Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid

Съоснователят на германската биофармацевтична компания BioNTech Угур Шахин е уверен, че ваксината срещу Covid-19, разработена заедно с американската Pfizer, ще бъде ефективна и срещу новата мутация на Covid-19. Тя се появи първо във Великобритания, после бе засечена в още няколко страни като Нидерландия, Дания и Белгия, а според здравните власти се предава по-бързо от доминиращия до момента вариант на вируса.

55-годишният изпълнителен директор, който е един от хората с основна заслуга за разработване на препарата, сподели, че от научна гледна точка „вероятността" за ефективното му действие срещу новия щам е "висока“. „Вече сме тествали ваксината срещу около 20 други варианта на вируса с различни мутации. Имунният отговор, който нашият препарат предизвиква, винаги е деактивирал всички форми на вируса“, каза Шахин пред Bild, цитиран от Spiegel.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

По думите на учения – SARS-CoV2 в случая е мутирал „малко повече“. Допълни, че сега предстоят експериментални тестове, които ще отнемат около две седмици и тогава ще има по-голяма яснота от ефекта на ваксината срещу новия щам. „Въпреки всичко ние сме уверени, че той няма да засегне значително механизма на действие на препарата“, каза Шахин.

Антигенът, който Pfizer и BioNTech използват за ваксината, е съставен от над 1270 аминокиселини. До момента са мутирали само девет от тях, което прави по-малко от един процент.

„Нашата ваксина разпознава целия протеин и предизвиква множество реакции на имунната система. В резултат на това, за вируса е по-трудно да се измъкне. Това обаче не означава, че новият вариант е безвреден“, каза ученият. Той допълни, че ваксината на BioNTech и Pfizer, създадена на базата на информационна РНК, може бързо да се адаптира към нови варианти на SARS-CoV2.

Няма да ни чипират и да подменят ДНК-то ни: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част I)

В понеделник Европейската агенция по лекарствата одобри препарата на двете компании за употреба в рамките на ЕС. Очаква се окончателно решение от страна на Европейската комисия, която по принцип се съобразява с решенията на здравния регулатор.

Според Шахин – сравнително дългите разговори с ЕМА преди вземане на решението за одобрение не са повлияли на количеството дози, произведени от компанията, базирана в Майнц. „Вече бяхме планирали дистрибуцията предварително, още от ноември, и ще се придържаме към нея. Това, което се промени, е броят на дозите, които ще можем да доставим до края на годината. Като цяло крайната поръчка за ЕС няма да се промени“.

От друга страна, Угур Шахин обяви, че това е „исторически най-бързото одобрение на ваксина“. BioNTech е трябвало да предоставя ежедневни отговори за препарата не само на властите от ЕС, но и на всяка отделна страна. „Това направи процеса по-напрегнат, но е нормално да се следва всяка процедура коректно и стъпка по стъпка“, каза 55-годишният изпълнителен директор.

Шахин сподели, че нито той, нито съпругата му Йозлем Тюречи, която е съосновател и медицински директор на BioNTech, все още не са си поставили ваксината.

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света

„Искаме да го сторим колкото се може по-скоро. За нас е важно първо да предоставим подходящия брой дози на нашите служители, отговарящи за производството“, каза той.

BioNTech планира да отвори още лаборатории, в които да се произвеждат дозите. В момента те имат само две – в Майнц и в Идар-Оберщайн. „Опитваме да работим с повече партньори. Целта ни е да може дозите, планирани за втората половина на 2021, да бъдат налични още през първата половина“, каза Шахин.

„Фактът, че ЕС ни дава възможността да снабдим хората с ваксина срещу Covid-19, ни прави щастливи. Виждам желанието на хората да се имунизират“, сподели Угур Шахин.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024