28 секунди сред пламъците се равняват на цели часове. Това усети Ромен Грожан – френският пилот от Формула 1, който катастрофира тежко миналата неделя на пистата в Бахрейн и като по чудо се спаси.

Той блъсна болида си „Хаас“ в „Алфа“-та на Даниил Квят, полетя към мантинелата, а автомобилът му се разцепи на две и бе обвит от огнен ад. 34-годишният състезател е почувствал, че е готов да се предаде в ръцете на смъртта. Докато не намира някаква вътрешна сила, която да му даде последна надежда.

Сблъсък и пламъци: Пилот от Формула 1 се размина със сериозни наранявания след тежка катастрофа

„Веднага след като движението спря и отворих очите си, първото нещо, което направих, бе да разкопчая предпазния си колан. Опитах да премахна волана, но него го нямаше. После пробвах да изскоча отвън“, сподели Грожан в първото си интервю след инцидента – пред Sky Sports.

„Ако трябва да се върна обратно към този момент, той продължи 28 секунди. Но за мен беше поне минута и половина. Когато се опитах да се измъкна обаче, ударих нещо с шлема си, така че се облегнах назад и си помислих, че може би съм се преобърнал, така че ще изчакам, докато дойдат да ми помогнат. Погледнах наляво, после надясно – всичко беше оранжево. Странно“.

„Няколко неща нахлуха в мислите ми. Това залезът ли е? Не. Светлина от пистата? Не. Тогава осъзнах, че е огън. И знаех, че нямам много време на разположение, преди да ми помогнат“, разказа пилотът на „Хаас“.

Тогава френският състезател влага всичките си усилия да се измъкне, но опитът му завършва безуспешно. Обляга се назад и си казва, че няма как животът му да приключи по този начин.

Това е една от най-тежките катастрофи, които Формула 1 е виждала в последните три десетилетия. Веднага ситуацията върна феновете на най-престижния моторен спорт към 1976, когато австрийската легенда Ники Лауда попада в пламъците на „Нюрбургринг“. Успява да се измъкне като по чудо, а изгарянията остават по лицето му цял живот – до смъртта му през 2019 г.

„Спомних си за Ники Лауда – пилотът, който най-много съм обичал в историята на Формула 1“, сподели Грожан относно бившия състезател на „Ферари“. „Казах си, че не мога да приключа като Ники, не мога. Няма как това да е последното ми състезание. Така че опитах отново, но бях затиснат. И тогава дойде най-плашещата част от всичко. Облегнах се, отпуснах мускулите си и почти намерих мира в душата си, мислейки си, че съм мъртъв. Ще умра“.

„Чудех се коя част от тялото ми ще изгори първа. Краката? Ръцете? Ще боли ли? Това е странно, много странно чувство. Понякога сме толкова близо до смъртта и сме уплашени. Този път смъртта беше там, пред лицето ми. Кръстих я Беноа. Не ме питайте защо, просто трябваше да ѝ дам някакво име“.

„А после, не знам дали този момент ми помогна да се съвзема малко, но започнах да мисля за решение. Започнах да мисля за моите деца (б.а. – Грожан има три деца). И си казах: „Не, няма как да умреш днес. Ще го направя за децата си, няма как да умра“, сподели французинът своята разтърсваща история.

Това му дава вътрешна сила, която задвижва тялото. Бавно, но сигурно успява да се измъкне от болида. Накрая има нов проблем – кракът му засяда под педала за газта. Той се навежда и съумява да го освободи, оставяйки обувката да гори в пламъците. Оказва се, че „Ореолът“ – специалната конструкция, поставена над главата на пилота във всеки болид, спасява живота на Грожан.

„Най-грозната модификация“ във Формула 1, която спаси живота на Ромен Грожан в неделя

„Знаех, че ръцете ми попаднаха в огъня. Видях ръкавиците си и усетих болката от изгарянето, но стоях прав. Скочих над бариерата и усетих, че Йън Робъртс (б.а. – медицинският делегат на ФИА) ме хваща. Чувството беше необикновено. Когато той ме издърпа, знаех, че има някой с мен. Жив съм“, разказа Грожан.

Той веднага бе откаран в болницата благодарение на медицинските екипи и се оказа, че има изгаряния по китките и глезените. Пожарникарите изгасиха огъня от пламналия „Хаас“, а 34-годишният пилот намери сили да се усмихне и да изпрати окуражаващи съобщения на феновете си от болницата.

Президентът на ФИА Жан Тод е неотлъчно до него и се обажда на жена му Марион. „Паяче – наричам я така – тук съм, тук съм. Тя избухна в смях и в плач. Беше с баща ми. Знаеше, че съм жив“, разказа французинът.

Грожан все още е с превързани крайници и не е в състояние да се състезава, но е готов на геройство. Той се завърна в бокса на „Хаас“ и иска още този уикенд да участва в състезанието в Абу Даби, което е последното за сезона. А за французина може да се окаже и последно в кариерата му на този етап, тъй като мястото му в „Хаас“ през следващия сезон ще бъде заето от сина на легендата Михаел Шумахер – Мик.


Прочетете още:

Отново Шумахер във Формула 1

"Най-великият спортист": Да играеш до Бонд и да хванеш убиеца на Робърт Кенеди

Как Brexit ще промени английския футбол?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024