3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г. Снимка: © Getty Images

За 2021 г. са били издадени 3244 ограничителни заповеди за закрила по линия на домашното насилие. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова, която подготвя законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

„Тези заповеди обхващат дори повече физически лица, защото в една от тях например има майка и 6 деца. Предвиждаме допълнителни мерки за разширяване на кръга на забраните за осъществяване на всички видове контакт - по телефон, интернет и други“, каза Йорданова пред Нова ТВ.

„Разширяваме и програмите за защита на деца, когато са жертви и свидетели на насилие. Искаме да направим включване на насилниците в програми за справяне с гнева, защото домашното насилие не е еднократен акт“, добави правосъдният министър.

За по-ефективна превенция срещу домашното насилие, на което жертви най-често са жени, но също деца и дори мъже, се залага на координационен механизъм между различни служби, защото, по думите на Йорданова, "това не е задача само на един орган". Сред основните цели на мерките по превенцията е домашното насилие да не се използва в конфликтите между родителите.

Преди няколко дни началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков - Лена Бориславова - заяви, че борбата с домашното насилие е кауза, зад която застават премиерът и целият му кабинет. Тя допълни, че ще бъде определен вицепремиер, който ще отговаря по темата.

„Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство“, заяви омбудсманът Диана Ковачева по време на заседание на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени формации, както и членове на изпълнителната власт, НПО и други държавни институции.

„Домашното насилие е изключително тежък проблем както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Изострянето на този проблем, особено в условията на пандемия, поставя въпроса за решаването му на приоритетно място“, заяви Надежда Йорданова.


Едно убийство между капките

Испания е първата страна в Европа, която се заема с проблема на насилието над жени

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024