117 000 ученици от 7 и 10 клас се явяват на изпит по български език и литература Снимка: © Getty

Изпитът по български език и литература (БЕЛ) за 7 клас и 10 клас от националното въшно оценяване е днес. Трябва да се явят общо 117 000 ученици. Броят на седмокласниците, които трябва да покажат знания, е 62 877. За тях това са т.нар. малки матури.

Изпитът за седмокласниците започва в 9 ч. в 1700 училища в страната. Продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. 18 са затворените въпроси по български език и литература, които включват избор от четири възможности за отговор. Шест за задачите, които изискват кратък свободен отговор, а една - разширен. Последната част от изпита е преразказ на неизучаван художествен текст.

В 11 ч започва изпитът по БЕЛ за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища. Учениците в края на първия гимназиален етап трябва да решат тест с 23 задачи. 14 от въпросите са с избираем отговор, а шест - с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулират теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

Темата за преразказ на непознат художесвен тест за седмокласниците ще бъде изтеглена сутринта и ще бъде оповестена след началото на изпита.

Следващият етап от националното външно оценяване е на 16 юни - тогава са изпитите по математика.

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в гимназия. Изпитите за десетокласниците е за кандидатстване за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието във втория гимназиален етап.

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

"Добър 3.93" за Випуск 2023 на матурата по български език и литература


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023