А можеше да препишат "Война и мир"

В годината, в която българското образование "откри" интернет по принуда, 100 деца от 7. клас на столично училище произведоха ръкописен препис на следосвобожденския епос "Под игото". Ако питате "Защо?", ще получите отговора, който всеки възпитаник на системата познава болезнено добре. Защото някой е решил, че е "родолюбиво".

5-то ОУ "Иван Вазов" навършва сто години през 2021 - годишнината съвпада и със столетието от смъртта на автора на "Под игото", чието име носи училището. Ръководството се е самосезирало навреме, отворило е архива с най-вехтите клишета и е решило, че седмокласниците трябва да почетат двойния юбилей с литературна манифактура, преписвайки романа на Дядо Вазов.

За да не остане напълно безплоден, трудът на момчетата и момичетата е комплектован в луксозно издание, и е връчен на кмета на София Йорданка Фандъкова, за да събира прах в някой по-представителен ъгъл на кабинетната секция.

Добре, че не са решили да трогнат бившата учителка по руски език с препис на "Война и мир" - мандатът на СОС нямаше да стигне за четиритомника.

Планирани били "и други творчески изяви" на възпитаниците.

Именно. Нищо творческо, патриотично или оригинално няма в колективното преписване на чужди произведения. Преписването и наизустяването на пропагандни текстове е един от методите, прилагани в китайските "превъзпитателни" лагери, не в съвременните европейски училища.

Да научиш едно дете да мисли, да проявява емпатия и да решава сложни житейски задачи, няма нищо общо с чиновническия манталитет, при който приласкаването на политическото ръководство е водещ инстинкт за самосъхранение.

Механичното пренасяне на думи не възпитава в родолюбие, интерес към изкуството или разбиране за исторически контекст. Това е мисия за просветители с дух, талант и търпение, способни да "преведат" 14-годишните ученици през роман, който вече не съдържа почти никакви препратки към житейския опит на поколение Z.

Аналоговото мислене "Повторението е майка на знанието" е това, което поставя българската образователна система в опашката на европейските класации по функционална грамотност.

С преписване завършваш първи клас - с преписване можеш да станеш и професор в някой от десетките феодални университети в странатa.

Преписват се домашни, преписват се изпитни теми, преписват се цели докторски дисертации.

Безкритичното тъпо възпроизводство на чужди фрази и изводи се оценява с "Отличен", творческото писане се изчерпва с "ЕСЕ!" под Facebook-статус, а аналитичното мислене - с конспиративното убеждение, че Covid-ваксините ще ни инсталират Windows 10.

Преписването е тарикатлък, заради който матурите в българските училища се следят с повече СРС-та и заглушители от годишна среща на мафиотски групировки.

Държавата, чийто представител в ЕК отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, чества паметта на своите будители с ръчен препис на "Под игото".

Може би наистина си заслужаваме оценката: "Старателни и незабележими".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024