Снимка: © Getty Images

Българските граждани са поляризирани по въпроса дали пандемията от КОВИД-19 е естествено възникнала, или изкуствено създадена.

Конспиративните нагласи обаче остават на заден план, когато става въпрос за личния живот и безопасност: “за“ носенето на маски са 77%, а всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е „за“ ваксинация.

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода от 11-18 декември 2020 г. 

Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината, тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 г., като 46% от интеррвюираните хора заявяват, че очакват новата година да бъде по-добра за България от предходната. 

"Най-позитивни и в личен, и в национален план са нагласите на високо образованите, икономически активни жители на големите градове. Именно тези социални групи се оформят като потенциален двигател на възстановяването след края на пандемията и при наличието, разбира се, на подходящи икономически и институционални предпоставки", казват социолозите. 

Близо 2/3 от хората в страната казват, че нито те, нито членове на семейството им са боледували от коронавирусна инфекция. Общо 13% от запитаните споделят на база на самооценка за заболеваемостта в семейството, че са преминали през Covid-19. "Алфа Рисърч" посочва, че това това са приблизително 670 000 души, предимно 31-50-годишни жители на големи градове, ако данните бъдат прехвърлени на национално ниво. 

Независимо от активното разпространение на конспиративни теории в социалните мрежи, делът на хората, които вярват, че предпазните маски служат само за контрол върху населението, е едва 12%. Тази теза се подкрепя по-силно от най-младите хора, които принципно са най-критични към мерките и институциите, а остават скептични към силата на пандемията. 

Най-силно изложените на риск групи от населението приемат маските като реална необходимост за ограничаване на заболеваемостта. 

Ваксинационната кампания разделя респондентите на две големи групи, но относителният дял на привържениците на имунизацията срещу Covid-19 е по-голям от този на крайните скептици. 

"Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните. По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с петнадесетте на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението", казват от "Алфа Рисърч". 

Хората, които не желаят да се ваксинират срещу Covid-19 в момента са 45% от населението. 

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 11 - 18 декември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1037 пълнолетни граждани.


Прочетете още: 

Първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница Northwestern Medicine

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

"Ваксината не съдържа вируса - тя е като e-mail с инструкции за разпознаването му"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева