Испания е първата страна в Европа, която се заема с проблема на насилието над жени Снимка: © Министерство на равенството, Испания

От началото на 2022 г. в Испания беше въведена нова система, която според правителството ще я превърне в първата страна в Европа, която официално отчита всички случаи на убийства на жени от мъже, включително случаите на убийство на деца от мъже, за да наранят жените си.

Така Испания се превръща в една от малкото в Европа, които се заемат по-сериозно с проблема, който бележи особено големи размери в повечето страни.

Системата беше обявена от министъра на равенството Ирене Монтеро. Преди Коледа тя отправи и послание за острата нужда се избегне „онази друга голяма тиха пандемия“, която представлява насилието срещу жените.

"Ранното набелязване на проблема е от съществено значение. Всеки, който смята, че познава жена, която е под заплаха от насилие, трябва да реагира." Монтеро настоя, че всички жени трябва знаят, „че не са сами“ и че борбата срещу насилието между половете „е държавен въпрос“.

В Испания броят на жените, убити при насилие, основано на пола, през 2021 г. достигна 43, като от 2003 г. насам са общо 1125. Това сочи доклад на Правителствената служба срещу насилие, основано на пола.

До тази година Испания е регистрирала като насилие, основано на пола, всяко убийство на жени, за което има доказателства, че са или са били във връзка с извършителя. От началото годината официалната статистика обаче ще включва убийството на всяка жена или дете, за което се счита, че полът е изиграл роля.

Петте категории убийства, основани на пола, варират от убийства на жени, свързани със сексуално насилие, включително трафик и проституция, до убийства от мъже на член от семейството на жената, както и така наречените убийства на честта. Под внимание е и т.нар. „заместен фемицид“ - „убийство на жена или непълнолетни деца от мъж, като инструмент за нараняване на друга жена“.

През изминалата година Испания беше разтърсена от случаи на насилие срещу жени и техните деца. Тригодишно момиче беше убито в Мадрид в края на декември при предполагаем случай на насилие, основано на пола. По данни на правителството едно на всеки седем деца са загубили живота си по този начин миналата година.

През юни 2021 г. гневни демонстрации се проведоха в градове в цяла Испания, след като мъж беше обвинен в убийството на двете си дъщери по особено жесток начин.

От началото на пандемията и в други страни в Европа, като Франция например, се надига вълна от убийства на жени, като само на 1 януари са убити три жени от настоящ или бивш партньор. Само през 2021 г. в страната са убити 113 жени от бивши или настоящи мъже партньори.

В Гърция, където през 2021 г. бяха регистрирани 17 убийства на жени според обществената телевизия ERT, правителството беше критикувано, че отхвърли поправка на опозицията, която би признала термина фемицид. През ноември, след като 48-годишна жена беше намушкана 23 пъти от съпруга си в Солун, опозиционният лидер Алексис Ципрас написа във Фейсбук: „Не трябва да има политически спорове, когато драматично изпитваме ефектите от насилие, основано на пола, всеки ден."

В Италия по данни на полицията от ноември м.г. в страната е имало около 90 случая на насилие срещу жени всеки ден, като 62% от тях са вследствие на домашно насилие.

В България проблемът през изминалата година доби особено голям размер и публичен шум - близо 20 са регистрираните убийства на жени, но в страната ни липсват инструменти и политичекса воля за официална статистика на жервтите на домашно насилие и за борба срещу проблема.

Едно убийство между капките

Междувременно през декември, папа Франциск окачестви насилието на мъже над жени като "почти сатанинско".

Според Световната здравна организация (СЗО) „повечето случаи на фемицид са извършени от партньори или бивши партньори и включват продължително домашно насилие, заплахи или сплашване, сексуално насилие или ситуации, при които жените имат по-малко власт или по-малко ресурси от техните партньор."

Организацията на обединените нации (ООН) нарече насилието над жени "глобална пандемия в сянка", изострена от пандемията Covid-19, когато жените бяха затворени у дома със своите насилници, под голям финансов натиск за много от тях и ограничен достъп до подкрепа.

Фемицидът е широко дефиниран като „умишлено убийство на жени, само защото са жени“. Въпреки това няма глобални, стандартизирани или последователно събирани данни за убийството на жени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024