35% спад на чартърите: Летният сезон ще се удължи до октомври Снимка: © Unsplash

Министерството на туризма ще се опита да удължи активния летен туристически сезон до месец октомври с осигуряване на отстъпки за чартърни полети от чужбина към българското Черноморие.

"Първите потвърдени чартърни полети ще се реализират на 26 юни на летище Бургас - от Амстердам и от различни градове на Германия. За Варна - първите чартърни полети от Германия са за 29 юни. Очакваме от следващата седмица да започне постепенно раздвижване на полетната програма на всички туроператори и авиопревозвачи, за да можем да реализираме летен туристически сезон. Така удължаваме летния туристически сезон до края на октовмри. В средата на юли ще можем да потвърдим колко и от кои пазари ще има полети през октомври", каза Николина Ангелкова на брифинг.

Досега потвърдените чартърни полети за летище "Бургас" от 25 юни до края на септември са над 10 600, а за Варна - над 6400, каза Ангелкова.

На уточняващ въпрос тя посочи, че това е спад с 35% в сравнение с данните за същия период на 2019 г.

Ангелкова се обърна към всички хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове и др. с апел да "се постараят да положат максимални усилия да предложат качествен продукт".

"Всяко неправомерно действие накърнява образа на България като туристическа дестинация. Контролът ще бъде безкомпромисен", каза тя по повод на последните сигнали за надценки на Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5 за плажуващите по Черноморието.

Тя призна, че скандалът при плажа Алепу се отразява "изключително негативно" върху имиджа на България".

"Изключително негативно се отразява на имиджа на България. Сигурна съм, че компетентните органи ще си свържат работата. За съжаление много от подробните устройствени планове и разрешенията за строеж са издавани доста назад във времето - някои от тях се реализират в момента. Темата е изключително чувствителна. Но, да, такива примери имат много негативно отражение върху имиджа на страната", каза тя.

Само няколко часа по-рано министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро омаловажи проблемите около строежа на Алепу и обяви, че няма да го спре, защото не иска да се превръща в " Ревизоро очаква "много хубав хотел" на плажа Алепу ".

България очаква "единно указание на ЕК за други целеви пазари" - включително Русия, Украйна, Молдова и Турция, чиито граждани представляват значителен дял от чуждестранните туристи в страната.

"Водим се от епидемичната обстановка. Със сигурност и това е едно от основанията, които ЕК дава насока да съобразяваме. Преди да стартира туристопотокът от Русия, тази обстановка ще бъде съобразена", каза тя.


Прочетете още:

"Византийците ни мразят в червата си": Христо Мутафчиев се възмути от опашките към гръцкото море

Ревизоро очаква "много хубав хотел" на плажа Алепу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024