Снимка: © Булевард България

66-годишната жена с положителна проба за Covid-19, която беше приета в "Пирогов" във в критично състояние, e починала. Информацията е съобщена от Министерството на здравеопазването. 

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция. Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, съпруг на починалата пациентка.

Това е първият смъртен случай от усложнения вследствие на новия коронавирус в България. Възрастното семейство е пристигнало в София преди няколко дни на гости на своя син. На 8 март съпругът е постъпил в "Пирогов" с обострена дихателна недостатъчност. За него има данни за предишно белодробно страдание. Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски казва, че мъжът не е тестван за коронавирус още в неделя, защото "и преди се е лекувал в болницата, поне два пъти годишно я е посещавал". 

Жената е приета по спешност във вторник, след като е припаднала по време на свиждане. 

Общо 89 души, които са контактували със семейството - включително други пациенти в "Пирогов" - са отделени в карантина и се наблюдават. Осем от тези пациенти са настанени в Белодробната болница в София

Нов случай на Covid-19 e установен във ВМА

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че има още един случай на заболяла жена от новия коронавирус. Тя е 62-годишна жена, лекарка, която не е контактувала с пациенти от 22 февруари насам. Тя се е върнала в България преди дни, след като е посетила конгреси във Великобритания и Испания. 

Пациентката е постъпила в Инфекциозната клиника на Военна болница със симптоми на грип. Направени са й тестове във ВМА и в Националната референтна лаборатория, като и двете изследвания са позитивни за болестта. Според ген. Мутафчийски жената не е в тежко състояние. 

Още от постъпването й в клиниката са събрани имената на контактни лица, които РЗИ София издирва и ще бъдат подложени на карантина и изследване. 

Пациентката от ВМА е седмият пореден потвърден случай на Covid-19 в България и трети - за столицата. 

В 20 ч. се очаква да излязат резултатите от проби на пациенти от Варна, за които има съмнения за заболяване. 

Към 17 ч. в сряда, във ВМА-лаборатория са направени 40 проби. Една от тях е положителна и е на жената от Инфекциозната клиника. Две са съмнителни и подлежат на потвърждаване, което ще се направи в четвъртък. Останалите проби са отрицателни. 

53 отрицателни теста са направени в Националната лаборатория в рамките на деня. В Стара Загора има 24 отрицателни проби, като предстои да се изследват 60 теста на контактни лица на заболелите от Габрово и Плевен. 

Белодробната болница в София протестира

Шестима души от персонала на белодробната болница "Св. София" обявиха, че са подали молби за напускане заради липсата на достатъчно защитни материали в лечебното заведение. При тях бяха настанени близки на двамата пациенти от "Пирогов". Според недоволните служители - в болницата няма нужните условия за третиране на Covid-19, a проби от контактните лица не са взети часове след приемането им. 

Медицинските специалисти протестират срещу "липсата на ясно разписани правила за работа с пациенти с изявени симптоми". 

Началникът на ВМА обяви пред bTV, че във вторник вечер са доставени 10 броя гащеризони и маски в Белдробната болница. Разпределението се прави от екипи на Регионалната здравна инспекция към Министерството на здравеопазването. 

"Като клиника за пристигащи пациенти са доставени 10 гащеризона и маски тази вечер. Няма да им стигнат за една седмица, но за две смени ще им стигнат. Приоритетно се оборудват инфекциозните клиники, а не пулмологиите и кардиологиите. Това, че са им дадени за една нощ 10 облекла, не значи, че това е изчерпващото зареждане за тази клиника", каза Мутафчийски, който коментира, че е бил изненадан от недоволството в "Св. София". 

Прокуратурата проверява дезинфекцията на "Илиянци"

Върховната административна прокуратура обяви, че ще поиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев "информация за предприетите конкретни мерки" във връзка с мерките за здравния контрол на стоковия базар "Илиянци" в София. 

Причината: съмненията, че източникът на заболяването на двамата пациенти в "Пирогов" може да е пребивавал в района на базара. Става дума за сина на семейството, който работи на жп гара "Илиянци". 

"Съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората. С оглед необходимост от предприемане на действия в изпълнение на функциите по Закона за МВР, за искането на ВАП е информиран и министърът на вътрешните работи", се казва в съобщението на прокуратурата. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание