12 last-minute подаръка за влюбените в храната

Ако през последните години сте изгледали „Джули и Джулия“, „Повелителят на кухнята“, „Яж, моли се и обичай“, „Последна ваканция“ и „Без резервации“, а „Шоколад“ с Джони Деп и Жулиет Бинош ви е любимият романтичен филм, вероятно попадате в категорията на т.нар. foodies: хората, които си падат по храната и всичко свързано с нея.

Дори вие да не сте от тях, вероятно ги познавате. Влюбените в кулинарния туризъм, експериментиращите с най-различни кухни и рецепти, ентусиазираните от мисълта какво ще сготвят за вечеря или какво ще е сготвил онзи, който ги е поканил на вечеря.

Събрахме 12 идеи за коледни подаръци за тях, или за Вас ако не сте сигурни, че дядо Коледа ще ви донесе нещо, което ще ви зарадва.

,,Fancy" касерола от ИКЕА

ИКЕА винаги е добра идея, когато човек трябва да купува подаръци в последния момент. Що се отнася до нещо смислено от света на кулинарията, изборът е доста голям. В шведския магазин има чудесни сетове тенджери, разнообразни принадлежности за печене (включително джинджифилово тесто за бисквити в хранителния магазин на ИКЕА), красиви покривки и тишлайфери в меки цветове и естествени материи и нашият фаворит в тази селекция: касеролата VARDAGEN.

Тя е от емайлиран чугун, който разпределя топлината равномерно и я задържа за по-дълго което го прави добър избор за приготвянето на ястия с по-бавна топлинна обработка като печено или задушено.

За използване на касеролата не ви трябва мазнина, така че готвенето с нея е по-здравословно, а матираното, емайлирано покритие я прави лесна за почистване – достатъчно е да се забърше с кухненска хартия.

Освен това, парата от готвенето се събира от вътрешната страна на капака и се стича по дръжките, като така се образува сок, който прави храната по-сочна и вкусна.

Накратко: идеален подарък за всички, които нямат търпение да дойде 31 декември, за да се отдадат на приготовления на новогодишна вечеря, която да остави всички присъстващи без дъх. Буквално, от преяждане.

Lakrids by Bülow

Бонбони Lakrids by Bulow

Датската марка за бонбони от лакриц с шоколад наскоро пусна лимитирана, есенно-зимна серия с нови вкусове, които наистина носят духа на хюга и навяват асоциации с уют, комфорт, меко одеяло, ароматна свещ, камина и беснееща навън буря.

Новият Winter Selection Box на бранда е супер идея за подарък. Кутията е в топъл златист цвят, много е стилна и включва 8 вкуса: сладкият А-лакриц с млечен шоколад, дискреният D-лакриц с дулсе да лече шоколад, ароматният F-лакриц с тъмен шоколад и морска сол и лимитираните Strawberry & Cream, Crispy Caramel, Crispy Raspberry, Classic Caramel и Butter Cookie.

Последните носят любимия зимен аромат на канела, придружена от бял шоколад и хрупкав карамел. В центъра на бонбона, разбира се, е коренът от женско биле, който въплъщава онова, което датчаните наричат hyggekrog (хюгакроу) – най-уютното кътче в дома ни, където коледната магия става реалност.

Ваучер за кулинарен курс от Gift Come True

Онлайн платформата за подаряване на преживявания отдавна се утвърди като смислен проект, който предлага алтернатива на дезодорантите и ръкавиците.

Всичко в Gift Come True се случва онлайн, което е добре дошло за всички, които пазаруват в последния момент. За заинтригуваните от храната може да изберете някой от кулинарните курсове на платформата.

Изборът е доста голям и има много интересни неща: курсът за японска кухня, например, е забележително предложение, защото японската кухня не е нещо, което човек може да усвои със слепи експерименти и безразборно четене в интернет.

На лекциите се учи как се приготвя японска супа с тофу, японски палачинки дорияки с пълнеж от боб адзуки, гьоза и още.

В GCT се предлагат и курсове за усвояване тънкостите на грузинската кухня, сладкарски курсове, научаване тайните на индийската, португалската и испанската кухня, приготвяне на френски макарони и др.

Комплект люти сосове от Chilli Hills

Култовият местен бранд се появи в началото на 2014-а и бързо стана популярен, особено след като през 2017-а на „Солунска“ изгря първият им физически магазин, който беше и първият специализиран магазин за люти продукти у нас.

Chilli Hills обработват и консервират лютите чушки в рамките на няколко часа след брането им и в резултат получават люти сосове, пасти, маринати и още продукти, които могат да накарат и Чък Норис да се разплаче.

За подарък сме харесали комплекта люти сосове с ферментация Killa Hot Box, който съдържа 3 соса. Първият е убийствено вкусният бленд между зряло Халапеньо, Чипотле и черен чесън Chipotle & Black Garlic. Вторият е SriRADcha: чилихилският прочит на най-популярния лют сос в света с добавено Хабанеро. И третият – Ghost Wave, който съчетава плътния вкус на лютата чушка Нага и любимото на познавачите Хабанеро.

Multicooker от Yettel

Не, няма грешка в заглавието. Мобилният оператор има интересно предпразнично предложение: купувате Motorola Moto G32 и получавате като бонус Philips Airfryer.

В последно време еърфрайърите категорично се позиционираха на върха на пазарната пирамида от уреди за готвене и това не е случайно. С тях се готви по-бързо и по-лесно, а храната става изключително вкусна.

Еърфрайърът на Philips от своя страна стои на върха на пирамидата от еърфрайъри. Компактен и красив, с дигитален сензорен екран и технология Rapid Air, той приготвя без проблем месо, риба, зеленчуци и дори десерти.

Philips Home Living публикува голямо разнообразие от рецепти във Фейсбук и Инстаграм, които може да се изпробват и да влязат в домашната книга с рецепти, която да остане за поколенията.

Премиум уиски Macallan

Mалко по-рано тази година шотландската марка уиски The Macallan обяви своето партнорство със сестрите Стела и Мери Маккартни, което обединява страстта им към природата.

В рамките на годишната серия бяха представени 2 издания: The Macallan Harmony Collection "Amber Meadow" и "Green Meadow", вдъхновени от привързаността на сестрите към Шотландия.

Кутиите на двете издания са направени от екологично чисти материали, а вкусовите качества на уискито комбинират аромата на ечемичените полета, цитрусовите плодове и кокоса, обогатени с нотки на лимон, пъпеш и дъб. Уискито престоява в дъбови бъчви от дъб, обработвани с шери и бърбън.

Иначе казано: съвършен подарък за ценители на доброто уиски, който може да се ползва за пиене, но е идеален и за готвене. Разбира се, в малки количества.

Покривка от Textura

По празниците е важно какво има на масата, но е важно и как изглежда масата. Ако сте от хората, които биха поканили гости на коледен обяд и биха сервирали яденето върху великденска покривка или без покривка, може би няма да ни разберете, но външният вид на масата наистина е определящ.

За добрите домакини и естетически настроените, предлагаме за подарък покривка от Textura – има най-различни десени и материи, като всичките са красиви. От класическата бяла покривка за правоъгълни маси Claru, до леко винтидж кръглата Nicur, изборът е достатъчен, качеството – отлично, а десените – нежни и издържани в най-добрите традиции на кухненския интериор.

Кулинарен уикенд или вечеря

Луксозната хотелска верига Hyatt има два хотела у нас: Hyatt Regency Sofia разположен в Центъра на столицата и Hyatt Regency Pravets Resort, разположен на брега на езерото в Правец. И двата предлагат особено добра кухня, която си заслужава специалното ходене до хотела.

The Revolutionary Dining room & bar e разположен в софийският Hyatt. Известен сред foodie общността с чудни брънчове. Ресторантът има максималната оценка в Tripadvisor, съвсем заслужена, тъй като предлага най-доброто от италианската кухня.

В Правец пък ресторантът Lion & Rose е специализиран в дивечовото месо. Неговите шеф готвачи го приготвят пред очите на гостите, правейки истинско cooking show в стилна обстановка – нещо като луксозен прочит на ловна хижа, в който вкусът и атмосферата на най-добрата част от ловните приключения са налице.

Слушалки от Huawei FreeBuds Pro 3

Какво общо имат слушалките с кулинарните дейности? Доста.

Ако сте пробвали да се развихрите в кухнята и да сътворите чудеса на котлона докато околният шум включва пищене на деца, лаене на куче и новините по телевизията, ще разберете.

Вдъхновението за готвене тече много по-гладко, когато в ушите на готвача звучи Нора Джоунс, Шопен или коледните песни на Доли Партън. Да не забравяме и изобилието от подкасти за всеки вкус, интерес и проблем.

Huawei FreeBuds Pro 3 имат стилен ергономичен дизайн и интелигентно шумопотискане с 50% подобрен капацитет – лаят, новините и детските крясъци остават отвън, а ако някой реши да потърси готвещия и да му развали нирваната точно в този момент, той може да вдигне директно през слушалките – гласовете се чуват ясно при всякакви условия.

Батерията на FreeBuds държи цели 31 часа, а HI-Res аудио системата (ултразвукова настройка) с двоен драйвер вади първокласен звук, на който би се зарадвал всеки меломан. Както и всеки, който иска да сготви телешки скалопини, сгушени в легло от паста от ангелска коса, докато слуша любимия си подкаст.

Чаши за кафе от Екатерина Лашова

„Смачканите“ керамични чаши, чашите във форма на сърце, керамичната дантела и онези с алжирския възел са творения на Екатерина Лашова – един от най-големите майстори на керамика у нас.

Тя често миксира ърбан стила с рустикалния и не престава да открива и създава нови чаши, в които хората да пият кафето си с удоволствие и стил. Подготвила е и специална празнична серия, уловила цветовете на Коледа.

В интервю с нея по-рано тази година, Екатерина ни сподели, че харесва „малко по-невинния и по-романтичен поглед с идеята да не навлиза толкова в реалността, която ни атакува“ и този прочит на изкуството особено ни допадна.

Всяка чаша, излязла изпод ръцете ѝ, е шедьовър, роден от един занаят, който не подлежи на дигитализация – и точно това му е хубавото.

Лимитирани вкусове от Nespresso

Чашите за кафе са важни, но не по-малко важно е какво има в тях. Повечето кафеджии са свикнали с един вид кафе, но ако подарите нещо различно, не е изключено да отворите вратата към цял нов свят.

Кафе капсулите на Nespresso, разбира се, вървят с кафе машините на марката, но вече толкова много хора ползват такива, че едва ли ще е проблем. Може да купите капсули с екзотични вкусове като тези с нежен карамел и бадем, с вино и подправки или с пиканте, дървесен аромат.

Или, разбира се, да заложите на класическите кафе аромати, с които трудно ще ударите на камък.

Кулинарно пътешествие

Ако в последния момент не сте готови с подарък за много близък човек, разгледайте сайтовете със самолетни билети и смело изберете някоя дестинация, известна с кулинарните си пиршества.

Wizz air имат low cost билети за 50 евро до Барселона, където всеки фен на испанската кухня може да яде гаспачо и паеля на корем. Уикенд в Милано също винаги е добър вариант: езерото Комо е наблизо, а и в самия Милано има добро количество ресторанти, които предлагат паста и пица до пръскане. Полетите са на същата цена.

Бързо посещение на някой немски коледен базар е друга добра идея: ще се убедите, че любовта към киселото зеле не е единствено българска черта и че начина, по който го приготвят немците може значително да се конкурира с това на съседите. Като се добавят и немските наденички и бири, не е чудно че въпросните коледни базари имат толкова много посетители.

Още по темата:

12 подаръка за Нея в последния момент

Коледни подаръци за него - в последния момент

Коледни подаръци за тийнейджъри Какво да подарим на тийнейджъра за Коледа през 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024