"62.5% отиваме на избори": Приоритетите съвпадат на хартия, доверие между партиите няма

Кабинет в рамките на 48 Народно събрание вероятно няма да има, независимо от повторния опит на "Продължаваме промяната" да съберат подкрепа за ново редовно управление с разговори с всички политически сили.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев изчисли на шега пред "Панорама" като "62.5%" вероятността за предсрочни избори в следващите месеци, като посочи, че има три обяснения за отказа на подкрепа за ПП:

  • липсата на вътрешно доверие между потенциалните партньори, които иначе имат общи външнополитически приоритети
  • отказът на ПП да подкрепи първата политическа сила: "Не може да искаш подкрепа от партията, която систематично си опитал да унищожиш"
  • и анонсите, че Кирил Петков и Асен Василев може да получат номинации за министри в проектокабинет на акад. Николай Денков.

Дончев обяви, че лансирането на екипа на Николай Габровски с мандата на ГЕРБ е било "опит да се поуспокои напрежението", но косвено призна като грешка това, че кандидатът за енергиен министър Николай Павлов реши да заплашва лидерите на ПП от трибуната на парламента. В същото време го оправда с това, че е реагирал на провокация от страна на Кирил Петков.

Самият акад. Николай Денков даде да се разбере, че целта на ПП със събирането на всички партии на общи разговори е да се даде знак за нов подход в общуването между политическите сили.

"Беше много интересно да се види, че с изключение на "Възраждане" и някои елементи от БСП има доста голямо съвпадение в приоритетите. Искахме да променим подхода, по който вървят разговорите. Ние също стартираме с дефицит на доверие, затова този нов формат е единствен, който виждаме с възможност да изгради доверие", каза още той.

Мотивът им да не дадат подкрепа за управление на проф. Габровски е липсата на доверие в това кой ще взема решенията и ще носи отговорност за този кабинет. Това е и причината Петков и Василев да са потенциални кандидати за министри при мандат на ПП, според Денков:

"Не вярвам във формулата на неутрален експертен кабинет. В българската история два пъти го е имало и завършва доста зле. Всеки кабинет трябва да има политическа подкрепа и няма кой да носи отговорност по-добре от лидерите на партии. От самото начало да кажем, че тези хора няма да участват - това не е нормално", каза той.

До внасяне на състав на Министерски съвет с мандат на ПП може изобщо да не се стигне, ако партията види, че няма необходимата подкрепа.

По думите на Денков: "Жаждата за корупция, която виждаме в много от политиците, трови атмосферата и пречи на развитието на България. Една от причините да съм тук е да се опитаме да изкореним това зло".

На свой ред Томислав Дончев предупреди, че поведението на партиите в НС "няма да доведе до нищо добро": "На хората може да им писне, а ниската избирателна активност да роди чудовища".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024