Връзката на Ружа Игнатова с Таки за първи път получи потвърждение в разследване на BBC Снимка: © Фейсбук, Ружа Игнатова

През септември 2019 г. подкаст на BBC започна да разказва за необикновената история на Ружа Игнатова - жената начело на пирамидата OneCoin, която отнема 4,5 млрд. долара чрез фалшива криптовалута.

5 години по-късно британската държавна медия отново връща фокуса върху Игнатова - която вече е в Топ 10 на най-издирваните престъпници на ФБР - и по-конкретно близките ѝ връзки с Христофорос Аманатидис-Таки, човека, за когото се твърди, че е бос на българската организирана престъпност.

Екипът на Джейми Бартлет ("The Missing Cryptoqueen") провежда разговори с множество свидетели - включително хора от вътрешния кръг на Игнатова, докато постепенно опитва да разплете историята. Този път пред камератa на BBC застава бивш служител на американската данъчна служба Ричард Райнхард, както и журналистът от BIRD Димитър Стоянов и бившият зам.-министър от кабинета на Кирил Петков Иван Христанов, който има и собствен опит в сблъсъка с мрежите на Таки.

Ружа Игнатова изчезна безследно през октомври 2017 г., след като пътува от София до Атина със самолет на Ryanair. Оттогава насам никой не знае с точност къде се намира и дали изобщо е жива. Журналистът Джейми Бартлет получава множество сигнали от свидетели, които твърдят, че са забелязали жена с нейната външност на всевъзможни места по света - Гърция, Германия, Великобритания, Дубай, Карибите. Никога досега сигналите не са потвърждавали, че става дума за истинската "Доктор Ружа" (името, с което е известна заради докторската си дисертация по право).

Ричард Райнхард, който се занимава с разследването на OneCoin в американската данъчна служба заедно с ФБР и вече се е оттеглил от професията, разказва пред BBC за връзката с Таки - име, което официалните разследващи органи на САЩ досега не са споменавали публично.

Британските журналисти отбелязват, че това е мъжът, на когото е възложена ролята да пази Игнатова - Христофорос Никос Аманатидис.

Таки се появяваше неведнъж, не става дума за единични случаи. Това съвпадаше с информацията, с която вече разполагахме - през 2019 г. американските служби бяха заявили, че ръководителят на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура от организираната престъпност в България, но не го бяха назовали", разказва Райнхард.

Според Райнхард Игнатова е била много по-високопрофилен престъпник, отколкото повечето хора си мислят.

Теорията се подкрепя от изтекли документи на Европол, които показват, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г. - българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

В тях се посочва още, че полицията подозира Таки в използването на финансовата мрежа OneCoin за изпиране на приходи от трафик на наркотици.

BBC описва Таки като човек с "почти митичен статут в България" - нещо като Ел Чапо или Пабло Ескобар. Широко разпространени са подозренията, че той е ръководител на българска организирана престъпна група и се занимава с контрабанда на наркотици. Таки и неговите съдружници са разследвани за въоръжени грабежи, наркотрафик и убийства, но никога не е осъждан.

От BBC са разговаряли с бившия заместник-министър на България Иван Христанов, който през 2022 г. разследва твърденията, че Таки е ръководил престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители.

По думите на Христанов Таки е "главата на мафията в България".

„Таки е призракът. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той ви говори чрез други хора. Единственият човек, който може да предпази Игнатова от всички тези разследвания, включително от чуждестранни агенции - това беше Таки", смята Христанов.

Смята се, че понастоящем Христофорос Аманатидис живее в Дубай, където Игнатова си е купила луксозен пентхаус и където в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Макар да не е известно как Таки и доктор Ружа са се запознали и дали той е участвал в OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Български източник, близък до Игнатова, заявява пред британската обществена телевизия, че тя е плащала на Таки суми до 100 000 евро на месец за защита. Предполага се обаче че между двамата е имало и други финансови връзки.

В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, която свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки Боряна Шехтова.

Франк Шнайдер - бивш оперативен директор на разузнавателната служба на Люксембург, който по-късно става съветник на Ружа Игнатова, твърди, че тя е работила с „мошеници“ и „гангстери“, но отказва да конкретизира имена.

„Няма да ви кажа кой, защото имам семейство... Това е наистина сериозна организирана престъпност", казва той в интервю от своя дом във Франция, докато се намира под домашен арест. Разговорът е проведен в момент, когато Шнайдер очаква екстрадиция в САЩ във връзка с огромната измамна схема.

През лятото на 2023 г., точно преди да бъде изпратен в Америка, той изчезва изневиделица от домашния си арест.

Димитър Стоянов и колегите му от разследващото издание bird.bg участват в разследването на ББС, като разказват как получават достъп до доклад, който е намерен в дома на убит полицай.

В документа полицейски информатор разказва подробно, че е чул зетят на Таки да казва в пияно състояние, че Игнатова е била убита в края на 2018 г., а тялото ѝ е било разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море.

Автентичността на доклада е потвърдена от българските власти, но не и съдържанието му. Множество криминални съдружници на Таки смятат за вярна теорията, че той я е убил, смята Стоянов.

И все пак от BBC отбелязват, че не могат да проверят това твърдение независимо.

Неназованите източници твърдят, че издирваната Игнатова се превръща в проблем за Таки, който желае да премахне връзките си с измамата OneCoin. Сред тях е и убитият в Южна Африка Красимир Каменов.

Стоянов разказва за свой разговор с Къро по повод Ружа Игнатова. Каменов е обсъждал с Таки дали е разумно да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова. Вместо да се притесни, Таки му е отговорил: „Не се притеснявай, тя все едно е мъртва“.

В разследването на BBC се твърди още, че Къро е свидетелствал пред ЦРУ за Таки, включително за предполагаемото убийство на Игнатова. Източници на разследващите журналисти твърдят, че това се е случило в края на 2022 г. - няколко месеца преди Къро и жена му да бъдат разстреляни в Кейптаун.

Южноафриканската полиция все още издирва убийците, но българският бивш заместник-министър Христанов смята, че убийството му е свързано с Таки.

Това беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на предупреждение. Бъдете внимателни с кого си имате работа", коментира той.

Таки никога не е бил арестуван заради твърденията, че е поръчал убийството на Игнатова. Тялото ѝ така и не е намерено, а разследващите твърдят, че нямат достатъчно доказателства, за да го обвинят.

Бившият следовател от данъчната служба Ричард Рейнхардт смята, че според него шансовете Игнатова да е мъртва са 60 към 40. Въпреки че не е видял никакви доказателства, които да свързват смъртта ѝ с Таки, той казва, че това отговаря на начина, по който действат наркокартелите.

И въпреки това - докато ФБР я държи в списъка на 10-те най-издирвани лица, вероятно американските служби все още имат данни, че тя може и да е жива.

Възможно е слуховете за нейната смърт да са просто поредната брилянтна маневра, която да заблуди всички. Ако случаят е такъв, с напредването на годините за нея вероятно ще става все по-трудно да остане в неизвестност.

Според Райнхард ФБР „не държи хората в списъка просто за забавление“. Но те биха премахнали някого само ако има „категорично доказателство“, че е мъртъв. А предвид обстоятелствата, при Ружа Игнатова такива може би никога няма да има.


Всички пътища водят към "Капитан Андреево"

Освободиха брата на Ружа Игнатова след 34 месеца в затвора

Съоснователят на пирамидата OneCoin на Ружа Игнатова е осъден на 20 г. затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024