Снимка: © Getty Images

В периода от 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Неделя 150“ по БНР.  На 25 август има 33 починали, 32 от тях не са ваксинирани, а 1 е имунизиран само с една доза. Подобен е случаят на 28 август - 42 от 43-мата починали с Covid нямат поставена ваксина, а другият е с една доза.

"Е, при тези данни, какво повече можем да кажем на хората? Аз вече не разбирам. Имаме две мощни оръжия - едното е ваксинацията, другото са мерките, но спазването им е проблематично, защото хората се умориха", каза Кунчев.

Преди няколко дни той изнесе подобни данни за периода 17-23 август, като тогава починалите бяха 131, сред които трима напълно имунизирани и петима – с поставена по една доза от препаратите.

Думите му потвърждават факта, че ваксините срещу Covid-19 предпазват от тежко протичане на болестта, тъй като при починалите имунизирани става въпрос за тежки придружаващи заболявания.

„Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор, отчитайки нагласите на хората спрямо ваксинацията.

Кунчев каза, че българите отказват да спазват „дори елементарни мерки“ – да не се събират много хора на едно място и да се носят маски в закрити пространства. Според него – основният проблем за високите нива на заболеваемост е липсата на достатъчно медицински персонал в лечебните заведения.

Новите случаи на Covid-19 в България са 1004, което представлява 5,9% от направените 17 001 теста през изминалото денонощие. В болници се лекуват 3369 пациенти с Covid, а от тях 297 се намират в интензивни отделения. Около 16,5% от населението е напълно имунизирано - най-ниското ниво на ваксинация в ЕС.

По думите на Кунчев – в областите Бургас, Търговище и Велико Търново, които първи попаднаха в „червената зона“, се наблюдава плато в заболеваемостта. „Там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад“, отбеляза Кунчев.

Според него - изобщо няма спор за това колко е важно децата да ходят присъствено в училище. По думите му, няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и „в зависимост от ситуацията, ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект