15% от учениците се обучават онлайн - при по-малко от 3% карантинирани деца Снимка: © Getty Images

Около 15% от учениците в страната учат онлайн, вместо присъствено в класните стаи заради предпочитанието на родителите им да

Около 2,6% са карантинирани заради заболяване от Covid или контакт с болен човек. Разликите по места все пак са значителни - в Бургас те са пет процента, а в Търговище - десет пъти по-малко.

Най-много заболели ученици като абсолютен брой има в София-град, макар че делът им спрямо всички деца в училище е нисък - 2,24%.

Карантинираните учители в страната са средно 3,6%, но разликите по отделни области отново са много големи - в Благоевград те са 8,5%, а в Търговище са малко над 1 на сто.

Високият процент на децата, които учат дистанционно заради отказа на родителите им да ги тестват или заради други здравословни съображения, е резултат от разделението на обществото, коментира акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Едни родители искат децата да са в клас, друг немалък дял казват "Искаме да са отвън". Единственото, което можем да направим, е да дадем свободата", каза още той.

Денков изрази съжаление, че няма достатъчни количества тестове, за да може учениците да се изследват два пъти в седмицата вместо веднъж.

"Това не означава, че тестването е излишно - когато има (наличности) за два пъти, ще ги правим два пъти. Дали вярвам в тестовете? Дълбоко съм убеден, че това е една от мерките, които трябва да се използват. Няма нито една мярка, която да работи самичка", каза Денков.

Само за последния месец броят на положителните тестове в училищата се е увеличил почти 10-кратно, обяви още министърът на образованието.

Той изрази надеждата си, че родителите и учителите ще се съгласят с предложението на МОН за изтегляне на първия учебен ден за учебната 2022/2023 г. с около 10 дни по-рано заради проблемите с изоставането от нужните знания.

"Има много тежък процес на натрупване на тези дефицити, но пандемията е нещо, което ние не избираме - тя се случва и трябва да решим кое е най-доброто. Имаме разбиране в правителството, че трябва максимално да компенсираме с извънкласните форми, за да се социализират децата, с допълнителни занимания по спорт, за да компенсираме застояването вкъщи, с културни занимания, за да може децата да изграждат обща култура", каза още той. "Там, където има мотивирани деца и родители, те се справят с натоварването. Но действително има деца, при които има големи проблеми. Затова подходите трябва да са различни".

Денков даде за пример добрата работа на група медиатори, които са успели да върнат около 90% от децата на слабо образовани родители в училище благодарение на правилния си подход.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024