Съоснователят на германската биофармацевтична компания BioNTech Угур Шахин е уверен, че ваксината срещу Covid-19, разработена заедно с американската Pfizer, ще бъде ефективна и срещу новата мутация на Covid-19. Тя се появи първо във Великобритания, после бе засечена в още няколко страни като Нидерландия, Дания и Белгия, а според здравните власти се предава по-бързо от доминиращия до момента вариант на вируса.

55-годишният изпълнителен директор, който е един от хората с основна заслуга за разработване на препарата, сподели, че от научна гледна точка „вероятността" за ефективното му действие срещу новия щам е "висока“. „Вече сме тествали ваксината срещу около 20 други варианта на вируса с различни мутации. Имунният отговор, който нашият препарат предизвиква, винаги е деактивирал всички форми на вируса“, каза Шахин пред Bild, цитиран от Spiegel.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

По думите на учения – SARS-CoV2 в случая е мутирал „малко повече“. Допълни, че сега предстоят експериментални тестове, които ще отнемат около две седмици и тогава ще има по-голяма яснота от ефекта на ваксината срещу новия щам. „Въпреки всичко ние сме уверени, че той няма да засегне значително механизма на действие на препарата“, каза Шахин.

Антигенът, който Pfizer и BioNTech използват за ваксината, е съставен от над 1270 аминокиселини. До момента са мутирали само девет от тях, което прави по-малко от един процент.

„Нашата ваксина разпознава целия протеин и предизвиква множество реакции на имунната система. В резултат на това, за вируса е по-трудно да се измъкне. Това обаче не означава, че новият вариант е безвреден“, каза ученият. Той допълни, че ваксината на BioNTech и Pfizer, създадена на базата на информационна РНК, може бързо да се адаптира към нови варианти на SARS-CoV2.

Няма да ни чипират и да подменят ДНК-то ни: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част I)

В понеделник Европейската агенция по лекарствата одобри препарата на двете компании за употреба в рамките на ЕС. Очаква се окончателно решение от страна на Европейската комисия, която по принцип се съобразява с решенията на здравния регулатор.

Според Шахин – сравнително дългите разговори с ЕМА преди вземане на решението за одобрение не са повлияли на количеството дози, произведени от компанията, базирана в Майнц. „Вече бяхме планирали дистрибуцията предварително, още от ноември, и ще се придържаме към нея. Това, което се промени, е броят на дозите, които ще можем да доставим до края на годината. Като цяло крайната поръчка за ЕС няма да се промени“.

От друга страна, Угур Шахин обяви, че това е „исторически най-бързото одобрение на ваксина“. BioNTech е трябвало да предоставя ежедневни отговори за препарата не само на властите от ЕС, но и на всяка отделна страна. „Това направи процеса по-напрегнат, но е нормално да се следва всяка процедура коректно и стъпка по стъпка“, каза 55-годишният изпълнителен директор.

Шахин сподели, че нито той, нито съпругата му Йозлем Тюречи, която е съосновател и медицински директор на BioNTech, все още не са си поставили ваксината.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

„Искаме да го сторим колкото се може по-скоро. За нас е важно първо да предоставим подходящия брой дози на нашите служители, отговарящи за производството“, каза той.

BioNTech планира да отвори още лаборатории, в които да се произвеждат дозите. В момента те имат само две – в Майнц и в Идар-Оберщайн. „Опитваме да работим с повече партньори. Целта ни е да може дозите, планирани за втората половина на 2021, да бъдат налични още през първата половина“, каза Шахин.

„Фактът, че ЕС ни дава възможността да снабдим хората с ваксина срещу Covid-19, ни прави щастливи. Виждам желанието на хората да се имунизират“, сподели Угур Шахин.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед