За първи път от 18 години: "Фидес" на Орбан участва в дебат с опозицията по унгарската телевизия Снимка: © Screenshot

Управлението на унгарския премиер Виктор Орбан, освен всичко друго, е познато и със систематичния натиск върху медиите в страната. Затова едно събитие в навечерието на европейските избори изненада както унгарците, така и света.

Става дума за истински телевизионен предизборен дебат, какъвто Унгария не е виждала от 18 години.

Домакин на дискусията, провела се в четвъртък вечерта, е държавната телевизия, но в нея участват и доста политици от опозицията, които се обявяват против режима на Орбан.

В дебатите участват общо 11 кандидати - водачи на листи за европейските избори, а от опозицията използват възможността, за да кажат директно на управляващите, че от 2010 насам тласкат страната към пропаст.

Сред най-яростните критици на Орбан и в последните месеци, и на дебата, е Петер Магяр - бивш негов съюзник, който влезе във фокуса на общественото внимание през февруари. Магяр направи шокиращи разкрития за работата на правителството, включително за корупция и за това как работи пропагандната машина на управляващите.

Преди началото на предаването, той заяви пред няколко хиляди свои привърженици, че "държавната телевизия е лъгала сутрин, обед и вечер през последните 14 години".

Магяр и част от опозиционните кандидати са и против решението на обществената медия да ограничи кръга от теми в рамките на дискусията.

За "истински сблъсък на позиции" призовават и неговите поддръжници, а заради многобройното им присъствие пред сградата на телевизията, се налага тя да бъда поставена под специална охрана.

"Избирателите могат да решат дали Унгария да остане семейната фирма на премиера и той заграбва богатството на страната, или да изградим нова страна, тухла по тухла," казва Магяр по време на дискусията.

Според прогнозите партията на опозиционера би взела шест места в Европейския парламент, докато управлящите от "Фидес" - 11 от общо 21, които страната има по право.

Самият Орбан не участва в дебатите, тъй като не е водач на листата на "Фидес" за Европейския парламент, въпреки че се включва активно в предизборната кампания и вече организира голям митинг в Будапеща тази събота, 1 юни.

Магяр не можа да регистрира своя партия и е водач на неактивната вече формация "Тиса". Той обяви, че ако формацията спечели места, той самият няма да стане евродепутат, а останалите ще се присъединят към Европейската народна партия, откъдето "Фидес" беше изгонена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024