Снимка: © Булевард България

66-годишната жена с положителна проба за Covid-19, която беше приета в "Пирогов" във в критично състояние, e починала. Информацията е съобщена от Министерството на здравеопазването. 

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, съпруг на починалата пациентка.

Това е първият смъртен случай от усложнения вследствие на новия коронавирус в България. Възрастното семейство е пристигнало в София преди няколко дни на гости на своя син. На 8 март съпругът е постъпил в "Пирогов" с обострена дихателна недостатъчност. За него има данни за предишно белодробно страдание. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски казва, че мъжът не е тестван за коронавирус още в неделя, защото "и преди се е лекувал в болницата, поне два пъти годишно я е посещавал". 

Жената е приета по спешност във вторник, след като е припаднала по време на свиждане. 

Общо 89 души, които са контактували със семейството - включително други пациенти в "Пирогов" - са отделени в карантина и се наблюдават. Осем от тези пациенти са настанени в Белодробната болница в София

Нов случай на Covid-19 e установен във ВМА

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че има още един случай на заболяла жена от новия коронавирус. Тя е 62-годишна жена, лекарка, която не е контактувала с пациенти от 22 февруари насам. Тя се е върнала в България преди дни, след като е посетила конгреси във Великобритания и Испания. 

Пациентката е постъпила в Инфекциозната клиника на Военна болница със симптоми на грип. Направени са й тестове във ВМА и в Националната референтна лаборатория, като и двете изследвания са позитивни за болестта. Според ген. Мутафчийски жената не е в тежко състояние. 

Още от постъпването й в клиниката са събрани имената на контактни лица, които РЗИ София издирва и ще бъдат подложени на карантина и изследване. 

Пациентката от ВМА е седмият пореден потвърден случай на Covid-19 в България и трети - за столицата. 

В 20 ч. се очаква да излязат резултатите от проби на пациенти от Варна, за които има съмнения за заболяване. 

Към 17 ч. в сряда, във ВМА-лаборатория са направени 40 проби. Една от тях е положителна и е на жената от Инфекциозната клиника. Две са съмнителни и подлежат на потвърждаване, което ще се направи в четвъртък. Останалите проби са отрицателни. 

53 отрицателни теста са направени в Националната лаборатория в рамките на деня. В Стара Загора има 24 отрицателни проби, като предстои да се изследват 60 теста на контактни лица на заболелите от Габрово и Плевен. 

Белодробната болница в София протестира

Шестима души от персонала на белодробната болница "Св. София" обявиха, че са подали молби за напускане заради липсата на достатъчно защитни материали в лечебното заведение. При тях бяха настанени близки на двамата пациенти от "Пирогов". Според недоволните служители - в болницата няма нужните условия за третиране на Covid-19, a проби от контактните лица не са взети часове след приемането им. 

Медицинските специалисти протестират срещу "липсата на ясно разписани правила за работа с пациенти с изявени симптоми". 

Началникът на ВМА обяви пред bTV, че във вторник вечер са доставени 10 броя гащеризони и маски в Белдробната болница. Разпределението се прави от екипи на Регионалната здравна инспекция към Министерството на здравеопазването. 

"Като клиника за пристигащи пациенти са доставени 10 гащеризона и маски тази вечер. Няма да им стигнат за една седмица, но за две смени ще им стигнат. Приоритетно се оборудват инфекциозните клиники, а не пулмологиите и кардиологиите. Това, че са им дадени за една нощ 10 облекла, не значи, че това е изчерпващото зареждане за тази клиника", каза Мутафчийски, който коментира, че е бил изненадан от недоволството в "Св. София". 

Прокуратурата проверява дезинфекцията на "Илиянци"

Върховната административна прокуратура обяви, че ще поиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев "информация за предприетите конкретни мерки" във връзка с мерките за здравния контрол на стоковия базар "Илиянци" в София. 

Причината: съмненията, че източникът на заболяването на двамата пациенти в "Пирогов" може да е пребивавал в района на базара. Става дума за сина на семейството, който работи на жп гара "Илиянци". 

"Съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората. С оглед необходимост от предприемане на действия в изпълнение на функциите по Закона за МВР, за искането на ВАП е информиран и министърът на вътрешните работи", се казва в съобщението на прокуратурата. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени