според ген. Мутафчийски жената не е в тежко състояние.

Още от постъпването й в клиниката са събрани имената на контактни лица, които РЗИ София издирва и ще бъдат подложени на карантина и изследване.

Пациентката от ВМА е седмият пореден потвърден случай на Covid-19 в България и трети - за столицата.

В 20 ч. се очаква да излязат резултатите от проби на пациенти от Варна, за които има съмнения за заболяване.

Към 17 ч. в сряда, във ВМА-лаборатория са направени 40 проби. Една от тях е положителна и е на жената от Инфекциозната клиника. Две са съмнителни и подлежат на потвърждаване, което ще се направи в четвъртък. Останалите проби са отрицателни.

53 отрицателни теста са направени в Националната лаборатория в рамките на деня. В Стара Загора има 24 отрицателни проби, като предстои да се изследват 60 теста на контактни лица на заболелите от Габрово и Плевен.

Белодробната болница в София протестира

Шестима души от персонала на белодробната болница "Св. София" обявиха, че са подали молби за напускане заради липсата на достатъчно защитни материали в лечебното заведение. При тях бяха настанени близки на двамата пациенти от "Пирогов". Според недоволните служители - в болницата няма нужните условия за третиране на Covid-19, a проби от контактните лица не са взети часове след приемането им.

Медицинските специалисти протестират срещу "липсата на ясно разписани правила за работа с пациенти с изявени симптоми".

Началникът на ВМА обяви пред bTV, че във вторник вечер са доставени 10 броя гащеризони и маски в Белдробната болница. Разпределението се прави от екипи на Регионалната здравна инспекция към Министерството на здравеопазването.

"Като клиника за пристигащи пациенти са доставени 10 гащеризона и маски тази вечер. Няма да им стигнат за една седмица, но за две смени ще им стигнат. Приоритетно се оборудват инфекциозните клиники, а не пулмологиите и кардиологиите. Това, че са им дадени за една нощ 10 облекла, не значи, че това е изчерпващото зареждане за тази клиника", каза Мутафчийски, който коментира, че е бил изненадан от недоволството в "Св. София".

Прокуратурата проверява дезинфекцията на "Илиянци"

Върховната административна прокуратура обяви, че ще поиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев "информация за предприетите конкретни мерки" във връзка с мерките за здравния контрол на стоковия базар "Илиянци" в София.

Причината: съмненията, че източникът на заболяването на двамата пациенти в "Пирогов" може да е пребивавал в района на базара. Става дума за сина на семейството, който работи на жп гара "Илиянци".

"Съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората. С оглед необходимост от предприемане на действия в изпълнение на функциите по Закона за МВР, за искането на ВАП е информиран и министърът на вътрешните работи", се казва в съобщението на прокуратурата.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024