Защо ФБР увеличи драстично наградата за нова информация за Ружа Игнатова?

Американските служби обявиха 5 млн. долара награда са информация, която може да доведе до арест или осъдителна присъда на Ружа Игнатова - това е най-високото потенциално възнаграждение за човек от Топ 10 на най-издирваните престъпници от ФБР.

Сумата е и 20-кратно увеличение на досегашното обещание за награда на информатор, който помогне за залавянето ѝ.

Съвместната пресконференция на посланика на САЩ Кенет Мертен с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изненада мнозина и повдига ключов въпрос: Защо чак сега?

Отговор на въпроса опитва да намери и британският журналист и автор на документална поредица от подкасти на BBC, посветена на Ружа Игнатова - Джейми Бартлет.

Журналистът работи по издирването на Игнатова от 2019 г. досега - обиколил е множество държави в Европа (вкл. България), Азия, Африка, за да проследи всяка възможна нишка около пирамидата OneCoin, нейните жертви, "култа" към Ружа Игнатова и възможните пътища на бягството ѝ.

Въпреки че само месец по-рано излезе последният епизод на "Изчезналата криптокралица" с нови разкрития за най-издирваната българка, Бартлет не е убеден, че неговият труд е поводът за американското решение.

Обяснението му е по-различно - ФБР вече сменя фокуса си и с повишената сума се надява да предизвика интереса на високопоставени членове на престъпни групировки с близки връзки до д-р Ружа, които може да знаят какво се е случило с Игнатова.

"Не мисля, че ФБР разполага с допълнителна информация за местонахождението ѝ или че е получило лавина от нови сигнали през последните няколко седмици. Възможно е да греша, разбира се, но голямото увеличение на размера на наградата не предполага това. В последния епизод на подкаста разгледахме достоверна теория, според която д-р Ружа не бяга - а може да е била убита в края на 2018 г., пише той в своя блог в Substack.

"Доколкото разбирам - ФБР няма нужда от изрично доказателство, че някой е жив, за да го добавят в списъка си или да увеличат възнаграждението за информаторите. Също така, ФБР ще премахне някого от списъка с издирваните лица само ако имат абсолютно доказателство за тяхната смърт. А като се имат предвид мистериозните обстоятелства около изчезването ѝ, това е изключително слабо вероятен вариант", коментира той.

Ружа Игнатова изчезна безследно през октомври 2017 г., след като пътува от София до Атина със самолет на Ryanair. Оттогава насам никой не знае с точност къде се намира и дали изобщо е жива.

Според информация от последните години - Игнатова е имала връзки с българската организирана престъпност и по-конкретно с групировката на с Христофорос Никос Аманатидис - Таки. Една от версиите е, че Таки е поръчал ликвидирането ѝ в Гърция през 2018 г., а трупът ѝ е бил нарязан и изхвърлен в морето.

Възможно е обаче д-р Ружа все още да се укрива - и ако това е факт, може да използва протекцията на българската (или друга) мафия.

Каква е версията на Джейми Бартлет за значителното увеличение на сумата, която ФБР е готово да плати за разплитане на случая?

"Винаги съм смятал, че първоначалното възнаграждение (100 000 долара, по-късно увеличено) е внимателно избрано число. Ако Ружа се укирва, тя вероятно влиза в контакт с различни служители по летища, пристанища, готвачи на частни яхти, продавачи в магазини. 100 000 долара не биха убедили нито един сериозен престъпник да я предаде, но може би биха били достатъчни за всевъзможните хора от обслужващия персонал, които може да се изпречат на пътя ѝ", коментира британският журналист.

Това очевидно не е постигнало никаква цел - до момента има доста предположения къде може да е Игнатова, но нито едно от тях не е завършило с действителен арест или потвърждение за съществуването ѝ.

"100 000 долара не биха убедили младши член на престъпна групировка или личен телохранител да се обадят на горещата линия на ФБР - това е твърде рисковано. Но 5 милиона долара биха могли. Така че за мен увеличената награда е знак, че ФБР сега пренасочва усилията си към хората около д-р Ружа, опитвайки се да изкуши близките ѝ сътрудници да се свържат с Бюрото. Вероятно до няколко седмици ще разберем дали това е дало резултат", казва още Джейми Бартлет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024