Снимка: © Getty Images

Здравните инспекции ще организират ваксинирането на учителите, но още е рано и не се изготвят списъци. Правят се само предварителни проучвания и според тях 20% искат да се имунизират срещу коронавирус, а под 15 на сто са категорични, че няма да го направят. Най-голяма е групата на тези, които ще изчакат, сподели образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

„Добрата новина за учителите е, че ще бъдат втора група – след медиците. Учителите трябва да бъдат информирани. Аз съм сигурен, че ваксината е безопасна. Категорично ще се ваксинирам, защото вярвам на науката и медицината“, каза той.

Учениците от 5. до 12. клас ще продължат да се обучават напълно в електронна среда до 11 януари 2021 г., след което за тях може да бъдат разрешени някои присъствени дейности като изпити.

„Ако има нов щам, ще анализираме ситуацията, ще предприемем мерки. В момента решението е взето на базата на данните през последните дни. Имаме намаляващ брой на заразените и намаляващ натиск над здравната система. Но тези положителни данни са крехки. Ако преминем към умерен вариант, може да има редуване на класовете от 5-ти до 12-ти в присъствена форма на обучение, за да не се струпват всички. Вероятно ще разрешим някои дейности за тях, които не могат да се провеждат в електронна среда“, каза министърът.

„За тези от 5-ти до 12-ти клас има решение да са с маски в училище, но то е обект на дискусии. Препоръчахме на училищата да вземат мерки по тяхно решение. Като цяло е неуместно да ги накараме да са с маски през цялото време“, каза Вълчев.

Той каза, че починалите с Covid учители до този момент са 66. Въпреки това не определи като грешка, че началото на учебната година на 15 септември беше присъствено.

„Ситуацията в началото на учебната година беше благоприятна. Не може да твърди, че училищата и детските градини са основен фактор за разпространение на заразата. Има проучвания в над 130 страни, които показват, че училищата не са среда, която основно допринася за разпространение на заразата. А че най-малките не са носители на заразата, го доказват и нашите проучвания. Имаме много по-малък процент заразени учители в детските градини, отколкото в училищата“, каза Вълчев.

„Отваряме, когато е необходимо, затваряме, когато е разумно. Животът и здравето на децата, родителите и учителите е най-важен. Онлайн обучението не може да бъде пълноценен заместител, но е по-добра алтернатива от никакво обучение“, каза министърът. „Ефективността на онлайн обучението при големите ученици зависи от тяхната ангажираност, а при малките – от ангажираността на родителите“.

Според Вълчев – няма възможност учителите да се тестват всяка седмица. Той добави, че карантина на целия клас става при само един положителен тест за коронавирус.

МОН не планира да отменя националното външно оценяване за 10-ти клас, въпреки че голяма част от годината бе прекарана в електронно обучение. „То е възможност да оценим и ефективността на дистанционното обучение. Всички се надяваме, че ситуацията през пролетта ще бъде по-добра. Това външно оценяване е необходимо, не предвиждаме да го отменим. То не трябва да ги притеснява повече от едно вътрешно оценяване“, сподели Вълчев.

Последните данни сочат, че около 3% от учениците не са имали достъп до електронната среда. Раздадени са 30 хиляди устройства. „Има такива, които въпреки че са им предоставени устройства, не са включени в електронното обучение. Ние имаме 866 хиляди профила – на всеки един ученик и учител в онлайн обучението. След епидемията всеки един ученик ще има профил, в който ще вижда оценки, резултати и друга информация“.

Вълчев допълни, че няма възможност настоящата учебна година да се брои като нулева, защото това няма да е „за добро“ на учениците. "Електронното обучение все пак е учебен процес, дори да има пропуски. Няма да допуснем нулева година, досега 50% от времето бе присъствено обучение. Няма да има грипна ваканция, няма да имаме екскурзии, така че не са големи загубите".

„Ако ситуацията е толкова тревожна, че да не позволява изпити, е възможно и да отменим някои матури. Но миналата година ги направихме и в тази усложнена ситуация. Мисля, че можем да организираме изпитите по безопасен начин“, каза Вълчев.


Прочетете още:

Д-р Александър Симидчиев: Мерките и ваксините ще ограничат Covid, а с това и неговите бъдещи мутации

Иван Костов: Политиката стана изгорена земя, в която никой не смее да влезе

Теорията с "изчезващите" спринцовки не е вярна: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част II)

Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса