Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се превърна в световен пример за отлично лидерство и комуникация - от реакцията й по време на терористичните атаки от 2019 г. в Крайстчърч до кризата с Covid-19. Изглежда, че нищо не може да я накара да изгуби присъствие на духа, дори земетресение с магнитуд от 5,6 по скалата на Рихтер. 

В понеделник тя участваше в пряко включване в сутрешен блок за местна телевизия, когато Нова Зеландия беше разтърсена от силно земетресение. Епицентърът е на около 90 км от столицата Уелингтън, откъдето Ардърн даваше интервю в зала, разположена в комплекса на парламента. 

Записът от предаването показва как камерата й потрепва, когато земетресението започва.

"Току-що стана земетресение, Райън, доста сериозен трус", казва Джасинда Ардърн, като прекъсва следващия въпрос на журналиста от студиото Райън Бридж. Въпреки изненадата от случилото се, тя не спира да се усмихва и продължава с интервюто.

"Ако виждате нещо да мърда зад гърба ми... "Кошерът" (името, с което е известна една от сградите на парламента на Нова Зеландия и в която се намира кабинетът на министър-председателя) обикновено се клати малко повече в сравнение с други места", добавя тя. 

На въпрос от водещия дали земетресението е спряло или продължава, Ардърн посочва, че инцидентът тъкмо е приключил. 

"Ок, чувствате ли се добре и в безопасност, за да продължим интервюто?", пита той. 

"Всичко е наред, Райън, не съм застанала под висящи прожектори, мисля, че се намирам в структурно-здраво помещение", казва тя, след което разговорът им продължава. 

Земетресението от понеделник е продължило около 30 секунди и е усетено от десетки хиляди души в Нова Зеландия. Страната е изложена на висок риск от земни трусове, тъй като се намира в зона между две тектонични плочи. През последното десетилетие в Нова Зеландия бяха отчетени над 20 подобни инциденти, при които магнитудът надвишава 5,7 по Рихтер. В страната действат строги регулации за строителството на жилищни и обществени сгради, за да бъдат издръжливи на евентуални силни земетресения. 

Реакцията на Джасинда Ардърн по време на труса ѝ спечели още повече симпатии сред хора от цял свят. 

"Искаме Джасинда Ардърн за премиер на целия свят! Всичко, което обичам, идва от Нова Зеландия", пише Кат Барел в Twitter.

"Защо ли не се изненадвам, че Джасинда Ардърн приема спокойно земетресението, което прекъсна интервюто й", пише @reyloise.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

ПРЕМИЕРЪТ, КОЙТО МОЖЕ БЕЗ ЗАПЛАТА И САМ СНИМА БРИФИНГИТЕ СИ

КАК ДЖАСИНДА АРДЕРН СТАНА НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ЛИДЕР НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните