Старият ВСС може да остане на власт "до второ нареждане" след оспорвано решение на КС Снимка: © КС

Конституционният съд се раздели на 7 срещу 3 гласа по едно от най-интригуващите си дела, което може да предопредели бъдещето на действащия Висш съдебен съвет.

Мнозинството в КС смята, че Народното събрание не може да блокира работата на конституционни органи на съдебната власт заради неспособността си да излъчи нови редовни техни членове.

Конкретният казус е свързан с Инспектората на ВСС, чийто ръководител и инспектори надвишиха допустимия си 5-годишен мандат с цели две години.

Решението на конституционните съдии на практика им дава зелена светлина да останат да изпълняват своите функции без ясен срок. Съдиите Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов са го подписали с особено мнение.

Причината да се стигне до питането от пленума на Върховния административен съд по темата за Инспектората е политическата криза, която доведе до неспособността на няколко поредни къси парламента да съберат нужното мнозинство от 2/3 от всички народни представители, за да се смени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.

Същото голямо мнозинство обаче е нужно и за смяната на парламентарната квота във ВСС, чийто мандат изтича само след една седмица.

КС отваря потенциалната възможност заварените кадровици да останат да изпълняват своите функции без ясен срок отвъд законовия си мандат - въпреки че конкретното им решение засяга само инспектората.

"Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон", се казва в решението, цитирано от правния сайт "Лекс".

Проблемът с бъдещия състав на ВСС остава нерешен.

Съдиите, прокурорите и следователите вече избраха свои представители в институцията през юни и юли.

От прокуратурата влизат заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов и двама апелативни прокурори - Добринка Калчева и Владимир Станков.

От съдийската квота са излъчени Мария Терзийска (Окръжен съд - Варна), Явор Колев (председател на Административния съд в Пловдив), Миглена Тянкова (Окръжен съд - Хасково), Васил Петков (Окръжен съд - Ямбол), Даниела Александрова (СГС) и Младен Димитров (Районен съд - Велико Търново).

Следователите посочиха председателя на своята професионална камара Петко Петков (НСлС) за член на бъдещия Висш съдебен съвет.

За да заработи парламентарната квота обаче, би трябвало започне процедура за номинации, която да завърши с избор на 11 членове, подкрепени от най-малко 160 депутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023