76% от българите не спортуват, но искат държавата да плаща повече за спорт Снимка: © Unsplash

Над 3/4 от българските граждани над 15-годишна възраст не се занимават с никакви спортни дейности, а 48% никога не са посещавали школи или курсове за тренировки.

Огромното мнозинство от хората обаче настояват, че държавата трябва да инвестира повече в развитието на спорта и на спортната инфраструктура. Това показва проучване на "Тренд", направено по поръчка на Националната спортна база (която е еднолична собственост на Министерството на спорта).

Данните на "Тренд" потвърждават притеснително ниското ниво на физическа активност сред българите на фона на останалите европейски държави.

  • България е държавата с най-ниска продължителност на живота в ЕС, според последните данни на Евростат към 2020 г.
  • Над две трети от хората над 60 години оценяват пред "Тренд" своя здравен статус като лош или много лош.

88% от запитаните в изследването на "Тренд" признават, че е важно да се спортува, над 70 на сто казват, че физическата активност на българите трябва да е държавен приоритет. Над 60 на сто смятат, че държавата не инвестира достатъчно в спорта.

Ниският дял на спортуващите хора в страната обаче се оказва породен от мотиви, които не са свързани с липсата на финансиране за спорта.

  • 82% от българите, които не практикуват спорт, казват, че причината е в липсата на свободно време.
  • Само 26% са тези, които признават, че нямат мотивация и интерес да се занимават с тренировки, а 15% - "не ми харесва да спортувам".
  • 10% от хората смятат, че е "много скъпо" да имат спортно хоби, а 9 на сто нямат къде да го практикуват.
  • Липсата на "физическа възможност" е причината за отказа на 19% от хората, а 1 на сто казват, че здравословни проблеми им пречат да се занимават със спорт.

Българите, които спортуват, са предимно в групата 15-29 г., в по-голям дял мъже за сметка на жените, хора с по-високи доходи и такива, които живеят в София, за сметка на останалите населени места.

По-младите хора са и тези, които казват, че се хранят здравословно.

39% от спортуващите ходят на фитнес или в други спортни зали, за да практикуват любимия си спорт.

19% предпочитат игрища или външни съоръжения. Само 3% спортуват в училище или в университета (проучването е представеително за населението от 15-годишна възраст нагоре), а четири процента тренират у дома.

  • Почти 40 на сто от хората спортуват, без да харчат пари за тази цел.
  • Бюджетът, който българите отделят за спорт в най-голяма степен, е между 31 и 50 лв. на месец. 3% от запитаните хора са казали, че плащат повече от 100 лева на месец за спорт.

80% от българите, които спортуват, посочват, че го правят най-вече заради здравето си, 46% - за забавление, а 39% - за подобряване на спортната си форма или за релакс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024