Снимка: © Unsplash

Безплатен престой във Финландия за 90 дни, пълни здравни грижи за цялото семейство и осигурено качествено образование за децата – звучи прекрасно и няколко от общо 5300 души ще живеят три месеца в „най-щастливата страна на света“.

Толкова души са кандидатствали по новата програма на Финландия, организирана от Helsinki Business Hub – агенция за международна търговия и инвестиции в региона на столицата. Схемата предлага 90-дневен престой в Хелзинки на всички желаещи, които работят в технологични компании по света, както и на техните семейства.

Целта на Финландия е да привлече още повече талант в сферата, като предложи безплатен гратисен период на кандидатите. През това време те ще работят за своите компании дистанционно, а после могат да решат дали да останат постоянно в Хелзинки и да кандидатстват за гражданство.

Кандидатстването по програмата вече приключи, а около 30% от заявленията са подадени от американци и канадци. Останалите са разпределени почти поравно и в кандидатурите се срещат страни от Великобритания до остров Вануату.

Повечето от хората, които искат да опитат от живота във Финландия, имат семейства и искат да работят „home office“ за настоящите си работодатели – поне първоначално, обявиха от Helsinki Business Hub. Повече от 800 души са предприемачи, които желаят да основат свои „стартъп“ компании, а инвеститорите са 60. Останалите търсят работа.

Финландия, която е родината на Nokia, SMS, 5G и Linux, е дом на най-много дигитални „стартъпи“ на глава от населението. Технологични гиганти като Google, а и Bayer, и GE Healthcare, наскоро отвориха свои собствени кампуси в страната, които да обучават бъдещи служители.

Хелзинки е един от най-големите технологични хъбове в света. Секторът иска да създаде нови 50 хиляди работни места до 2021 г. „Нуждаем се от таланти“, казва Йоонас Хала от организацията Business Finland, цитиран от The Guardian. „Това е невероятна кампания, която да покаже лицето на Финландия“.

90-дневната програма ще осигури на печелившите цялата необходима документация, дом, училище и здравни грижи за децата на семействата, а освен това Helsinki Business Hub ще им помогне да си издадат документ за постоянно местожителство.

„В контраст с програмите за придобиване на „Златна виза“, тази не включва изискване за инвестиции или допълнителни такси. Ние не искаме парите ви, а да изградим дълготрайни взаимоотношения. Въпросът е – готови ли сте да опитате от живота на финландците?“, пишат от организацията в своя сайт.

Те изтъкват, че кандидатите ще живеят с „най-щастливите хора на света“, тъй като страната три години подред е определяна като дом на най-радостните жители. „Ще дишате най.чистия въздух и безплатно ще се насладите на красивата природа, ще се потите във финландските сауни, а може да се гмурнете и в замръзналото Балтийско море“.

Едно от най-големите предимства на програмата е, че Финландия е една от страните, които успяха да овладеят Covid-пандемията. Смъртните случаи са 85 на милион от населението, което е една от най-ниските стойности в света. „Компаниите забелязват това“, казва Хала. „От бизнес гледна точка, това изгражда доверие и е много важно“.


Работите от вкъщи? Хаваи ви предлага безплатен полет, за да го правите от плажа

Писна ви от COVID? Малдивите ви предлагат да прекарате цялата 2021 на остров


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония