97% от починалите с Covid у нас през изминалата седмица не са ваксинирани Снимка: © Getty Images

В периода от 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Неделя 150“ по БНР. На 25 август има 33 починали, 32 от тях не са ваксинирани, а 1 е имунизиран само с една доза. Подобен е случаят на 28 август - 42 от 43-мата починали с Covid нямат поставена ваксина, а другият е с една доза.

"Е, при тези данни, какво повече можем да кажем на хората? Аз вече не разбирам. Имаме две мощни оръжия - едното е ваксинацията, другото са мерките, но спазването им е проблематично, защото хората се умориха", каза Кунчев.

Преди няколко дни той изнесе подобни данни за периода 17-23 август, като тогава починалите бяха 131, сред които трима напълно имунизирани и петима – с поставена по една доза от препаратите.

Думите му потвърждават факта, че ваксините срещу Covid-19 предпазват от тежко протичане на болестта, тъй като при починалите имунизирани става въпрос за тежки придружаващи заболявания.

„Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор, отчитайки нагласите на хората спрямо ваксинацията.

Кунчев каза, че българите отказват да спазват „дори елементарни мерки“ – да не се събират много хора на едно място и да се носят маски в закрити пространства. Според него – основният проблем за високите нива на заболеваемост е липсата на достатъчно медицински персонал в лечебните заведения.

Новите случаи на Covid-19 в България са 1004, което представлява 5,9% от направените 17 001 теста през изминалото денонощие. В болници се лекуват 3369 пациенти с Covid, а от тях 297 се намират в интензивни отделения. Около 16,5% от населението е напълно имунизирано - най-ниското ниво на ваксинация в ЕС.

По думите на Кунчев – в областите Бургас, Търговище и Велико Търново, които първи попаднаха в „червената зона“, се наблюдава плато в заболеваемостта. „Там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад“, отбеляза Кунчев.

Според него - изобщо няма спор за това колко е важно децата да ходят присъствено в училище. По думите му, няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и „в зависимост от ситуацията, ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024