24-часова блокада започна в Белград, студенти искат проверка на изборните резултати Снимка: © N1 Srbija

24-часова блокада на централни улици започна по обяд в сръбската столица Белград.

Протестът е организиран от студенти, които искат проверка на избирателните списъци след вота в Сърбия на 17 декември заради съмнения в изборни манипулации.

Те се събраха точно по обяд местно време пред сградата на Министерството на държавното управление, като се заканват да останат на улицата цяло денонощие.

На място вече е построен своеобразен палактов лагер, активисти призоваха протестиращите студенти да носят със себе си още одеяла, спални чували, храна и вода.

"Тъй като нямаме обществени медии, където да заявим исканията си, и те отказват да ни подадат ръка, налага се да говорим за тях на улицата. Където никой няма да ни попречи да говорим за това, за случващото се тук ще разберат и по света," обясняват организаторите на протеста.

Студентите настояват за щателна проверка на избирателните списъци, а исканията вече са предадени на министерството на държавното управление, което отговаря за тях.

В същото време продължават и протестите на опозицията пред сградата на Централната избирателна комисия и сградата на обществените радио и телевизия с искане да бъде създадена независима международна комисия, която да провери всички сигнали за нередности по време на изборите, както и как това е повлияло на крайните резултати.

На 24 декември на поредния такъв протест се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Напрежението ескалира, след като част от демонстрантите опитаха да щурмуват сградата на общината в сръбската столица, докато настояваха за анулиране на резултатите от парламентарните и местните избори, които опозицията смята за фалшифицирани.

Протестът в Белград: Щурм в общината и сблъсъци с полицията заради нечестните избори

И централната, и районната избирателна комисия на Белград обаче отхвърлят всички искания на опозицията като неоснователни, а президентът Александър Вучич заяви, че "никой в страната няма да дойде на власт без волята на народа"

Трима от лидерите на опозиционния блок "Сърбия против насилието", който беше основен противник на партията на президента Александър Вучич на изборите, започнаха и гладна стачка, но двама от тях бяха принудени да я прекратят по лекарска препоръка.

11 ден обаче храна продължава да не приема Мариника Тепич - един от водачите на "Сърбия против насилието", а здравословното ѝ състояние според лекарите се влошава с всеки изминал ден.

"Духът ми е спокоен и това ми дава най-много сили. Това и младите хора, които всяка вечер се събират, за да се борят против несправедливостта, която ни взе институциите, държавата, законите и сега свободата," казва Тепич в интервю за "BBC на сръбски".

За събота,30 декември, по обяд е планиран и голям протест в центъра на Белград с искане за нови избори в столицата.

В него се очаква да участват и много университетски преподаватели, актьори и музиканти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024