Исторически корици на Vogue Полша: Аня Рубик и жените срещу репресиите на властта

Ръцете на Аня Рубик са завързани с червена плащеница. На лицето й е изрисувана алена светкавица - символът на полякините, които се противопоставиха с масови протести на опита на властите във Варшава да забранят всяка форма на прекъсване на бременността, дори по медицински причини.

На втората корица Рубик позира гола, само с обувки на токчета и димка в ръка - надписът "Sila Kobiet" ("силата на жените") прикрива гърдите й.

"В патриархалните системи тялото на жената се сексуализира, смята се за нещо срамно, нередно и непристойно. Затова голотата се превърна в символ на женската революция", пише 37-годишната полска манекенка.

Тя се превърна в лицето на декемврийския брой на Vogue Polska - смела и недвусмислена позиция на модното списание в разгара на тежкия дебат в католическата консервативна държава.

"Аз съм патриот. С годините се чувствам все по-свързана с Полша. А когато правата на жените, правата на LGBTQ+ общността, личните свободи, учениците и учителите биват атакувани в моята родина, и когато държавата обявява нов враг сред общността ни почти всеки ден, не мога да мълча", казва още тя.

Рубик е родена през 1987 г. и е една от най-популярните представителки на Полша в индустрията на висшата мода. Участвала е в рекламни кампании на някои от най-големите модни къщи като Valentino, Versace, D&G, Chanel и др.

В последните години се отдава на активна работа по проблемите на сексуалното възпитание и здраве на младите хора в Полша. Нейната организация #SEXEDPL е създадена с идеята да помага на всички момчета и момичета, които имат въпроси за секса, любовта, пубертета и др., но се срамуват да говорят с близките си за тях или нямат достъп до информация през държавната образователна система.

Полша има най-строгото законодателство в ЕС спрямо абортите.

Преждевременното прекъсване на бременността е незаконно освен в три случая - при забременяване след изнасилване, кръвосмешение или при заплаха за живота на майката. Дори тези изключения се поставят под въпрос.

На 22 октомври Конституционният съд на Полша обяви, че абортите при тежки или необратими увреждания на ембриона са незаконни. На практика това означава, че държавата принуждава жените да раждат деца с тежки малформации, някои от които вероятно ще умрат в болка минути след появата си на бял свят.

"Държавата започва да се намесва в най-личните решения, които се отразяват върху живота ни, съдбата ни, здравето и безопасността ни", пише Аня Рубик в своя статия за Vogue.

Полският фотомодел създава своя организация за подпомагане на сексуалното образование в Полша през 2017 г.

"От хиляди години сексът е част от нашия живот - отвъд алгебрата и физиката. Ние сме тук, всеки един от нас съществува на клетъчно ниво заради секса. Как е възможно да си предстваим едно здраво общество, което не образова децата си за телата, личните граници, съгласието и безопасния секс? Сексът е безусловно лично преживяване, придружено от дълбока несигурност и опасности, а да ги пренебрегваме или отхвърляме, е безотговорно и връща Полша назад", пише тя.

Аня Рубик посочва, че следи протестите срещу абортите с "гордост и ужас", и се пита как е възможно Полша да се превърне в подобно място.

"След всичко, което сме преживели в последните 100 години - нещастията, героите, научените уроци - сега се намираме тук".

Редакцията на Vogue Полша защитава решението си да публикува кориците: "Всичко, което засяга полските жени, засяга и нас. Така е от първия брой на Vogue Полша, и ще продължи завинаги. Затова помолихме супермодела - а напоследък, преди всичко активист - Аня Рубик да създаде водещата ни история. Тя се снима със символите, които са толкова важни на милиони от нашите сънароднички. Ние ви подкрепяме".


Прочетете още:

Изповедта на Меган Маркъл: Съпругата на принц Хари е преживяла спонтанен аборт

"Твоята болка е по-голяма от моята": Има ли свобода на словото в Полша


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024