Снимка: © Getty Images

Около 15% от учениците в страната учат онлайн, вместо присъствено в класните стаи заради предпочитанието на родителите им да 

Около 2,6% са карантинирани заради заболяване от Covid или контакт с болен човек. Разликите по места все пак са значителни - в Бургас те са пет процента, а в Търговище - десет пъти по-малко. 

Най-много заболели ученици като абсолютен брой има в София-град, макар че делът им спрямо всички деца в училище е нисък - 2,24%. 

Карантинираните учители в страната са средно 3,6%, но разликите по отделни области отново са много големи - в Благоевград те са 8,5%, а в Търговище са малко над 1 на сто. 

Високият процент на децата, които учат дистанционно заради отказа на родителите им да ги тестват или заради други здравословни съображения, е резултат от разделението на обществото, коментира акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Едни родители искат децата да са в клас, друг немалък дял казват "Искаме да са отвън". Единственото, което можем да направим, е да дадем свободата", каза още той. 

Денков изрази съжаление, че няма достатъчни количества тестове, за да може учениците да се изследват два пъти в седмицата вместо веднъж. 

"Това не означава, че тестването е излишно - когато има (наличности) за два пъти, ще ги правим два пъти. Дали вярвам в тестовете? Дълбоко съм убеден, че това е една от мерките, които трябва да се използват. Няма нито една мярка, която да работи самичка", каза Денков. 

Само за последния месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил почти 10-кратно, обяви още министърът на образованието. 

Той изрази надеждата си, че родителите и учителите ще се съгласят с предложението на МОН за изтегляне на първия учебен ден за учебната 2022/2023 г. с около 10 дни по-рано заради проблемите с изоставането от нужните знания. 

"Има много тежък процес на натрупване на тези дефицити, но пандемията е нещо, което ние не избираме - тя се случва и трябва да решим кое е най-доброто. Имаме разбиране в правителството, че трябва максимално да компенсираме с извънкласните форми, за да се социализират децата, с допълнителни занимания по спорт, за да компенсираме застояването вкъщи, с културни занимания, за да може децата да изграждат обща култура", каза още той. "Там, където има мотивирани деца и родители, те се справят с натоварването. Но действително има деца, при които има големи проблеми. Затова подходите трябва да са различни". 

Денков даде за пример добрата работа на група медиатори, които са успели да върнат около 90% от децата на слабо образовани родители в училище благодарение на правилния си подход.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне