Снимка: © Getty Images

Авиационният гигант Boeing публикува подробна вътрешна кореспонденция, в която служители на компанията обсъждат притесненията си за проблемите с модела 737 Max и полетните симулатори, ползвани за тренировка на пилотите.

"Този самолет е проектиран от клоуни, които от своя страна са ръководени от маймуни", пише един от летците на компанията до свой колега още през 2016 г. 

Новите разкрития от вътрешното разследване са пореден удар по репутацията на Boeing, която беше компрометирана след две катастрофи на 737 Max през октомври 2018 и март 2019 г. Общият брой на загиналите при инцидентите край Индонезия и в Еритрея е 346 души, пътници и екипажи. Втората катастрофа доведе до принудителното приземяване на всички пътнически самолети от модела, а през декември 2019 г. Boeing обяви и край на производството му. 

"Съжаляваме за съдържанието на тези съобщения и се извиняваме пред Федералната авиационна служба (FAA), Конгреса, нашите клиенти - авиопревозвачи, и на пътниците за тях. Направихме значителни промени, за да подобрим процедурите по сигурност, организацията и културата си", се казва в съобщение на компанията. 

От своя страна FAA съобщава, че е прегледала кореспонденцията на Boeing, в която "нищо не сочи за наличието на рискове за сигурността, които вече не са били идентифицирани в рамките на текущата проверка на предложените модификации на самолета". 

Документите, предоставени от Boeing пред Конгреса и разследващите органи, се състоят от над 100 страници със съобщения, бележки и мейли. Сред съдържанието им се откриват следните коментари: 

"Ще бъда шокиран, ако FAA лицензира това ла*но"; "Това е някакъв майтап. Този самолет е абсурден"; "Исусе, това нещо е обречено". 

Други съобщения подсказват, че служители на Boeing са се опитвали да манипулират регулаторите, за да не обръщат внимание на пропуските в сигурността.

Едно от предполагаемите предимства на 737 Max, с които Boeing представя модела, е уверението, че пилотите на авиокомпаниите могат да се приспособят към новия самолет само с бърз компютърен курс за опресняване на уменията. 

Вътрешната кореспонденция, споделена от компанията, показва, че всъщност служителите и клиентите са били притискани да не допускат допълнителни тренировки за пилотите.

"Притеснявам се, че ако (името е редактирано) реши да поиска симулатор на Max за своите пилоти извън програмата, която всички други регулатори изискват, това ще създаде трудно и ненужно бреме за вашата авиокомопания, както и ще създаде прецедент във вашия регион за останалите клиенти на Max", се казва в един от препратените мейли. Подателят на писмото се хвали, че е успял да приложи "джедайски трик" срещу "глупаците" и че е спестил на компанията "луди пари". 

На 7 януари 2020 г. Boeing обяви, че препоръчва всички пилоти да преминат през курс на обучение в полетен симулатор, преди да се пристъпи към връщане на 737 Max в експлоатация - решение, което на практика отменя досегашната политика на компанията. 

"Не знам как да поправим тези неща, това е систематично"

През 2013 г. служител обсъжда новия софтуер на Max, който впоследствие се превърна в основна част от разследването на фаталните инциденти - т.нар. MCAS, Maneuvering Characteristics Augmentation System. В двата полета на Lion Air и Ethiopian Airlines системата се активира неволно и отнема контрола от пилотите на самолетите. 

Служителят на Boeing препоръчва MCAS да се опише като допълнение към съществуващата система за ограничаване на скоростта, вместо като съвсем нова функция, за да не се привлича вниманието към нея и да не се стига до нуждата от допълнителна сертификация или обучение на пилоти. 

Съобщенията поставят под въпрос и вниманието, което висшият мениджмънт на Boeing е отдавал на качеството на обслужването. В един от мейлите, в който служител предупреждава за проблем с поправката на симулатора на Max на летище Гетуик в Лондон, се казва следното:

"Сами се поставихме в тази позиция, като избрахме най-евтиният доставчик и приехме невъзможни срокове за изпълнение. Защо най-ниско класираният и най-недоказаният доставчик получи поръчката? Само заради финалната стойност. И не само при Max, но и при 777Х". 

"Не знам как да поправим тези неща, това е систематично. Това е култура. Факт е, че имаме ръководен екип, който разбира много малко от работата и въпреки това ни карат да постигаме определени цели. Има много отделни групи, които не работят в тясно сътрудничество и не носят отговорност. Това илюстрира "мързеливия Б", както служителят нарича цялата компания Boeing. 

Прочетете още: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект