12 часа преговори, но без подписи: Сърбия и Косово се опитват да нормализират отношенията си

"Имаме сделка" - тези думи в Twitter-профила на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел трябваше да бъдат разчетени като ключов пробив в преговорите между Сърбия и Косово.

Борел се срещна с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич - първо поотделно, а след това и заедно - на маратонно 12-часово заседание в Охрид.

Целта на срещата беше да се постигне споразумение за прилагането на план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който беше разработен през февруари с помощта на ЕС и подкрепен от САЩ.

Според Борел - и двете страни са поели ангажимент, че ще спазват всички точки от споразумението и ще прилагат съответните задължения своевременно и с добра воля.

Оптимистичният прочит на Борел обаче беше засенчен от последвалите противоречиви изявления на Курти и Вучич.

Сръбският президент подчертава изрично, че не е подписвал никакви документи след срещата в Охрид и че делегациите не са съгласни по всички точки от споразумението.

Той все пак описва като "прилични" разговорите в тристранния формат.

Целта на споразумението от 11 точки е да начертае план за успокояване на отношенията между двете държави и създаване на нормални и добросъседски отношения на базата на признаване на равни права.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която беше обявена още през 2008 г., но и самият Александър Вучич коментира, че не може да попречи на намеренията на съседната страна да се присъедини към ЕС или НАТО.

Споразумението, което беше подкрепено от Брюксел, гласи, че Косово и Сърбия трябва да признаят съответните държавни документи и национални символи - паспорти, дипломи, регистрационни номера на автомобили, митнически печати.

Двете държави би трябвало да приемат, че нито една от тях не може да твърди, че представлява другата в международната сфера или че действа от името на другата.

Според Жозеп Борел - правителството на Косово се е съгласило да задейства незабавни преговори за създаване на условия и гаранции за "подходящо ниво на самоуправление на сръбската общност" в страната.

На въпрос за създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство в Косово, премиерът Албин Курти заявява, че въпреки споменаването на "самоуправлението" за косовските сърби, той ще продължи да е министър-председател на всички граждани на Косово, "независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност".

Александър Вучич е подложен на вътрешен натиск от страна на крайните сръбски националисти, заради което заявява, че никога няма да признае независимостта на Косово - затова и не поставя подписа си под документа.

Двете страни са в процес на преговори от повече от 10 години, но напрежението между тях продължава да съществува, а епизодичните ескалации създават риск от повторение на военния конфликт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024