Д-р Александър Симидчиев: Мерките и ваксините ще ограничат Covid, а с това и неговите бъдещи мутации Снимка: © Getty Images

Не трябва да се страхуваме от новия щам на коронавируса, а да ограничим разпространението на Covid-19, което, от своя страна, ще доведе до по-малък шанс за нови негови мутации в бъдеще. Ограничението става със спазване на противоепидемични мерки и с ваксинация на населението.

Това смята пулмологът д-р Александър Симидчиев. Началникът на отделение в Медицинския институт на МВР, който бе част от медицинския щаб за коронавируса през пролетта, сподели, че ваксините срещу Covid най-вероятно ще са със същата ефективност срещу новия щам. Причината – вирусът няма как да се измени достатъчно много, че да блокира ефектите на препарата.

Директорът на BioNTech Угур Шахин: Ваксината е тествана успешно срещу 20 различни мутации на Covid

„Това, което се случва след тази мутация, е, че вирусът добива едно леко еволюционно предимство – по-лесно се разпространява при кашляне, кихане. Понеже има мерки, които ограничават възможността за това, вирусът търси начин да си върне обратно предимството, което имаше в началото – когато не носехме маски, когато не спазвахме социална дистанция. А това става, като се увеличи неговата заразност“, сподели д-р Симидчиев в интервю за БНР.

„За да се наложи напълно нова ваксина, новият вирус трябва да е съществено различен от стария. За момента няма такива данни. За момента данните са че можем да ограничим разпространението му с два фактора – ограничаване и физическо дистанциране на болните хора, а здравите да ги направим невъзприемчиви посредством ваксинна профилактика. Ако работим разумно със средствата, с които разполагаме, ще решим този проблем. Голяма част от класическия вирус може да мутира. Колкото повече се намножава той сред населението, толкова по-голяма е вероятността някоя от частите му да мутира. Това значи да прилагаме научно базираните методи като мерките и ваксините, за да предотвратим подобно нещо“, допълни още пулмологът.

Според него – в медицината никога няма 100-процентова гаранция и поради тази причина не може да се каже със сигурност, че препаратите Pfizer/BioNTech и Moderna ще продължат да действат със същата ефективност.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

„За новите мутации не може да е сто процента гаранцията, но най-вероятно ваксините ще продължат да действат с тази ефикасност. Този щам на вируса, който се разпространява в Европа, е класическият, което значи, че ние можем да намалим разпространението му, а мутацията, която засяга „шиповия протеин“, е много вероятно също да се повлиява от ваксината. Все още нямаме достатъчно данни, но е възможно, тъй като мутацията е само на две места в „шиповия протеин“, каза д-р Симидчиев.

Лекарят поясни, че коронавирусите са често изменчиви, но имат няколко консервативни региона, които не се изменят толкова много, защото са важни за тяхното съществуване. Единият е „шиповият протеин“ - именно него атакува имунната система при своята ответна реакция. Той леко се е променил на две места при тази нова мутация на вируса. „Но такъв вирус е имало по-рано в Европа и е въпрос дали се е развивал тук и е прескочил в Англия, или обратно. Но аз подозирам, че е бил в Европа“.

Д-р Симидчиев смята, че щамът е бил открит в България още през месец април.

„Този вирус беше установен отдавна в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове. Още през април месец той бе открит от български автори. Това, което в момента установяват в Англия, го правят на базата на факта, че разполагат с въпросната апаратура почти във всяка болница. Дали обаче той не се разпространява обратно – от Европа към Англия, те не могат да отговорят на този въпрос“, смята лекарят.

Според него строгите мерки, които много държави наложиха, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън алармира за опасност, са вследствие на неяснотата.

„Неяснотата винаги води до такива неща – или свръхреагираме, или не реагираме достатъчно. Разумната достатъчност е нещо характерно за научно базирания подход. За него трябва систематично да разглеждаме всеки аспект на действието на новия щам, а това, което се случи с широката медийна изява на този вирус, доведе то това, че всички започнаха да разбират адски много. Новините започнаха да пътуват по-бързо, отколкото фактите“, каза д-р Симидчиев.

"Алфа Рисърч": Поддръжниците на ваксините в България може да стигнат около 55-60%

Според него решението са ваксините и всички те имат една и съща цел - да ни направят невъзприемчиви към вируса.

„Лично не съм особено оптимист, че ваксинирането у нас може да стане много бързо. Процентът на хората, които не желаят да бъдат ваксинирани, е много ясен измерител на липсата на адекватна кампания по разясняване. Разумните хора, които могат да получат информация и да я анализират сами, съм сигурен, че ще склонят да се имунизират. Но те нямат тази информация. Трябва да се направи добра национална информационна кампания за имунизация“, сподели д-р Александър Симидчиев.


Прочетете още:

Няма да ни чипират и да подменят ДНК-то ни: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част I)

Теорията с "изчезващите" спринцовки не е вярна: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част II)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват зад граница

Заради опасения от изнасяне на информация, руските чиновници вече не могат да пътуват и до приятелски държави

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024