5,6 по Рихтер не могат да я спрат: Интервюто на Джасинда Ардърн по време на земетресение

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се превърна в световен пример за отлично лидерство и комуникация - от реакцията й по време на терористичните атаки от 2019 г. в Крайстчърч до кризата с Covid-19. Изглежда, че нищо не може да я накара да изгуби присъствие на духа, дори земетресение с магнитуд от 5,6 по скалата на Рихтер.

В понеделник тя участваше в пряко включване в сутрешен блок за местна телевизия, когато Нова Зеландия беше разтърсена от силно земетресение. Епицентърът е на около 90 км от столицата Уелингтън, откъдето Ардърн даваше интервю в зала, разположена в комплекса на парламента.

Записът от предаването показва как камерата й потрепва, когато земетресението започва.

"Току-що стана земетресение, Райън, доста сериозен трус", казва Джасинда Ардърн, като прекъсва следващия въпрос на журналиста от студиото Райън Бридж. Въпреки изненадата от случилото се, тя не спира да се усмихва и продължава с интервюто.

"Ако виждате нещо да мърда зад гърба ми... "Кошерът" (името, с което е известна една от сградите на парламента на Нова Зеландия и в която се намира кабинетът на министър-председателя) обикновено се клати малко повече в сравнение с други места", добавя тя.

На въпрос от водещия дали земетресението е спряло или продължава, Ардърн посочва, че инцидентът тъкмо е приключил.

"Ок, чувствате ли се добре и в безопасност, за да продължим интервюто?", пита той.

"Всичко е наред, Райън, не съм застанала под висящи прожектори, мисля, че се намирам в структурно-здраво помещение", казва тя, след което разговорът им продължава.

Земетресението от понеделник е продължило около 30 секунди и е усетено от десетки хиляди души в Нова Зеландия. Страната е изложена на висок риск от земни трусове, тъй като се намира в зона между две тектонични плочи. През последното десетилетие в Нова Зеландия бяха отчетени над 20 подобни инциденти, при които магнитудът надвишава 5,7 по Рихтер. В страната действат строги регулации за строителството на жилищни и обществени сгради, за да бъдат издръжливи на евентуални силни земетресения.

Реакцията на Джасинда Ардърн по време на труса ѝ спечели още повече симпатии сред хора от цял свят.

"Искаме Джасинда Ардърн за премиер на целия свят! Всичко, което обичам, идва от Нова Зеландия", пише Кат Барел в Twitter.

"Защо ли не се изненадвам, че Джасинда Ардърн приема спокойно земетресението, което прекъсна интервюто й", пише @reyloise.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ПРЕМИЕРЪТ, КОЙТО МОЖЕ БЕЗ ЗАПЛАТА И САМ СНИМА БРИФИНГИТЕ СИ

КАК ДЖАСИНДА АРДЕРН СТАНА НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ЛИДЕР НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 100 ГОДИНИ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024