Успехът зад Барби: 7 истории от създателката на емблематичната кукла Рут Хендлър Снимка: © Harvard Radcliffe Institute

Независимо дали сте били притежател на кукла Барби или не, ще се съгласите, че тя е едно от най-разпознаваемите неща в света. Откакто е пусната на пазара през 1959 г., Барби завладява сърцата на милиони хора по света, като за последните 60 години е била част от редица приключения и е изобразявана в близо 250 различни професии - от Барби лекарка или принцеса до астронавт и дори президент.

Зад идеята за русокосата кукла стои компанията за играчки Mattel, основана от Рут Хендлър и съпругът ѝ Елиът през 1945 г. в гаражна работилница в Южна Калифорния. Именно Хендлър е геният зад Барби.

Пет години преди смъртта си Хендлър и дъщеря ѝ Барбара разговарят с британската медия BBC в епизод на BBC Witness History, издаден през 1997 г. В него те говорят за успеха на куклата, избора на името ѝ и коментират дебата за гениталиите на Кен.

1. Защо някои мъже не са харесали идеята за кукла с женска форма

През март 1959 г. Хендлър отива с новосъздадената кукла Барби на ежегодния панаир за играчки в Ню Йорк.

Тя споделя, че половината купувачи изобщо не са я харесали.

"Мъжете смятаха, че жените не биха купили играчка с женско тяло – с гърди, тесни талии и глезени, тази секси кукла за възрастни. Те мислеха, че жените им няма да я искат и че не би било редно дете да има такава кукла. Ами грешаха", разказва създателката.

"От друга страна, жените веднага харесаха Барби. Още щом се появиха по рафтовете, куклите бяха разграбени от майки, които ги купуваха за своите дъщери".

7 прозрения от създателката на истинската кукла Барби Рут Хендлър

2. Как се ражда идеята за нова модна кукла

Дъщерята на създателката си е играла с хартиени кукли в продължение на години с всичките ѝ приятели. Хендлър е била очарована от начина, по който децата пресъзадават образи.

"Опитвах се да споделя тази идея с Елиът (съпругът ѝ - б.ред.) и на другите дизайнери в Mattel, но не можах да получа положителна реакция от никого. Така постепенно се отказах от идеята", споделя тя.

3. Вдъхновението за кукла с фигура на възрастен идва в швейцарски магазин

Хендлър стига до прозрение, когато семейството ѝ отива на почивка в Швейцария.

"Минахме покрай един магазин за играчки. На витрината имаше изложени кукли с фигура на възрастен, високи около 30 см. Една от тях седеше на въжена люлка, облечена в типично европейска ски екипировка. Другите шест-седем бяха с различно ски облекло. Барбара и аз бяхме очаровани колко прекрасни са всички те", спомня си Хендлър.

Това, на което двете жени са се радвали е била немската кукла Лили, базирана на комикс, публикуван в национален вестник. Лили се е продавала както за деца, така и за възрастни.

Въпреки че тогава Барбара е била 15-годишна, тя е искала да има подобна Лили, но не е могла да реши коя, защото дрехите на всяка са били различни и прелестни.

"Попитах жената в магазина: ,,Мога ли да купя тази кукла, но с облеклото на друга?". Продавачката ме погледна сякаш ми хлопа дъската - само луд американец би задал такъв глупав въпрос. Отвърна ми, че няма как да стане: ,,Ако искаш това облекло, купуваш тази. Ако искаш другото облекло съответно купуваш другата кукла."

Тогава Хендлър получава проблясъка, с който се ражда и идеята за кукла, която се продава заедно с цял гардероб от различни тоалети.


4. Как "истинската Барби" реагира на куклата

Дъщерята на Хендлър - Барбара, е на 18 години, когато играчката е пусната на пазара за първи път.

"Барбара мразеше, че е известна като вдъхновението зад куклата Барби. Това я притесняваше", казва създателката.

Момичето споделя, че за нея е било "много странно", тъй като хората са идвали при нея с молби за автограф.

"Идваха и ми казваха: „О, ти си истинската Барби“, не можех да ги разбера, защото това е просто име, което бе дадено на кукла. Но много хора си мислеха, че са я моделирали по мен и е направена да изглежда като мен. Това не е вярно", коментира Барбара.

5. Дебатът за гениталиите на Кен

През 1961 г. Рут и Елиът проектират куклата Кен, кръстена на техния собствен син. Много от потребителите тогава обаче се вълнуват не от дрехите на играчката, а от дизайна и по-конкретно долната му половина.

"Направихме съзнателно решение Кен да е без гениталии. Това беше обект на дискусия между мен и дизайнерите, която аз загубих. Всички мъже от дизайнерската група сметнаха, че Кен не трябва да има гениталии. Не бях сигурна в това, така че спорих поне да има малка издутинка. И с течение на времето получихме такава."

6. Въпреки критиките, Хендлър е целеустремена кариеристка.

Създателката на Барби споделя и за трудностите, които е изпитвала като работеща жена във времената, в които това не е било толкова популярно или прието.

"Чувствах огромна вина, че съм майка и съм далеч от децата си, защото в онези времена нямаше жени, които да преследват кариера. Другите жени не знаеха как да се отнасят с мен. Когато ходих по светски събития, се оказваше, че седя предимно с мъжете, които говореха за бизнес", спомня си Хендлър.

7. Хендлър не е искала Барби да "плаши" момичетата

"Опитахме се да не я създаваме прекалено красива. Не бяхме загрижени за това да имаме красива кукла, защото смятахме, че ако малките момиченца видят себе си чрез нея, определено не искаме момичето се чувства застрашено от красотата на Барби", казва Рут Хендлър

Вероятно създателката на Барби не е могла да предвиди, че все пак мнозина ще намразят куклата ѝ именно защото изглежда ,,прекалено добре", създавайки нереалистични очаквания за красота при момичетата.

Години по-късно повече хора разбрат, че идеята зад играчката е по-скоро да покаже, че момичешката естетика е съвместима с интелекта и силата.

Седмица преди премирата на филма "Барби", се вижда как днешните зрители помогнаха на Барби да се прероди не като ограничителен стереотип, а като символ на безкрайните възможности, в известна степен и на иронията.

Марго Роби, Барби, Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Barbiecore, Марго Роби, Райън Гослинг, Барби Идва ли краят на Barbiecore и ще оцелее ли розовото през лятото?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024