"Алфа Рисърч": Поддръжниците на ваксините в България може да стигнат около 55-60% Снимка: © Getty Images

Българските граждани са поляризирани по въпроса дали пандемията от КОВИД-19 е естествено възникнала, или изкуствено създадена.

Конспиративните нагласи обаче остават на заден план, когато става въпрос за личния живот и безопасност: “за“ носенето на маски са 77%, а всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е „за“ ваксинация.

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода от 11-18 декември 2020 г.

Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината, тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 г., като 46% от интеррвюираните хора заявяват, че очакват новата година да бъде по-добра за България от предходната.

"Най-позитивни и в личен, и в национален план са нагласите на високо образованите, икономически активни жители на големите градове. Именно тези социални групи се оформят като потенциален двигател на възстановяването след края на пандемията и при наличието, разбира се, на подходящи икономически и институционални предпоставки", казват социолозите.

Близо 2/3 от хората в страната казват, че нито те, нито членове на семейството им са боледували от коронавирусна инфекция. Общо 13% от запитаните споделят на база на самооценка за заболеваемостта в семейството, че са преминали през Covid-19. "Алфа Рисърч" посочва, че това това са приблизително 670 000 души, предимно 31-50-годишни жители на големи градове, ако данните бъдат прехвърлени на национално ниво.

Независимо от активното разпространение на конспиративни теории в социалните мрежи, делът на хората, които вярват, че предпазните маски служат само за контрол върху населението, е едва 12%. Тази теза се подкрепя по-силно от най-младите хора, които принципно са най-критични към мерките и институциите, а остават скептични към силата на пандемията.

Най-силно изложените на риск групи от населението приемат маските като реална необходимост за ограничаване на заболеваемостта.

Ваксинационната кампания разделя респондентите на две големи групи, но относителният дял на привържениците на имунизацията срещу Covid-19 е по-голям от този на крайните скептици.

"Нагласа за бърза ваксинация изразяват 15% от анкетираните. По всяка вероятност около 15-20 на сто ще са и доброволците от първите групи, подлежащи на ваксиниране. Този начален етап е изключително важен за преодоляване на страховете и предразсъдъците, както и за успеха на цялата кампания, тъй като 40% предпочитат да изчакат и да вземат решение именно в зависимост от ефекта върху ваксинираните. Ако тези 40% бъдат убедени, те, заедно с петнадесетте на сто твърди привърженици на имунизацията, имат шанс да достигнат до около 55-60% от населението", казват от "Алфа Рисърч".

Хората, които не желаят да се ваксинират срещу Covid-19 в момента са 45% от населението.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 11 - 18 декември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1037 пълнолетни граждани.


Прочетете още:

Първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница Northwestern Medicine

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

"Ваксината не съдържа вируса - тя е като e-mail с инструкции за разпознаването му"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022