20% от учителите искат да се ваксинират, под 15 на сто отказват, а най-голяма е групата на изчакващите Снимка: © Getty Images

Здравните инспекции ще организират ваксинирането на учителите, но още е рано и не се изготвят списъци. Правят се само предварителни проучвания и според тях 20% искат да се имунизират срещу коронавирус, а под 15 на сто са категорични, че няма да го направят. Най-голяма е групата на тези, които ще изчакат, сподели образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

„Добрата новина за учителите е, че ще бъдат втора група – след медиците. Учителите трябва да бъдат информирани. Аз съм сигурен, че ваксината е безопасна. Категорично ще се ваксинирам, защото вярвам на науката и медицината“, каза той.

Учениците от 5. до 12. клас ще продължат да се обучават напълно в електронна среда до 11 януари 2021 г., след което за тях може да бъдат разрешени някои присъствени дейности като изпити.

„Ако има нов щам, ще анализираме ситуацията, ще предприемем мерки. В момента решението е взето на базата на данните през последните дни. Имаме намаляващ брой на заразените и намаляващ натиск над здравната система. Но тези положителни данни са крехки. Ако преминем към умерен вариант, може да има редуване на класовете от 5-ти до 12-ти в присъствена форма на обучение, за да не се струпват всички. Вероятно ще разрешим някои дейности за тях, които не могат да се провеждат в електронна среда“, каза министърът.

„За тези от 5-ти до 12-ти клас има решение да са с маски в училище, но то е обект на дискусии. Препоръчахме на училищата да вземат мерки по тяхно решение. Като цяло е неуместно да ги накараме да са с маски през цялото време“, каза Вълчев.

Той каза, че починалите с Covid учители до този момент са 66. Въпреки това не определи като грешка, че началото на учебната година на 15 септември беше присъствено.

„Ситуацията в началото на учебната година беше благоприятна. Не може да твърди, че училищата и детските градини са основен фактор за разпространение на заразата. Има проучвания в над 130 страни, които показват, че училищата не са среда, която основно допринася за разпространение на заразата. А че най-малките не са носители на заразата, го доказват и нашите проучвания. Имаме много по-малък процент заразени учители в детските градини, отколкото в училищата“, каза Вълчев.

„Отваряме, когато е необходимо, затваряме, когато е разумно. Животът и здравето на децата, родителите и учителите е най-важен. Онлайн обучението не може да бъде пълноценен заместител, но е по-добра алтернатива от никакво обучение“, каза министърът. „Ефективността на онлайн обучението при големите ученици зависи от тяхната ангажираност, а при малките – от ангажираността на родителите“.

Според Вълчев – няма възможност учителите да се тестват всяка седмица. Той добави, че карантина на целия клас става при само един положителен тест за коронавирус.

МОН не планира да отменя националното външно оценяване за 10-ти клас, въпреки че голяма част от годината бе прекарана в електронно обучение. „То е възможност да оценим и ефективността на дистанционното обучение. Всички се надяваме, че ситуацията през пролетта ще бъде по-добра. Това външно оценяване е необходимо, не предвиждаме да го отменим. То не трябва да ги притеснява повече от едно вътрешно оценяване“, сподели Вълчев.

Последните данни сочат, че около 3% от учениците не са имали достъп до електронната среда. Раздадени са 30 хиляди устройства. „Има такива, които въпреки че са им предоставени устройства, не са включени в електронното обучение. Ние имаме 866 хиляди профила – на всеки един ученик и учител в онлайн обучението. След епидемията всеки един ученик ще има профил, в който ще вижда оценки, резултати и друга информация“.

Вълчев допълни, че няма възможност настоящата учебна година да се брои като нулева, защото това няма да е „за добро“ на учениците. "Електронното обучение все пак е учебен процес, дори да има пропуски. Няма да допуснем нулева година, досега 50% от времето бе присъствено обучение. Няма да има грипна ваканция, няма да имаме екскурзии, така че не са големи загубите".

„Ако ситуацията е толкова тревожна, че да не позволява изпити, е възможно и да отменим някои матури. Но миналата година ги направихме и в тази усложнена ситуация. Мисля, че можем да организираме изпитите по безопасен начин“, каза Вълчев.


Прочетете още:

Д-р Александър Симидчиев: Мерките и ваксините ще ограничат Covid, а с това и неговите бъдещи мутации

Иван Костов: Политиката стана изгорена земя, в която никой не смее да влезе

Теорията с "изчезващите" спринцовки не е вярна: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част II)

Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024