Старият ВСС може да остане на власт "до второ нареждане" след оспорвано решение на КС Снимка: © КС

Конституционният съд се раздели на 7 срещу 3 гласа по едно от най-интригуващите си дела, което може да предопредели бъдещето на действащия Висш съдебен съвет.

Мнозинството в КС смята, че Народното събрание не може да блокира работата на конституционни органи на съдебната власт заради неспособността си да излъчи нови редовни техни членове.

Конкретният казус е свързан с Инспектората на ВСС, чийто ръководител и инспектори надвишиха допустимия си 5-годишен мандат с цели две години.

Решението на конституционните съдии на практика им дава зелена светлина да останат да изпълняват своите функции без ясен срок. Съдиите Красимир Влахов, Атанас Семов и Янаки Стоилов са го подписали с особено мнение.

Причината да се стигне до питането от пленума на Върховния административен съд по темата за Инспектората е политическата криза, която доведе до неспособността на няколко поредни къси парламента да съберат нужното мнозинство от 2/3 от всички народни представители, за да се смени Теодора Точкова като главен съдебен инспектор.

Същото голямо мнозинство обаче е нужно и за смяната на парламентарната квота във ВСС, чийто мандат изтича само след една седмица.

КС отваря потенциалната възможност заварените кадровици да останат да изпълняват своите функции без ясен срок отвъд законовия си мандат - въпреки че конкретното им решение засяга само инспектората.

"Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон", се казва в решението, цитирано от правния сайт "Лекс".

Проблемът с бъдещия състав на ВСС остава нерешен.

Съдиите, прокурорите и следователите вече избраха свои представители в институцията през юни и юли.

От прокуратурата влизат заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов и двама апелативни прокурори - Добринка Калчева и Владимир Станков.

От съдийската квота са излъчени Мария Терзийска (Окръжен съд - Варна), Явор Колев (председател на Административния съд в Пловдив), Миглена Тянкова (Окръжен съд - Хасково), Васил Петков (Окръжен съд - Ямбол), Даниела Александрова (СГС) и Младен Димитров (Районен съд - Велико Търново).

Следователите посочиха председателя на своята професионална камара Петко Петков (НСлС) за член на бъдещия Висш съдебен съвет.

За да заработи парламентарната квота обаче, би трябвало започне процедура за номинации, която да завърши с избор на 11 членове, подкрепени от най-малко 160 депутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024