Снимка: © Министерство на равенството, Испания

От началото на 2022 г. в Испания беше въведена нова система, която според правителството ще я превърне в първата страна в Европа, която официално отчита всички случаи на убийства на жени от мъже, включително случаите на убийство на деца от мъже, за да наранят жените си.

Така Испания се превръща в една от малкото в Европа, които се заемат по-сериозно с проблема, който бележи особено големи размери в повечето страни.

Системата беше обявена от министъра на равенството Ирене Монтеро. Преди Коледа тя отправи и послание за острата нужда се избегне „онази друга голяма тиха пандемия“, която представлява насилието срещу жените.

"Ранното набелязване на проблема е от съществено значение. Всеки, който смята, че познава жена, която е под заплаха от насилие, трябва да реагира." Монтеро настоя, че всички жени трябва знаят, „че не са сами“ и че борбата срещу насилието между половете „е държавен въпрос“.

В Испания броят на жените, убити при насилие, основано на пола, през 2021 г. достигна 43, като от 2003 г. насам са общо 1125. Това сочи доклад на Правителствената служба срещу насилие, основано на пола. 

До тази година Испания е регистрирала като насилие, основано на пола, всяко убийство на жени, за което има доказателства, че са или са били във връзка с извършителя. От началото годината официалната статистика обаче ще включва убийството на всяка жена или дете, за което се счита, че полът е изиграл роля.

Петте категории убийства, основани на пола, варират от убийства на жени, свързани със сексуално насилие, включително трафик и проституция, до убийства от мъже на член от семейството на жената, както и така наречените убийства на честта. Под внимание е и т.нар. „заместен фемицид“ - „убийство на жена или непълнолетни деца от мъж, като инструмент за нараняване на друга жена“.

През изминалата година Испания беше разтърсена от случаи на насилие срещу жени и техните деца. Тригодишно момиче беше убито в Мадрид в края на декември при предполагаем случай на насилие, основано на пола. По данни на правителството едно на всеки седем деца са загубили живота си по този начин миналата година.

През юни 2021 г. гневни демонстрации се проведоха в градове в цяла Испания, след като мъж беше обвинен в убийството на двете си дъщери по особено жесток начин.

От началото на пандемията и в други страни в Европа, като Франция например, се надига вълна от убийства на жени, като само на 1 януари са убити три жени от настоящ или бивш партньор. Само през 2021 г. в страната са убити 113 жени от бивши или настоящи мъже партньори.

В Гърция, където през 2021 г. бяха регистрирани 17 убийства на жени според обществената телевизия ERT, правителството беше критикувано, че отхвърли поправка на опозицията, която би признала термина фемицид. През ноември, след като 48-годишна жена беше намушкана 23 пъти от съпруга си в Солун, опозиционният лидер Алексис Ципрас написа във Фейсбук: „Не трябва да има политически спорове, когато драматично изпитваме ефектите от насилие, основано на пола, всеки ден."

В Италия по данни на полицията от ноември м.г. в страната е имало около 90 случая на насилие срещу жени всеки ден, като 62% от тях са вследствие на домашно насилие.

В България проблемът през изминалата година доби особено голям размер и публичен шум - близо 20 са регистрираните убийства на жени, но в страната ни липсват инструменти и политичекса воля за официална статистика на жервтите на домашно насилие и за борба срещу проблема.

Едно убийство между капките

Междувременно през декември, папа Франциск окачестви насилието на мъже над жени като "почти сатанинско".

Според Световната здравна организация (СЗО) „повечето случаи на фемицид са извършени от партньори или бивши партньори и включват продължително домашно насилие, заплахи или сплашване, сексуално насилие или ситуации, при които жените имат по-малко власт или по-малко ресурси от техните партньор."

Организацията на обединените нации (ООН) нарече насилието над жени "глобална пандемия в сянка", изострена от пандемията Covid-19, когато жените бяха затворени у дома със своите насилници, под голям финансов натиск за много от тях и ограничен достъп до подкрепа.

Фемицидът е широко дефиниран като „умишлено убийство на жени, само защото са жени“. Въпреки това няма глобални, стандартизирани или последователно събирани данни за убийството на жени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"