Теорията с "изчезващите" спринцовки не е вярна: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част II) Снимка: © Unsplash

Кадрите с имунизиране на британски и американски граждани с Covid-ваксината са изфабрикувани, спринцовките изчезват веднага след имунизацията, а FDA не признава, че двама души са починали след използвне на препарата. Точно така, това не са реални факти, а поредните конспиративни теории, които набират все повече популярност.

Платформата NewsGuard – разширение към браузъра, което следи фалшивите новини в интернет – подбра най-известните митове относно ваксините. Списъкът е съставен след преглеждане на информация от над 6000 сайта по целия свят. След като ви представихме първа част от теориите, опровергани с факти, ви предлагаме и втората:


Мит №1: Кадрите с ваксиниране на медиците, разпространявани в интернет, са фалшиви. Използват се спринцовки, чиито игли изчезват веднага след имунизацията.

Фактите: Тези твърдения са направени въз основата на публикации в Twitter и видеа в YouTube, в които са използвани реални кадри от имунизацията на медици с ваксината срещу Covid-19. Един от тези „туитове“, разпространяващи конспиративната теория, съдържа клип от BBC и между 16 и 17 декември гладаемостта му достигна до 394 хиляди показвания.

Според BBC и Vice News – показаните инжекции се извършват с автоматично прибиращи се игли, а не „изчезващи“. Острият връх самостоятелно се отдръпва назад в спринцовката веднага след поставянето на дозата. Този метод е използван много често в медицината. Целта му е да предпази медика от евентуално излагане на инфекция, в случай че случайно пробие кожата си със същата игла.

Автоматично прибиращите се спринцовки са използвани години наред преди появата на Covid-19. Патентът за тях е предоставен в САЩ през 1992 г.

Мит №2: Вирусът мутира толкова бързо, че нито една ваксина няма да е ефективна.

Фактите: Тези притеснения се увеличиха, след като във Великобритания бе открит нов, по-бързо разпространяващ се щам на SARS-CoV2. Според британските здравни власти обаче, няма данни новата мутация да влияе на ефикасността на ваксините. Съоснователят на BioNTech Угур Шахин също подкрепи тази теза и каза, че препаратът, изготвен в колаборация с Pfizer, е бил тестван при около 20 различни мутации и винаги е успявал да деактивира „шиповия протеин“ на вируса.

Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid

Научните доказателства сочат, че Covid-19 е стабилен на генетично ниво и мутира бавно. Изследователите споделят, че той се изменя два пъти по-бавно от сезонния грип, който изисква нова ваксина всяка година. Това са думи на молекулярния биолог от Университета в Базел Ева Ходкрофт в статия за списание „Nature“ от септември 2020 г.

Експертите потвърждават, че заради сравнително бавната мутация на Covid, ваксините ще бъдат ефикасни – поне на този етап. „На вируса ще му отнеме няколко години, за да мутира достатъчно, че да попречи значително на действието на ваксината“, каза пред Business Insider през ноември експертът по инфекциозни заболявания от Сиатъл Фред Хътчинсън.

Мит №3: Документ в официалния сайт на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) показва, че двама участници в клиничните проучвания на експериментална Covid-ваксина са починали вследствие на „сериозни неблагоприятни ефекти“ от препарата.

Фактите: Двама души от всички 21 хиляди, получили ваксината на Pfizer/BioNTech в последната фаза на тестовете, починаха. FDA обаче не свърза смъртните случаи с ваксината.

Според официалния документ на регулатора от декември 2020 – единият от пациентите е претърпял сърдечен арест 62 дни след поставянето на втората доза и е починал три дни по-късно. Другият е починал три дни след първата ваксинация, а причината е атеросклероза. В документа пише още, че вторият пациент е страдал от наднормено тегло и предварително съществуваща атеросклероза (стесняване на артериите).

Освен това, има четири смъртни случая в групата на останалите 21 хиляди пациенти, получили плацебо. Те представляват „случаи, характерни за голяма част от населението в тази възрастова група“, пише в доклада на FDA.

За да определи доколко ваксината е безопасна, екипът учени, отговарящ за клиничните тестове, следи „сериозните неблагоприятни ефекти“. Според Националната медицинска библиотека на САЩ – такъв ефект е всяко медицинско събитие, което води до смърт, хоспитализация или сериозно засяга нормалните човешки функции. Документът на FDA сочи, че най-сериозните странични ефекти при клиничните тестове, свързани пряко с ваксината, са били два – болки в рамото и подут лимфен възел. Те са често срещани и не са злокачествени.

Мит №4: Главният изследовател на Pfizer съобщи, че ваксината може да доведе до имунен отговор срещу протеин, наречен синцитин-1, а това ще доведе до женска стерилизация.

Фактите: Това твърдение се появи след петиция към Европейската агенция по лекарствата (EMA), пусната от лекар на име Майкъл Йийдън – гореспоменатият изследовател на Pfizer. Всъщност, Йийдън е напуснал компанията още през 2011, както показва справка в статия на Associated Press от декември тази година.

В документа на лекаря до ЕМА се спекулира, че ваксината може да създаде имунен отговор срещу протеин от изключително важно значение за формирането на плацентата по време на бременност. Въпреки това – ваксината не съдържа синцитин-1 и няма доказателства за връзката между препарата срещу Covid-19 и безплодието.

Освен това не съществуват доказателства, че „шиповият протеин“ на вируса, който ваксината атакува, може да създаде имунна реакция срещу синцитин-1, казват учените. „Всеки един пример за подобие между синцитин-1 и „шиповия белтък“ на SARS-CoV-2, който се използва за част от ваксината, е напълно погрешен“, казва професорът по биология и химия в Университета Колумбия Брент Стокуел, цитиран от PolitiFact. „Едва се намират части на двата протеина, при които може да се открие дори бегло подобие“.

През декември 2020 говорителят на Pfizer Джесика Питс направи обръщение, в което обяви, че няма данни ваксината да причинява безплодие. „Това е неправилно предположение, базирано на предполагаема обща аминокиселинна верига между „шиповия протеин“ на вируса и протеина, изграждащ плацентата“, каза тя.

Мит №5: Медицинският регулатор на Великобритания използва изкуствен интелект, за да наблюдава страничните ефекти на Covid-ваксините, защото агенцията знае, че са „изключително опасни“.

Фактите: Вярно е, че регулаторът MHRA подписа договор с компанията Genpact, която да създаде инструмент на базата на изкуствен интелект с цел да наблюдава страничните ефекти. Но агенцията твърди, че това не е доказателство за опасността на препарата. Повечето странични ефекти не са причинени пряко от него.

През ноември регулаторът обяви пред NewsGuard: „Работим с различни ресурси и технологии, за да подобрим мониторинга върху безопасността на всяка програма за ваксинации срещу Covid-19. Използването на изкуствен интелект ще бъде само един елемент от това. Приемаме сериозно всеки доклад за странични ефекти и го допълваме със статистически анализи и клинична история“.


Прочетете още:

Няма да ни чипират и да подменят ДНК-то ни: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част I)

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024