7 дни на самотен остров в Северно море: Шведският подарък за най-отдадения киноман

Шведският филмов фестивал в Гьотеборг подготвя наистина неповторимо преживяване за най-отдадения почитател на киното в експеримент, който само Covid-19 можеше да вдъхнови.

Създателите на фестивала предлагат покана за един-единствен свой почитател, който ще може да прекара седем дни сам(а) на изолиран остров в Северно море. Компания ще му правят само филмите, които журито на фестивала ще оценява през 2021 г.

Победителят в конкурса ще бъде изпратен на Патер Ностер - малък скалист остров край западното крайбрежие на Швеция - и ще живее в преустроената сграда към морски фар, която в момента е превърната в бутиков луксозен хотел.

Организаторите са оборудвали една от залите на хотела като киносалон, където щастливият гост ще може да изгледа 60 заглавия от колекцията на фестивала за тази година.

Художественият директор на "Гьотеборг 2021" Йонас Холмберг обещава, че победителят ще разполага с всичко необходимо - "страхотна храна, страхотни питиета и хубаво легло".

7 дни на самотен остров в Северно море: Шведският подарък за най-отдадения киноман

Не става дума за експеримент по оцеляване в дивата природа. Но и не можете да носите със себе си нищо, което може да ви разсее от кино-преживяването.

Без телефон, без компютър, дори без книги.

"Можете да гледате вълните, можете да гледате филмите", казва Холмберг.

Избраникът трябва да отговаря на няколко условия - да бъде филмов ентусиаст, да се съгласи да снима дневен видео-блог по време на експеримента и да бъде "емоционално и психологически пригоден да прекара една седмица в подобна изолация".

Фестивалът ще избере няколко кандидати, които ще бъдат допуснати до етап на интервюта - от тях ще зависи кой от фаворитите ще получи ключа за фара.

Експериментът е отговор на Covid-пандемията, която принуди киносалоните по света да затворят врати, а любителите на качественото изкуство да останат у дома в очакване на по-добри времена. Организаторите на най-големия филмов фестивал на Швеция решават да покажат как изолацията се отразява на хората и каква ще е ролята на изкуството в постпандемичния свят.

7 дни на самотен остров в Северно море филм

Холмберг смята, че периодът на социалното дистанциране е променило връзката ни с филмите - хората търсят нови жанрове, творческият поглед придобива ново значение.

"Сцена, в която хората се прегръщат с непознати, се усеща много по-различно, когато самият ти не можеш да направиш подобно нещо", казва той.

Фестивалът в Гьотеборг тази година ще се проведе в дигитален формат между 29 януари и 8 февруари. Експериментът от Патер Ностер ще бъде повторен и с филмови прожекции за един-единствен зрител в кино със 707 места в Гьотеборг, както и в хокейна арена за 12 000 посетители.

"Ще бъде странно преживяване да бъдеш единственият гост на гала-прожекцията, но и това е част от новия свят, в който живеем - местата, които винаги са били известни с огромната си посещаемост и оживеност, сега изведнъж се оказаха празни", коментира директорът на фестивала.

Експериментът "Изолираното кино" приема кандидатури през сайта на фестивала.


Шведските сериали, които трябва да се гледат Шведските сериали, които трябва да се гледат

Да си финландец за 90 дни: Как най-щастливата нация в света привлича чуждестранните таланти Да си финландец за 90 дни: Как най-щастливата нация в света привлича чуждестранните таланти

Денят, в който стриймингът спечели битката за Холивуд Денят, в който стриймингът спечели битката за Холивуд

Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024