Висша мода или обикновен кабел за телефон? Това е въпросът, който се превърна в повод за подигравки с новата линия бижута на Bottega Veneta.

Италианският луксозен бранд беше атакуван първо от Instagram-критиците Diet Prada, след като обяви цена от 2000 долара за огърлица, стилизирана като заплетен ретро телефонен кабел.

Бижуто в лавандулов цвят е изработено от 60% сребро и 40% смола за емайла, диаметърът му е 12 см. Към него се продават и обеци, които струват 800 долара, пръстен за 480 долара и гривна за 1200 долара.

Diet Prada публикуваха снимки на огърлицата, поставена до обява за продажба на телефонни кабели в "трудни за откриване разцветки" - десет броя от тях струват точно 5 долара в сайт за електронна търговия.

"Искам само да знам дали някой наистина е дал 2000 долара за това нещо - пишете ми лично съобщение, моля", пише един от последователите на канала в Instagram. Други коментират, че са правили абсолютно същите "украшения" от неизползваеми телефони, когато са били на 6-годишна възраст.

"Познавам много дизайнери и артисти, които се скъсват от работа и отделят седмици, за да изработят едно-единствено произведение от скъпи материали, но го продават на по-ниска цена. Оскъпяването на подобни евтини изделия само заради бранда е доста обидно за онези от нас, които влагаме големи усилия в ръчно изработените си продукти", пише друг човек.

Това не е единственият модел от колекцията, който провокира недоумението на Diet Prada: колие за 3390 долара, направено от цветни мъниста, може да се открие в сайта за ръчно изработени изделия Etsy за не повече от 20-30 долара. Въпреки всичко - този модел вече е изкупен в някои онлайн-магазини.

Очевидно въпросът за естетиката и добавената стойност не засяга всички по еднакъв начин.

Аргументът, че дизайнерите от висшата мода са изгубили връзка с реалността, не издържа, когато си дадем сметка, че цялата висша мода - на определено ниво - е напълно абсурдна, пише Греъм Кембъл в High Snobiety.

Той уличава модните критици, които използват подобни случаи за разпалване на "гняв" в демонстрация на класови предразсъдъци, защото "подобни статии се появяват само когато цената на даден продукт е над определена бариера".

Повярвайте ми, пише той, в някои райони на Великобритания ще ви сметнат за идиот, ако похарчите повече от 30 долара за дреха, така че всичко е относително.

"Веднага се сещам за рибарската въдица на Chanel за 20 000 долара, гиричките на Версаче за 800 долара, хилките на Tiffany за тенис на маса от 700 долара, надуваемият пояс на YSL за 105 долара. Supreme дори пуснаха в продажба истинска ш***на тухла...

Ако Bottega Veneta продаваше огърлица за 90 долара, при която печалбата е 300%, това нямаше да се смята за измама или нечестна игра, стига да има достатъчно купувачи с лош вкус и повече пари, отколкото здрав разум.

Този бранд винаги е бил невъобразимо скъп и никога не се е опитвал да скрие факта, че не е предназначен за кой да е, освен за свръхбогатите - тогава защо се очаква, че трябва да се чувстваме засегнати? Търсене и предлагане, това е всичко", пише той.


Dolce & Gabbana съди Diet Prada - най-влиятелния профил в Instagram за модна критика

Има ли значение "животът на чернокожите" за Gucci, Prada и Dolce & Gabbana?

Исторически корици на Vogue Полша: Аня Рубик и жените срещу репресиите на властта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024