Николай Павлов - уволненият от ПП кадър на Радев начело на "Булгаргаз", когото ГЕРБ иска за министър на енергетиката Снимка: © Булевард България

Предложението на проф. Николай Габровски за министър на енергетиката в лицето на бившия директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е един от най-интересните и показателни ходове на ГЕРБ с първия мандат.

Павлов е човекът, заради когото отношенията между "Продължаваме промяната" и Румен Радев се влошиха рязко в началото на 2022 г., за да се стигне до момента, в който президентът обяви партията на своите бивши служебни министри за "шарлатания".

Никорай Павлов беше отстранен от ръководството на "Булгаргаз" в началото на 2022 г. (още преди началото на войната в Украйна), след като тогавашният енергиен министър Александър Николов го обвини за два сериозни проблема:

  • поредното отлагане на газовия интерконектор с Гърция (завършен едва през октомври 2022 г.);
  • отказът на "Булгаргаз" от получаване на максималния капацитет от газови доставки от Азербайджан, които бяха много по-евтини от цената на "Газпром"

"За първите 3 месеца на 2022 г. цената на азерския щеше да е 2 до 3 пъти по-ниска от тази на руския газ. Г-н Павлов в края на септември 2021 г. доброволно се отказва от 60% от доставките на азерски газ до юни тази година. Оправданието е липсата на гръцката връзка. Това не е случайно", коментира по-късно Асен Василев.

Въпреки че е имало алтернативно трасе за получаване на газа от Азербайджан, Павлов е подписал документ за отказ от азерския газ. Тогава Василев изчисляваше щетата на 500 000 - 1 000 000 лв. на ден.

Липсата на допълнителните количества се усети най-остро само три месеца по-късно, когато войната в Украйна вече беше избухнала, а "Газпром" едностранно прекъсна доставките на България заради отказа за плащания в рубли.

Кой е Николай Павлов:

  • бивш финансов директор на НЕК
  • от 2016 г. до 2022 г. е директор на "Булгаргаз" - с кратко прекъсване през 2017, когато Румен Радев го назначи за служебен министър на енергетиката при кабинета "Герджиков"
  • управлявал е дружеството по време на два кабинета на ГЕРБ

ДАНС и ГД "Национална полиция" се заеха да разследват ръководството на "Булгаргаз" по своя линия заради данни за износ на газ от Чирен чрез препродажба.

  • Прокуратурата, на свой ред, тръгна да разследва директори на полицията за това, че са нарушили служебните си задължения и са превишили властта си при акцията в газовото държавно дружество.

Целият борд на компанията беше сменен през януари 2022 г., и оттогава ГЕРБ и Румен Радев държат синхронизирана линия в атаката си срещу ПП - специално по отношение на енергетиката.

И Радев, и Борисов заговориха, че отстраняването на Николай Павлов ще доведе до "връщане на частни посредници при доставките на газ".

Кирил Петков вкара казуса с "Булгаргаз" в списъка с теми, за които поиска прокуратурата да обясни защо не разследва - след като той и Лена Бориславова получиха призовка за разпит заради свой служебен разговор с Иван Гешев.

Кой говори? "Само България няма газ", "Връщат посредниците", "Изнасят оръжие за милиарди"

Три подаръка за "Газпром", които България направи досега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото Народно събрание

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024