Ръсел Кроу дари 5000 долара за ресторант в Бейрут в памет на известен главен готвач Снимка: © Getty Images

Намиращият се в безпорядък легендарен ресторант Le Chef в Бейрут получи щедро дарение по сметката си – от човек на име… Ръсел Кроу.

Актьорът дари 5000 долара на заведението чрез специална платформа, целяща да събере средства след унищожителната експлозия на пристанището в столицата на Ливан. Както знаете, тонове амониев нитрат предизвикаха инцидента на 4 август, който отне живота на повече от 200 души, рани и остави без жилище още хиляди.

Българин на мисия в Бейрут: Ако има бедствие по света, мога да съм там след 24 часа

Сериозно пострада и Le Chef – икона сред ресторантите в Бейрут, предоставящ услуги на клиентите си десетилетия наред. Така в страницата gofundme.com филмовият продуцент Аманда Бейли и журналистът Ричард Хол започнаха инициатива „Да изградим Le Chef наново“.

Съвсем скоро след публикуването на кампанията се включи носителят на „Оскар“ Ръсел Кроу. 56-годишният актьор направи щедрия жест поради любопитна причина – в памет на починалия през 2018 Антъни Бурдейн. Той бе главен готвач, автор, журналист и създател на документални филми за международната култура и кухня. Бурдейн включи Le Chef в една от своите документални серии.

Той посети Бейрут два пъти, като във всеки от случаите вечеря в ресторанта. „Le Chef е легендарно място в Бейрут, известно със своите простички домашни класики. Всеки идва тук“, каза Бурдейн във филма си от 2010 г.

„Помислих, че той най-вероятно ще стори това, ако все още беше жив“, написа Кроу в Twitter, визирайки дарението. „Пожелавам на вас и на Le Chef всичко най-добро и се надявам нещата да се оправят съвсем скоро“.

Ресторантът се намира в Гемайзе – жилищният квартал, който е най-близо до мястото на експлозията. Първоначалната цел бе за него да се съберат 15 хиляди долара, а тази цифра бе достигната в рамките на един ден.

Организаторите на кампанията обявиха, че ще продължат да приемат дарение, за да подсигурят финансирането на персонала, докато заведението отново отвори врати. Към момента на сайта gofundme.com за Le Chef са събрани 17 486 долара – донорите са общо 219.


Прочетете още:

Ливанското правителство подаде оставка

Международната общност дава милиони за спешна помощ на Ливан

Райън Рейнолдс: Златното момче на Netflix и шеговитата му стрийминг платформа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024