30 дни след експлозията в Бейрут: Надежда за живот под развалините Снимка: © Getty Images

Изминаха 30 дни от масовата експлозия на пристанището в Бейрут, която остави ливанската столица в развалини. Макар и месец по-късно обаче, спасителните екипи имат надежди, че са открили жив човек сред руините.

Международната общност дава милиони за спешна помощ на Ливан

Чрез термокамери те успяха да уловят пулс под камъните в района Мар Микаел - район, съседен на този, където амониевият нитрат предизвика експлозията, а тя отне живота на над 170 души. Екипите претърсиха всички възможни локации, но засега не са открити оцелели, съобщиха от главната медицинска служба в столицата на Ливан, цитирани от CNN.

„Не открихме никого на мястото, където машината засече пулс“, каза един от доброволците в мисията Касем Хатер. Въпреки това обаче, друг доброволец – Мансур Ал Асмат, сподели, че екипите са засекли сигнал на друго място. „Колкото повече препятствия по пътя си премахваме, толкова по-близък става сигналът“, каза той в петък.

Асмат е сигурен на 100%, че под руините има тяло на човек, но не е сигурно дали той е жив. „Кучето надушва тяло. Разчитаме на нашата машина и на животното“, добави той, но каза също, че термокамерата и 3D скенерът може да засичат сигнал от часовник и да го интерпретират като пулс.

„Може и да няма нищо, но докато кучето надушва човешко тяло и машината ни дава сигнали за пулс, ще продължаваме да търсим. Комбинацията от тези два резултата все пак означава нещо“, сподели доброволецът.

Още в четвъртък спасителните екипи откриха движение под развалините в района, съседен на пристанището, където стана взривът. Те работиха цяла нощ под светлините от фенерите и преместиха огромно количество камъни благодарение на специален кран, докато отстрани се насъбраха хора и очакваха добри новини.

В петък сутринта спасителните екипи отчетоха пулс от осем вдишвания на минута, каза пред CNN Еди Битар – съосновател на неправителствената организация „Live Love Beirut“. В четвъртък тази цифра е сочела 18 на минута.

Спасителите дори накараха тълпата от 200 души наоколо да запази мълчание, за да може машината да засича по-добре. Всички хора изключиха телефоните си и очакваха добри новини. Кучето Флаш също надуши движение, а термокамерата показа две тела – едно малко, легнало до друго, по-голямо. „Има шанс да намерим оцелял“, каза Битар.

Така спасителните екипи прокопаха тунели през дебелия бетон, за да достигнат до сигнала. Франсиско Йермада, част от чилийския екип на място, запази надежда, че толкова дълго време след експлозията може да има оцелял. „Един човек оживя 28 дни под руините в Хаити“, каза той.

Появи се обаче и напрежение. Операцията в четвъртък беше временно прекратена заради тревога, че една от стените може да падне и да застраши животите на членовете на спасителните екипи. Тогава около 100 души се събраха на протест в района и призоваха издирването да продължи по план.

„Това вдишване може да е последното. Това е нашата последна надежда. Трябва да сте засрамени“, провикна се Мелиса Атала, предаде CNN. „Тук сме повече от месец, а вие не можете да останете още една нощ?“.

Самите протестиращи задействаха спасителната операция. Една от жените каза, че е извикала кран на място, а други нахлузиха каски и облекла за работа, качиха се върху камъните и започнаха да ги разместват. Напрежението нарасна, преди властите да съобщят на демонстрантите, че екипите ще се завърнат и ще продължат операцията.

Няколко души споделиха пред американската медия, че от разрушената сграда можело дълго време да се усети миризма на гнило. Един от тях в продължителен период от време подтиквал властите да претърсят мястото. „Две седмици наред протестирахме тук и надушвахме миризма на кръв“, сподели Рейне Абас. „Ако още тогава бяха проверили сградата, можеше човекът днес да е жив. Но това е Ливан“.

Чилийският екип, начело с Мансур Ал Асмат, продължава своята дейност. Все още не са открили нищо заради огромните пластове варовик. Те остават 100%-сигурни, че под руините има тяло.


Прочетете още:

Българин на мисия в Бейрут: Ако има бедствие по света, мога да съм там след 24 часа

Ръсел Кроу дари 5000 долара за ресторант в Бейрут в памет на известен главен готвач


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина американският дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър

Той е починал в дома си на 100-годишна възраст

06:37 - 30.11.2023
Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023